Domača plinska črpalka

Aktualno, Zanimivosti

Prizadevanja avtomobilske industrije za čistejše okolje so doslej obrodila malo sadov, čeprav se o tem zadnje čase veliko govori. Med poizkusi manjšega obremenjevanja ozračja je tudi uporaba zemeljskega plina v prirejenem motorju z notranjim izgorevanjem….

Prizadevanja avtomobilske industrije za čistejše okolje so doslej obrodila malo sadov, čeprav se o tem zadnje čase veliko govori. Med poizkusi manjšega obremenjevanja ozračja je tudi uporaba zemeljskega plina v prirejenem motorju z notranjim izgorevanjem. Vse lepo in prav, le da so največja težava ustrezne črpalke, ki bi jih tudi v najrazvitejših državah lahko prešteli na prste. Honda je v ta namen razvila posebno napravo, ki jo je enostavno namestiti v vsakem plinificiranem domu.

Japonska tovarna pri tem projektu sodeluje z ameriško korporacijo FuelMaker, rezultat pa je posebna naprava Phill, ki stisne zemeljski plin do takšne mere, da ga je moč uporabiti za shranjevanje in pogon posebne različice civica GX. Del dogovora med obema podjetjema je tudi skupno trženje. Sprva bo izdelek na voljo v Kaliforniji spomladi prihodnje leto, medtem ko je bila doslej prodaja omejena na nekaj službenih vozil. Prednosti takšnega pogona so predvsem nižje emisije ogljikovega dioksida in nižji stroški.