Z družinskimi izkušnjami v Evropo

Aktualno, Novosti

Honda z novim FR-V naposled vstopa tudi v evropski segment kompaktnih enoprostorskih avtomobilov. Povsem drugače je na domačem japonskem trgu, kjer ima ta znamka med MPV-ji že dolgo tradicijo, trenutno jih je v njeni paleti kar…

Honda z novim FR-V naposled vstopa tudi v evropski segment kompaktnih enoprostorskih avtomobilov. Povsem drugače je na domačem japonskem trgu, kjer ima ta znamka med MPV-ji že dolgo tradicijo, trenutno jih je v njeni paleti kar enajst, ki na bolj ali manj podoben način zadovoljujejo družinske potrebe po mobilnosti. Izkušnje torej so, drugi povsem odkrit razlog za rojstvo avtomobila pa je povečanje Hondinega tržnega deleža na stari celini, letni prodajni izkupiček naj bi se po načrtih iz sedanjih 250.000 avtomobilov do leta 2009 podvojil, s tem pa bi japonska znamka izgubila nekaj svoje »butičnosti«. Odgovora na vprašanje, ali bodo Honde na evropskih in tudi na slovenskih cestah v prihodnje masovni avtmobili, sicer ne ve še nihče, zagotovo pa bodo zadržale svoj športni značaj, ki ga ima navsezadnje tudi družinski FR-V.

Športnost in uporabnost z roko v roki

Honda FR-V nedvomno govori domačo oblikovno govorico. Linije posameznih elementov karoserije, kot so žarometi, maska motorja in na nek način tudi odbijači zlahka prepoznamo tudi pri drugih Hondinih modelih, kot sta roadster S2000 in limuzinski accord. FR-V s svojo povprečno dolžino 4.285 cm ne izstopa, pač pa širina, ki za dest centimetrov presega petvratnega civica in s 1.810 cm sodi med izdatnejše v razredu. Dvojni pomen se na eni strani kaže v samozavestni drži, ki jo dopolnjujejo dvigajoči se boki, na drugi pa v neklasični razporeditvi sedežev 3 + 3, ki spominja na Fiatovo multiplo. Številne podrobnosti izboljšujejo aerodinamičnost, med njimi posebne plošče na spodnjem delu karoserije, obloga sprednjega stebrička, spojler na vratih prtljažnika ter posebej zasnovana sprednji spojler in odbijač. Hondinim oblikovalcem je uspelo zrisati avtomobil, ki z dinamično zunanjostjo dobro skriva svojo družinsko naravnanost, ta pa s seboj prinaša tudi poglobljeno skrb za varnost. FR-V je tako serijsko opremljen s štirimi varnostnimi blazinami in varnostnima zavesama, samozateznimi varnostnimi pasovi, pritrdišči ISOFIX in sistemom ABS, kljub temu pa Honda pričakuje le štiri zvezdice na preizkusnih trčenjih Euro NCAP, kar predstavniki slovenskega uvoznika AC Mobil utemeljujejo z upoštevanjem ne samo evropskih, temveč tudi japonskih in ameriških standardov.

»Zasnova 3 + 3 izboljšuje komunikacijo«

Ameriško deluje tudi na razgibani armaturni plošči nameščena prestavna ročica menjalnika. Potniška kabina brez sredinskega grebema se izkaže s prostornostjo in uporabnostjo, malce manj z uporabljenimi materiali. Sredinska sedeža lahko pomikamo na prej in nazaj, s tem v primeru treh potnikov v vrsti pridobimo nekaj ramenskega prostora, sprednjega je mogoče spremeniti v priročno mizico ali široko naslonjalo za roke. Honda z izbiro sedežne razporeditve 3 + 3, ki omogoča številne razmestitvene kombinacije za potnike in prtljago, izraža zavedanje pomembnosti komunikacije med potniki in zlasti med starši in otroki, ki seveda najbolj uživajo v prvi vrsti. Odlagalnih mest je dovolj za različne drobnarije, udobju potnikov na ljubo pa so se pri Hondi potrudili tudi z zvočno zatesnitvijo potniške kabine. Za pripravo celotnega prtljažnega prostora je treba popolnoma zložljive zadnje sedeže položiti v pod, kar je enostaven in hiter postopek, sedežev pa ni potrebno odstraniti iz vozila. Tedaj FR-V ponuja 1049 l prtljažnega prostora, z vsemi sedeži na mestu pa povprečnih 440 l.

Pogrešamo manjši dizelski agregat

Med snovanjem FR-V so Hondini inženirji strmeli k cilju čim manjšega nagibanja v zavojih, kar je sicer značilno za vozila v tem razredu. To hkrati pomeni, da je podvozje čvrsto, čeprav vozno udobje zaradi uporabe vzmeti s sorazmerno nizko vzmetno konstanto ne trpi preveč. Kupcem je sprva na voljo 1.7-litrski SOHC VTEC bencinski štirivaljnik s 92 kW/125 KM v kombinaciji s petstopenjskim ročnim menjalnikom, januarja se mu bo pridružil 2.0-litrski DOHC i-VTEC s 110 kW/150 KM skupaj s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, maja pa bo motorna paleta bogatejša še za 2.2-litrski turbodizel s 103 kW/140 KM, ki so ga v celoti razvili pri Hondi in je bil predstavljen v modelu accord v začetku tega leta. Na izbiro bojo tudi trije paketi opreme: S (samo 1.7-litrski motor), Comfort (vsi trije motorji) in Executive (2.0- in 2.2-litrski motor), že osnovni pa med drugim ponuja samodejno klimo, potovalni računalnik, daljinsko zaklepanje, CD radio in električni pomik stekel ter ogledal. Samodejnega menjalnika pri nas ne bomo videli, saj naj bi bilo povpraševanje na evropskem trgu zanj preskromno, pa tudi ne manjšega in cenejšega dizelskega agregata, ker ga Honda enostavno nima.

Prihodnje leto doma sto hond FR-V

Medtem, ko je FR-V edina letošnja Hondina novost na slovenskem trgu, bo prihodnje leto precej živahneje, februarja prihaja CR-V z dizelskim motorjem in za njim prenovljeni jazz. Za leto 2005 podjetje AC Mobil načrtuje prodajo 1.100 avtomobilov znamke Honda, prodajne številke bo seveda dvigoval tudi FR-V, vendar le za načrtovanih sto vozil, od tega naj bi jih bilo dve tretjini opremljenih z dizelskim agregatom. Cena za osnovni model znaša 4,89 mio slovenskih tolarjev, če avtomobil naročite danes, pa bo na dobavo potrebno počakati do marca.

Foto: Mitja Koželj, Honda