V Slovenijo zapeljala tretja generacija

Aktualno, Novosti

Prejšnji teden se je v Slovenji začela prodaja tretje generacije seata toledo, ki se oblikovno oddaljuje od klasično privlačne limuzine druge generacije. Z novim Seatovim oblikovalskim pristopom se močno zgleduje po altei, po toledu pa…

Prejšnji teden se je v Slovenji začela prodaja tretje generacije seata toledo, ki se oblikovno oddaljuje od klasično privlačne limuzine druge generacije. Z novim Seatovim oblikovalskim pristopom se močno zgleduje po altei, po toledu pa bodo posegali predvsem kupci, ki si želijo še nekaj več prostora v prtljažniku, kot ga nudi altea. Slovenski zastopnik letos namerava prodati med 100 in 130 toledov (70 odstotkov z dizelskim motorjem), kar niso najbolj pogumne napovedi, saj je bilo lani prodanih 119 toledov poslavljajoče se druge generacije.

Altea z nahrbtnikom

Seat toledo s svojo tretjo generacijo vnaša svežino v segment limuzin nižjega srednjega razreda, a po drugi strani toliko manj v oblikovno pestrost znamke. Toledo je namreč vse do vrat prtljažnega prostora popolnoma enak enoprostorcu altei, prav tako širina 177 cm, višina 157 cm ter medosna razdalja 258 cm. Toledo pa je s svojimi 446 cm za slabih 18 cm daljši od altee, kar gre vse na račun daljšega zadnjega previsa. Zadek se zaključuje stopničasto, podobno kot pri renaultu vel satis, velika vrata prtljažnega prostora pa se odpirajo skupaj z zadnjim steklom.

Prostorna, udobna in ergonomsko smela potniška kabina

V toledu je v kabini natanko toliko prostora kot v altei, razlika je le v prtljažnem prostoru, ki je pri toledu z okroglimi 500 litri za 91 litrov prostornejši kot pri altei. Potniška kabina je do pičice enako športno, udobno in ergonomsko ukrojen kot pri altei. Armaturno ploščo sestavljajo trije okrogli merilniki, sredinska konzola s stikali za upravljanje audio sistema in klimatske naprave pa je rahlo obrnjena proti vozniku. Tako spredaj kot tudi zadaj je prostornost enako solidna, čvrsti sedeži pa se ponašajo tudi z dovolj dolgim sedalnim delom. Pohvalno veliko je domiselno zasnovanih predalov za drobnarije, med katere sodi tudi večnamenski zaboj med zadnjima dvema sedežema.

Dve stopnji opreme, dodatni športni paketi

Na voljo sta sva paketa opreme, reference in stylance. S šibkejšima motorjema sta na voljo obe, pri močnejših pa le slednja stopnja opreme. Reference zajema polavtomatsko klimatsko napravo, štiri zračne blazine, ABC, TCS, daljinsko centralno zaklepanje in električni pomik sprednjih stekel. Stylance je bogatejši še za dvopodročno klimatsko napravo, platišča iz lahke litine premera 16 palcev, radio s CD predvajalnikom, električni pomik vseh štirih stekel in vzvratnih ogledal, potovalni računalnik ter še kaj. ESP je v vsakem primeru na voljo zgolj za doplačilo, novost pri Seatu pa predstavljajo aktivni vzglavniki na sprednjih sedežih. Oba paketa opreme je mogoče oplemenititi še z dodatnimi športnim paketi.

Štirje znani motorji, noben zares športen

Motorno paleto sestavljajo štirje motorji, ki pa kljub športnemu poslanstvu znamke Seat niso prav nič športni. Bencinske barve zastopata 1,6-litrski bencinski motor s 102 KM ter 2,0-litrski bencinski FSI motor s 150 KM. Plinsko olje poganja že dobro znana koncernska turbodizla, 1,9 TDI s 105 KM in 2,0 TDI s 140 KM. Pri šibkejših dveh motorjih je za prenos moči do sprednjih koles zadolžen petstopenjski, pri močnejših dveh pa šeststopenjski ročni menjalnik. Pri 2,0 FSI motorju je na voljo še šeststopenjski avtomatski menjalnik tiptronic, pri 2,0 TDI motorju pa šeststopenjski menjalnik DSG. Slednja izbira bo tako kot kaže najbolj športna, saj je med prihajajočimi motorji zaenkrat predviden le še turbodizel 1,9 TDI s 115 KM in ročnim šeststopenjskim menjalnikom, ki bo pri nas na voljo junija.

Solidna lega na cesti zahvaljujoč golfovim genom

Kljub manj športnim agregatom pod motornim pokrovom pa se toledo lahko pohvali s suvereno lego na cesti s pridihom športnosti, za kar se lahko zahvali preizkušeni golfovi tehniki. Spredaj so nameščene McPhersonove vzmetne noge s pomožnim aluminijastim okvirjem, zadaj pa večvodilna prema s tremi prečnimi in enim vzdolžnim vodilom. Elektromehanski servovolan prepriča s svojo natančnostjo.

Seat toledo stane med štirimi in 5,3 milijoni tolarjev

Najcenejši je seat toledo 1,6 reference, ki stane 4,04 milijona tolarjev. Z bogatejšo opremo stylance stane 4,50 milijona, z 2,0 FSI motorjem pa 5,02 milijona tolarjev. Najcenejši dizelsko gnan je toledo 1,9 TDI reference za 4,49 milijona tolarjev, stylance ga podraži na 5,00 milijona, najdražji pa je s 5,30 milijona tolarjev toledo 2,0 TDI stylance. Slovenski zastopnik največ stavi na toleda z 1,9 TDI motorjem, čeprav se ob opremi stylance izkaže kot boljša izbira 2,0 TDI motor, ki v celoti upraviči tudi manj kot 300 tisočakov doplačila.

Foto: Miloš Milač