Začetek gradnje tovarne na Slovaškem

Aktualno

Kia je severno od slovaškega mesta Zilina v petek postavila temeljni kamen za svojo prvo evropsko tovarno. Z gradnjo so začeli dan za tem, ko jim je slovaška vlada dala zeleno luč. Namigovanja, da bo…

Kia je severno od slovaškega mesta Zilina v petek postavila temeljni kamen za svojo prvo evropsko tovarno. Z gradnjo so začeli dan za tem, ko jim je slovaška vlada dala zeleno luč. Namigovanja, da bo Kia zaradi zamude začela iskati drugo lokacijo, pa je zanikal tudi podpredsednik Kia Motors, Kim Bong-Kyung.

Vlada se je s Kio dogovorila za lokacijo že spomladi, vendar so lastniki približno 20 odstokov zemljišč za le-te zahtevali višjo odkupno ceno. Vlada se s tem ni strinjala in je konec avgusta začela s postopkom njihove razlastitve. Kljub temu, da postopek ni zaključen, pa je Kii dovolila začetek gradnje tovarne. Celoten projekt je vreden več kot 1,1 milijarde eurov, v tovarni z letno zmogljivostjo 300 tisoč vozil, ki bo po napovedih začela obratovati leta 2006, pa bo delo dobilo več kot 2.800 ljudi.