Potovalnik za dolge proge

Testi, Toyota

Mazda je z modelom MPV že leta 1999 posegla v tržni boj za kupce. Za modelno leto 2003 pa je bila avtomobil deležen mnogih sprememb, tako da ostaja v koraku s časom. Prenove je bila…

Mazda je z modelom MPV že leta 1999 posegla v tržni boj za kupce. Za modelno leto 2003 pa je bila avtomobil deležen mnogih sprememb, tako da ostaja v koraku s časom. Prenove je bila deležna tako oblika, kot tudi ostala tehnika. Najpomembnejša komponenta med slednjo je gotovo dvolitrski turbodizelski motor z oznako MZR-CD.

Hišne oblikovne poteze spredaj, neprepoznaven zadek

Oblikovno prednji del nove Mazde MPV zaznamuje zajetna petkotna maska z velikim hišnim znakom v sredini. Skladne oblikovalske poteze se nato nadaljujejo preko motornega pokrova v rahlo dvigajočo se linijo bokov, kar nakazuje dinamičnost, prav tako zatemnjena zadnja stekla in platišča iz lahke litine. Pogled s strani razkrije tudi za enoprostorce tako značilno majhno trikotno okno pred prednjimi vrati ter dvoje zadnjih bočnih drsnih vrat. Zadek je zaobljen in rahlo nerazpoznavnih oziroma zadržanih oblikovalskih potez, celotna karoserija pa zaradi dolgega sprednjega in zadnjega previsa izgleda nekako tako, kot da bi jo nataknili na za eno številko premajhno podvozje.

Udobna in prostorna notranjost

Dolžina 4.775 mm oziroma medosna razdalja 2.840 mm obljublja veliko prostora v notranjosti, v kateri je lahko, glede na opremljenost pet oziroma sedem sedežev. Vstopa se skozi velika in težka sprednja vrata ter par bočnih drsnih vrat. Sprednja sedeža navdušujeta s svojo čvrstostjo in sta neutrujajoča tudi za res dolge vožnje, opremljena pa sta tudi vsak s svojim zložljivim naslonjalom za roko. Tako je ob vsestransko nastavljivem volanskem obroču moč vedno najti najbolj optimalen položaj. Drugo vrsto sedežev sestavljajo trije posamični sedeži, ki jim je moč nastaviti naklon naslonjal, za njimi pa se je v testnem MPV namesto sedežev v tretji vrsti odpiral zajeten prtljažni prostor s prostornino 866 litrov. Le-tega je moč z enostavno odstranitvijo sedežev druge vrste povečati na 2.745 litrov. Kot pravi potovalni enoprostornež se MPV lahko pohvali tudi z obilico odlagalnih mest, tako za plastenke s pijačo, kot tudi po vzoru ameriških križarjev s predalčki za sončna očala na stropu. Pregledna armaturna plošča nudi vozniku vse potrebne informacije, pogrešal sem le potovalni računalnik. Končna obdelava je dobra, morda je le uporabljena trda plastika nekoliko preveč cenena za ta avtomobilski razred.

Odličen motor

 
Kot je bilo omenjeno že v uvodu, najpomembnejšo novost predstavlja 2,0 litrski dizelski motor MZR-CD, podprt s turbinskim polnilnikom z variabilno geometrijo polnjenja ter sistemom skupnega voda Common Rail. Razvija odločnih 136 KM pri 3.500 vrtljajih na minuto ter kar 310 Nm navora pri 2.000 vrtljajih motorne gredi. Še bolj pomembna pa je položna krivulja navora, saj ga je 90 odstotkov na voljo med 1.750 in 3.500 vrtljaji. To omogoča lagodno vožnjo oziroma lenarjenje z menjalnikom celo ob polno obremenjenem vozilu, motor pa ostaja preko vsega območja vrtljajev dovolj odziven za suvereno vožnjo. Moč se na prednja kolesa prenaša preko petstopenjskega ročnega menjalnika, katerega
ročica se ponaša s kratkimi hodi, vendar se nekoliko preveč zatika za hitra, športna prestavljanja. Zavore učinkovito ustavijo 1.710 kilogramov suhe teže, čeprav so diski nameščeni le spredaj, medtem ko na zadnji osi za zaviranje skrbijo bobnaste zavore. Pri zaviranju pomaga tudi protiblokirni zavorni sistem ABS z elektronsko razporeditvijo zavorne moči EBD. Lega na cesti je, zahvaljujoč se McPhersonovim vzmetnim nogam spredaj ter torzijski premi zadaj, dobra, k držanju želene smeri pa pripomore tudi dolga medosna razdalja. Čeprav je bil testni MPV opremljen s 16 palčnimi platišči iz lahke litine pa vseeno ni kakšen športni avtomobil in zaradi velike teže v ovinkih ne kaže pretiravati.

Kaj pa varnost?

 
Med varnostno opremo najdemo na pasivni strani tradicionalno Mazdino družinsko celico in štiri varnostne blazine, na aktivni strani pa že prej omenjen zavorni sistem ABS. Presenetljivo v tem modelu ni na voljo tudi elektronski sistem
proti spodrsavanju pogonskih koles. Glede na odločen motorni navor se kolesa znajo zavrteti v prazno celo v tretji prestavi, kar zna biti ob veliki teži vozila sila neprijetno, še posebej za manj izkušene voznike. Za udobje potnikov poskrbi klimatska naprava ter električni pomik vseh štirih stekel ter ogrevanih vzvratnih ogledal, oblogam na zadnjih vratih pa lahko zamerimo pomanjkanje naslonjal za roke ter nepraktično kljuko za odpiranje vrat z notranjosti. S tritočkovnimi varnostnimi pasovi so opremljeni zgolj štirje sedeži, medtem ko se mora potnik na srednjem sedežu v drugi vrsti zadovoljiti le z dvotočkovnim.

Cena je primerna a ne ravno nizka

 
Mazda MPV 2,0 MZR-CD je pri slovenskem uvozniku MMS cenjena na 5,89 milijona slovenskih tolarjev. Cena je glede na ponujeno ugodna, kar pomeni, da je cenejša od evropskih novince Renault Espace in Citroen C8 oziroma Peugeot 807 in dražja od Kie Carnival.Cenovno še višje od nje pa sta tudi različica z enakim motorjem in sedmimi sedeži in še bogatejšo opremo ter bencinska različica z 2,3 litrskim motorjem. Mazda MPV je dober nakup za ljudi, ki veliko potujejo, saj nudi obilo udobja. Testna poraba goriva se je vrtela okoli 9 litrov plinskega olja na sto prevoženih kilometrov, kar je glede na velikost vozila in na doseženo potovalno hitrost zelo ugodna številka.

Foto: Miloš Milač


Sorodne vsebine