Limuzina za milijon in pol

Aktualno, Novosti

Leta 2003 je Renault postal več kot 99-odstotni lastnik Dacie, v posodobitev romunske tovarne pa so nato vložili dobrih 400 milijonov Eurov. Iz njenih tekočih trakov sedaj prihaja napovedan Renaultov ‘avto za pet tisoč eurov’…

Leta 2003 je Renault postal več kot 99-odstotni lastnik Dacie, v posodobitev romunske tovarne pa so nato vložili dobrih 400 milijonov Eurov. Iz njenih tekočih trakov sedaj prihaja napovedan Renaultov ‘avto za pet tisoč eurov’ oziroma logan, v razvoj katerega so vložili 205 milijonov eurov. Naročila že presegajo zmogljivosti tovarne, logan pa bo od 10. februarja dalje na voljo tudi v Sloveniji, kasneje tudi v Zahodni Evropi. Pri nas bo na prodaj na devetih prodajnih mestih, letos pa naj bi prodali okoli 600 vozil, predvsem v bolje opremljenih različicah.

Enostavna in funkcionalna limuzina

Logan je 4,25 dolga limuzina, zaznamujejo ga pa enostavne, a funkcionalne oblikovne poteze. Zasnovan je namreč po okusu različnih trgov, ne le evropskega. Karoserijske linije so oglate, a kljub temu dovolj moderno in všečno oblikovane. Avtomobil zaznamujejo kratki previsi preko sprednjih in zadnjih koles in dolga medosna razdalja (263 cm), poleg tega pa tudi precejšna višina (153 cm). Oddaljenost od tal znaša 155 mm, saj je logan zasnovan tudi za dežele s slabšo cestno infrastrukturo, tako da se ne ustraši tudi makadamskih ali slabo vzdrževanih cest.

Nadpovprečno prostorna potniška kabina in prtljažnik

Ob kompaktnih zunanjih merah je potniška kabina presenetljivo prostorna, saj tako na sprednjih kot tudi zadnjih sedežih dovolj prostora. Ergonomija za volanom ni med najboljšimi, saj volanski obroč ni nastavljiv. Širina na zadnji sedežni klopi se spogleduje z avtomobili srednjega razreda, tako je da zadaj dovolj prostora za tri potnike. Prtljažni prostor meri radodarnih 510 litrov, žal pa naslonjala zadnjih sedežev ni mogoče sklopiti. Armaturna plošča je izdelan iz enega kosa trde plastike, vzdušje z merilniki in sredinsko konzolo pa spominja na prejšnjo generacijo renaultov.

Skromna oprema za manj zahtevne kupce

Logan je po besedah uvoznika povprečno varen avtomobil, na preizkusnih trkih EuroNCAP pa pričakujejo oceno treh zvezdic. Osnovni logan je opremsko skromen, saj nudi le voznikovo zračno blazino. Oprema ambiance je bogatejša za centralno zaklepanje, spodnji del odbijačev v barvi vozila, zatemnjena stekla, vzvratna ogledala nastavljiva iz notranjosti in bolje obložen in osvetljen prtljažni prostor.Najbogatejši laureate nudi še servo volan, daljinsko centralno zaklepanje, električni pomik sprednjih stekel in vzvratnih ogledal, 15-palčna kolesa, sprednji meglenki, potovalni računalnik in voznikov sedež nastavljiv po višini in v ledvenem delu. Na spisku dodatne opreme je med drugim mogoče najti ABS (80 tisoč tolarjev), varnostno blazino pred sopotnikom (30 tisoč SIT), klimatsko napravo (180 tisoč SIT), platišča iz lahke litine (70 tisoč SIT) ter radio s kasetnim (55 tisoč SIT) ali CD predvajalnikom (70.000 SIT).

Dva preizkušena bencinska motorja s 75 in 90 KM

V ponudbi sta zaenkrat dva bencinska motorja, preizkušena štirivaljnika s po dvema ventiloma na valj, znana že iz prejšnjih generacij clia in megana. Ob 1.050 kg suhe teže so zmogljivosti 1,4-litrski motorja s 75 KM oziroma 1,6-litrskega z 90 KM solidne, saj šibkejši logan zmore 162 km/h končne hitrosti in 13 sekund do 100 km/h, močnejši pa do stotice pospeši v 11,5 sekunde in doseže najvišjo hitrost 175 km/h. Tovarniški podatki navajajo povprečno porabo goriva 6,8 oziroma 7,2 litra na sto kilometrov. Konec leta, predvidoma septembra, bo motorno paleto obogatila še dizelska različica, 1,5-litrski dCi motor s 65 KM.

Podvozje iz novejših renaultov

V obeh motornih kombinacijah se moč na sprednji kolesni par prenaša preko ročnega petstopenjskega menjalnika, ki se lahko pohvali s solidno natančnostjo. Podvozje je povzeto po cliu oziroma modusu in meganu, zaradi večje oddaljenosti od tal pa so vzeti daljše in imajo daljše hode. Požiranje cestnih neravnin je razmeroma dobro, le v ovinkih se zaradi tega avtomobil precej nagiba. Na sprednjih kolesih so nameščeni zavorni diski, na zadnjih pa bobni. Doplačilni ABS je zadnje generacije in enak kot v aktualnem meganu.

Logan stane med 1,55 in 1,91 milijona tolarjev

Najcenejši logan z 1,4 litrskim motorjem stane 1,55 milijona, najdražji, logan 1,6 laureate, pa 1,91 milijona tolarjev. Razlika v ceni med osnovno različico in opremo ambiance znaša 90 tisoč tolarjev, laureate pa je dražji še za 170 tisočakov. Razlika med šibkejšim in močnejši motorjem znaša 100 tisoč tolarjev. Kupcem je v okviru Renaultovega financiranja na voljo tudi kredit, leasing ali poslovni najem, z odplačilno dobo do 84 mesecev (7 let).

Foto: Miloš Milač

VEČ…