Drugačnost ostaja

Mercedes-Benz, Testi

V avtomobilskem razredu, ki ga je pred leti ustanovil Volkswagnov golf, danes skoraj ni večje avtomobilske tovarne, ki ne bi imela svojega predstavnika. Čeprav se predvsem v zadnjem obdobju avtomobili tudi v kompaktnem segmentu vse…

V avtomobilskem razredu, ki ga je pred leti ustanovil Volkswagnov golf, danes skoraj ni večje avtomobilske tovarne, ki ne bi imela svojega predstavnika. Čeprav se predvsem v zadnjem obdobju avtomobili tudi v kompaktnem segmentu vse bolj konceptualno razlikujejo, pa jih je večina le variacija na že videno in preizkušeno. So pa tudi izjeme. Najbolj neobičajen predstavnik te družbe zagotovo prihaja iz Mercedesove družine, razred A namreč od ostalih ne odstopa le po dolžini, temveč tudi po svoji zasnovi, ki so jo inženirji uspešno prenesli tudi v drugo generacijo tega avtomobila.

Solidnejša prostornost

Če so bile ob predstavitvi prve generacije mercedesa A obljube o prostornosti kot v za razred večjem avtomobilu bolj ko ne mlatenje prazne slame in je tudi zaradi tega na trg kmalu zatem zapeljala podaljšana različica, je v drugo za potnike bolje poskrbljeno. Predvsem v širino z dodatnimi 45 mm glede na predhodnika je A izdatnejši, na zadnji klopi pa kljub temu ne moremo govoriti o razkošju prostora, čeprav imajo naslonjala sprednjih sedežev udorine za kolena. Novinec je sicer v dolžino zrasel za 232 mm, njegova oblika pa ohranja poteze, ki jih je zaznamoval že predhodnik, le da gre za njihovo sodobnejšo interpretacijo. Tako imenovana „sendvič“ konstrukcija z dvojnim dnom je razlog, da se v najmanjšem mercedesu sedi dokaj vzravnano, ob tem pa pridobi predvsem vidljivost na vse smeri. Sedeži so izdatno odmerjeni in dovolj čvrsti, da ne povzročajo utrujenosti niti na daljših potovanjih.

Dobra založenost z opremo že pri osnovnem paketu classic

Dodatni dolžinski centimetri se kažejo tudi v prostornejšem prtljažniku. Njegova prostornina presega vrednosti njegovega predhodnika za 15 odstotkov in obsega 435 litrov. Brez demontaže zadnjih sedežev je mogoče notranjost prirediti trenutnim potrebam, tretjinsko deljivo zadnjo klop je mogoče po potrebi zložiti, nastane pa popolnoma ravna nakladalna površina, ki prtljažni prostor poveča do 1370 litrov. Dno prtljažnika je mogoče nastavljati tudi po višini, zato A ponuja precej večjo prilagodljivost potniške kabine, kot njegovi klasično zasnovani konkurenti. Izkaže pa se tudi s kakovostno izdelavo, solidnimi materiali in pregledno ter logično namestitvijo stikal. Kritiko si zasluži le enojna obvolanska ročica, ki je prenatrpana s funkcijami, čeprav je tudi to v končni fazi stvar navade. Preizkusna različica classic predstavlja osnovno in s tem tudi najcenejšo izbiro, ki pa se lahko pohvali s solidnim paketom opreme. Potovalni računalnik, klimatska naprava in večfunkcijski volan, če naštejem le nekatere, razred A pa je dobro založen tudi z varnostno opremo, med katero sodijo praktično vsi elektronski sistemi za pomoč v kritičnih situacijah, po drugi strani pa le štiri varnostne blazine, ne pa tudi varnostne zavese za zaščito glav potnikov. To nalogo delno prevzemata bočna mehova, vendar samo v prvi vrsti.

Manj dinamike, a zato več udobja

Mercedes A ne sodi med najbolj dinamične avtomobile v segmentu, zanj v večji meri velja uravnoteženost, ki ne skopari z udobjem. Njegova posebnost je nov selektivni sistem blaženja pri katerem se sile blažilnika prilagajajo voznim razmeram. Kljub temu si njegova lega na cesti, kjer se izkaže parabolska zadnja prema, ki se odlikuje po natančnem vodenju koles in dobri opori pri nagibanju v ovinkih, zasluži solidno oceno. Solidnost velja tudi za volanski mehanizem in ročni šeststopenjski menjalnik, nekoliko preglavic predvsem pri speljevanje je povzročala le pretirano odzivna sklopka, ki je v celoti »zagrabila« že na začetku spuščanja pedala. Ročna zavora je tako kot pri drugih sodobnih mercedesih pravzaprav nožna, aktiviramo jo s pritiskom na pedalo, nameščeno na skrajni levi strani, deaktiviramo pa s sprostitvijo posebnega vzvoda. Med vožnjo voznik ne bo zašel v dilemo, kam odložiti sončna očala, saj je odlagalnih mest zadosti tako na sredinski konzoli kot v sredinskem grebenu.

180 CDI se izkaže s prožnostjo in varčnostjo

Sodobni dizelski motorji so večinoma dobro zvočno zatesnjeni, da je svoje delo tudi v manjših avtomobilih opravljajo tiho in z malo nadležnimi tresljaji. To lahko trdimo tudi za dvolitrski dizelski agregat, ki je poganjal testni razreda A. 180 CDI se ponaša s tehniko vbrizga po skupnem vodu druge generacije, zmore pa 80 kW/ 109 KM in 250 Nm največjega navora, ki je na voljo pri nizkih 1.600 vrtljajih v minuti, kar v praksi pomeni odlično prožnost. Njegova domena so za razliko od nekaterih drugih podobno velikih dizelskih motorjev tudi višji motorni vrtljaji, pri katerih 180 CDI zadrži nekaj sape, ob tem pa ne postane pretirano glasen. Še ena dobra novica za potencialne kupce: poraba na preizkušnji ni presegla šestih litrov in pol.

A ni poceni, a v okviru sprejemljivega

Mercedesu A druge generacije ni težko določiti ciljnih kupcev. Težko bi se strijal s trditvijo, da je namenjen predvsem voznicam, čeprav jim stilistično dodelan, prijetno majhen in okreten avtomobil že po naravi povsem ustreza. Gre predvsem za tiste, ki zaupajo znamki iz Stuttgarta, želijo ob majhnih zunanjih merah prilagodljivo in uporabno notranjost, jim ugaja nekoliko pokončnejše sedenje in kakovostna izbira materialov. Dodaten razlog za nakup je tudi servisni paket „Simbio“, ki poskrbi za servisne storitve v naprej določenem obdobju lastništva vozila. Po drugi strani pa se je potrebno sprijazniti z nekoliko slabšimi prostorskimi pogoji na zadnji klopi, z nekaj manj dinamičnimi voznimi lastnostmi ter ceno, ki v osnovi znaša 5.260.000 slovenskih tolarjev za različico A 180 CDI.

Foto: Miloš Milač