v močnem soju zvezdice vse manj žarijo

Aktualno

V 15. krogu je konzorcij EuroNCAP preizkusil pasivno varnost 14 avtomobilov, 13 novih in ponovni preizkus mazde2. V grobem so rezultati naslednji: 8 avtomobilov za varnost potnikov prejelo najvišjo oceno 5 zvezdic, 10 avtomobilov je…

V 15. krogu je konzorcij EuroNCAP preizkusil pasivno varnost 14 avtomobilov, 13 novih in ponovni preizkus mazde2. V grobem so rezultati naslednji: 8 avtomobilov za varnost potnikov prejelo najvišjo oceno 5 zvezdic, 10 avtomobilov je za varnost otrok prejelo najvišjo oceno 4 zvezdice, noben izmed avtomobilov pa za zaščito pešcev ni prejel najvišje ocene štirih zvezdic oziroma kar 9 avtomobilov je prejelo le eno zvezdico. To pomeni, da je pasivna varnost potnikov pri novih avtomobilih po sedanjih kriterijih dosegla že skoraj najvišjo raven, enako je z varnostjo otrok, avtomobilski proizvajalci pa imajo še veliko dela pri zaščiti pešcev.

Največje neskladje med varnostjo potnikov in zaščito pešcev je pri audiju A6, renaultu modusu, VW touaregu in citroenu C5.

Citroen C5 z najvišjo oceno do sedaj

Najvišjo oceno za varnost potnikov si je s 36 točkami od 37 možnih priboril citroen C5, kar je tudi največje doseženo število točk v vsej zgodovini konzorcija EuroNCAP. Dobro se je odrezal tudi citroen C4, ki je dosegel 35 točk.

 

 

V nižjem srednjem razredu si je naslov najvarnejšega avtomobila v segmentu s 35,46 točke prislužil novi ford focus.

 

 

 

Seat altea si med enoprostorci nižjega srednjega razreda sicer ni prislužila prvega mesta, saj je s 33 točkami za eno točko zaostala za scenicom. Pri varnosti otrok in zaščiti pešcev pa je dobila 4 oziroma 3 zvezdice, kar je po eno zvezdico več kot pri scenicu.

 

 

Pomanjkljiva varnost majhnih avtomobilov

Nekoliko manj vzpodbudni so rezultati trčenj Kiinega malčka picanto, ki je za varnost potnikov prejel le 3 zvezdice, a po drugi strani najvišjo oceno 4 zvezdice za varnost otrok. Tudi fiat panda, evropski avto leta 2004, je za varnost potnikov prejel le 3 zvezdice, za varnost otrok pa samo 2 zvezdici. Oba malčka sta za zaščito pešcev prejela le eno zvezdico.

So zvezdice sploh še smiselne?

Skupni rezultati 15. kroga preizkusnih trčenj so pokazali, da je večina novih avtomobilov dovolj varnih, da si za varnost potnikov prisluži najvišjo oceno 5 zvezdic. Claes Tingvall, predsednik konzorcija EuroNCAP komentira: »Proizvajalci so spoznali, da tudi kupci manjših vozil zahtevajo visoko stopnjo pasivne varnosti in da ta ni več rezervirana le za velike avtomobile.«

Vse bolj glasni pa so pomisleki o smotrnosti in ustreznosti sedanjih preizkusnih trkov, ki se izvajajo pod vedno enakimi pogoji (čelni trk v zmečkljivo oviro pri hitrosti 64 km/h, bočni trk pri hitrosti 50 km/h, trk v steber pri hitrosti 29 km/h in trk s pešcem pri hitrosti 50 km/h), katerim kot kaže tudi avtomobilski proizvajalci prilagajajo varnostno strukturo novih vozil. Tako opevane zvezdice imajo tudi vedno manjši tržni učinek. Jernej Bolka, vodja za stike s strankami pri Toyoti Adrii, je že junija za Finance povedal: »Tržni učinki najvišje ocene vse manjši zaradi vse večjega števila avtomobilov s petimi zvezdicami. V družbi smo doslej najbolje izkoristili dober rezultat modela yaris na trčenjih, ki je bil s štirimi zvezdicami več let najvarnejši mali avto, tržni učinek petih zvezdic pri modelu avensis pa je bil precej manjši.«