Luksuzni kupe s pridihom kabrioleta

Mercedes-Benz, Testi

  Mercedes-Benz CLK 240 Avantgarde sodi v razred luksuznih srednje velikih kupejev, njegov najbližji konkurent je BMW serije 3 Coupe. Razveseljuje s svojo športno in elegantno obliko, prostorno notranjostjo in dobrim motorjem. Čvrsta karoserija pripomore…

 
Mercedes-Benz CLK 240 Avantgarde sodi v razred luksuznih srednje velikih kupejev, njegov najbližji konkurent je BMW serije 3 Coupe. Razveseljuje s svojo športno in elegantno obliko, prostorno notranjostjo in dobrim motorjem. Čvrsta karoserija pripomore k dobri legi na cesti, prav tako pa je na področju varnosti tradicionalno dosleden. Nekoliko razočara le s skromno serijsko opremo za ta avtomobilski razred.

Bočna linija brez B stebrička
Oblikovalcem, odgovornim za obliko novega Mercedes-Benza CLK, se je delo izvrstno posrečilo in trikraka zvezda lahko s ponosom sije s sprednje maske tega 4,63 metra dolgega kupeja. Dolg motorni pokrov, vzpenjajoča se bočna linija ter visok zadek nakazujejo dinamičnost in eleganco. Stranske steklene površine so oblikovane brez sredinskega oziroma B stebrička in stekla na vratih brez okvirjev tako ob spuščenih vseh štirih stranskih steklih med vožnjo ustvarjajo skoraj že kabrioletsko vzdušje. Celotna zunanjost je, kakor se za avtomobil tega cenovnega razreda spodobi, natančno narejena in na več mestih začinjena z eleganco. Kot na primer kromirani pragovi in reže za zajem hladilnega zraka.

Kljub kupejevski zasnovi prostorna notranjost
Notranjost ponuja presenetljivo veliko prostora, tako na sprednjih kot tudi na zadnjih dveh sedežih. Prostor za noge je spredaj zares razkošno odmerjen, za kar se gre zahvaliti kratki armaturni plošči in dolgemu pomiku sprednjih sedežev. Tudi zadaj je prostora za noge dovolj, zaradi padajoče strehe pa ga utegne pri višjeraslih zmanjkati za glavo. Nekoliko težji je le dostop do tja, čeprav se sprednja sedeža s posebnim sistemom pomakneta naprej. Potniški prostor je tudi dovolj širok, tako da se kljub kupejevski zasnovi vozila ne počutite utesnjeno. Prtljažni prostor je kljub visokemu dnu dovolj uporabno velik, moč pa ga je povečati še s po tretjini prevračljivimi zadnjimi sedeži. Sprednji sedeži tudi na daljših vožnjah nudijo potrebno čvrstost, zaradi dolgega sedalnega dela pa tudi v nogah ne boste čutili neprijetnih mravljincev. Obenem za bolj dinamično vožnjo nudijo nekoliko manj bočnega oprijema, v povezavi s po višini in globini nastavljivim volanskim obročem ter v vse smeri (ročno) nastavljivim voznikovim sedežem pa je brez težav moč najti ugoden položaj za volanom.

Domača armaturna plošča s ščepcem športnosti
Armaturna plošča je oblikovana v hišnem slogu, piko na i pa ji dajejo nekateri športni dodatki, kot so na primer okrogle reže za zračenje. Trije analogni merilniki obsegajo prikaz motornih vrtljajev, hitrosti in ure. Sredi merilnika hitrosti je nameščen zaslon potovalnega računalnika, ki ga je moč upravljati z večfunkcijskimi stikali na volanu. Količina goriva in temperatura motorja sta prikazani digitalno, kjer velja zameriti opozorilni lučki za prazen rezervoar, saj se le-ta prižge praktično šele takrat, ko je rezervoar že suh. Če niste vajeni Mercedesov, nekaj privajanja terja tudi le ena obvolanska ročica in ročna zavora, ki je pravzaprav nožna. Vzvratna ogledala so majhna, vendar je pogled nazaj soliden. Vanje so vdelani tudi smerniki, ki delujejo na osnovi LED diod.

Oznaka 240 pomeni 2,6 litra gibne prostornine
Čeprav je imel testni CLK oznako 240, pa se je pod motornim pokrovom vrtel šestvaljni V6 motor z 2,6 litra gibne prostornine. Pogonski agregat se ponaša z najmodernejšo tehniko ter s tremi ventili na valj. Med vožnjo godi ušesu s polnim in svilenim zvokom, zato se često dogodi da ga priženemo do blokade vrtljajev, nekje do šest tisočakov in pol. Največjo moč 170 KM doseže pri 5.500 vrtljajih ter največji navor 240 Nm pri 4.500 vrtljajih na minuto. To zadošča za največjo hitrost 236 kilometrov na uro, oznako 100 na merilniku hitrosti pa doseže po 9,2 sekunde. Moč motorja se na zadnji kolesni par prenaša preko za ta avtomobilski razred nekoliko preveč zatikajočega se šeststopenjskega ročnega menjalnika, kjer je šesta prestava občutno varčevalno usmerjena in uporabna praktično samo na avtocestah pri velikih potovalnih hitrostih. Zaradi relativno nizkih motornih vrtljajev se da na daljših vožnjah dosegati povprečno porabo tudi pod 10 litrov na sto kilometrov. Ob dinamični vožnji ter težji desni nogi pa zna biti poraba goriva za polovico višja.

Uglašeno podvozje, temeljita varnostna elektronika
Podvozje mehko požira najrazličnejše cestne neravnine, še najbolj pa se izkaže na kratkih zaporednih grbinah. Kljub svoji mehkobi nudi odlično lego na cesti, zaradi dobre uravnoteženosti avtomobila oziroma razporeditve teže med sprednjo in zadnjo osjo, čvrste karoserije, pa tudi zaradi stabilizacijske elektronike ESP, avtomobil začne ob pretiravanju v ovinku enakomerno oddrsavati preko obeh osi. Za mirnost zadka ob ostrem pospeševanju poskrbi elektronski sistem proti spodrsavanju pogonskih koles ASR. Elektroniko je moč tudi izklopiti, vendar se morate na suhi cesti, zahvaljujoč se solidnim pnevmatikam, klub 170 KM pod motornim pokrovom precej poigrati s sklopko da avtomobil zapleše. Zavore so seveda obogatene tudi s protiblokirnim zavornim sistemom ABS ter ojačevalnikom zavorne moči BAS, tako da brez težav ustavijo skoraj 1,6 tone težak avtomobil.

Veliko avtomobila, veliko denarja, skromna oprema
Mercedes-Benz CLK 240 Avantgarde pri nas velja 11,28 milijona slovenskih tolarjev. Kljub temu, da nudi temeljito varnostno opremo, poleg že prej omenjenih elektronskih pomagal še štiri zračne blazine in dve zračni zavesi, je to vseeno veliko denarja. Ne nazadnje tudi zato, ker morate vso ostalo opremo, poleg elektrike in klimatske naprave, izbrati z dolgega (in dragega) seznama dodatne opreme. Ne nazadnje tudi za to, ker je pričujoča motorna izbira bolj na začetku motorne ponudbe. Vendar je poleg bleščeče zvezde v to ceno vključen tudi paket Simbio, kar pomeni brezplačne redne servise do sto tisoč prevoženih kilometrov.

Besedilo: Anže Jamnik
Foto: Miloš Milač