Lačen potnikov

Citroën, Testi

Predstavljajte si družinski izlet za konec tedna. Pa ne mislim ožje, temveč širšo družino, ki ni omejena le na partnerja in otroke. Število potnikov tedaj hitro preraste »običajno« družinsko vozilo, zato vam ostaneta dve možnosti….

Predstavljajte si družinski izlet za konec tedna. Pa ne mislim ožje, temveč širšo družino, ki ni omejena le na partnerja in otroke. Število potnikov tedaj hitro preraste »običajno« družinsko vozilo, zato vam ostaneta dve možnosti. Odpeljati se z več avtomobili, ali pa najeti avtobus! No, obstaja še tretja, kamor sodijo lahka dostavna vozila v potniški preobleki, ki se ne prestrašijo številčnejših potnikov in njihove prtljage. Lep primer je Citroenov jumpy v izvedenki kombi.

 

Največ pohval si zaslužijo čvrsti sedeži

Jumpy, ki je nedavno doživel osvežitev, obstaja v zastekljeni in nezastekljeni obliki, v vsakem primeru pa pod kožo skriva štiri kubične metre uporabnega prostora, v podaljšani izvedbi celo pet. Vstop v potniško različico kombi je po zaslugi drsnih vrat na obeh straneh zelo enostaven, do tretje klopi, ki jo je mogoče tudi popolnoma odstraniti, gre s prevračanjem desnega stranskega sedeža, levi je žal fiksen. Strop je dovolj visok, da ob tem ne pokvarimo pričeske, pa tudi občutek zračnosti in prostornosti je zaradi tega večji. Na sprednjem delu je nameščena uporabna polica, kamor lahko odlagamo tudi nekoliko večje predmete. Obdelava kabine sicer ne predstavlja razkošja, vendar zadostuje za udobno vožnjo na izdatno odmerjenih in čvrstih sedežih, ki ne utrujajo niti na daljših vožnjah. Vsi so opremljeni s tritočkovnimi varnostnimi pasovi in zložljivimi naslonjali za glave potnikov, ki uživajo ob lepem razgledu skozi velike steklene površine. Ob prenovi so jumpyja tudi nekoliko bolje zvočno zatesnili, zato je raven hrupa izpod koles in pokrova motorja na sprejemljivi ravni.

Tudi z osmimi potniki 600 l prtljažnega prostora

Jumpy kombi je na voljo tudi z devetimi sedeži v konfiguraciji 3x3x3, v vsakem primeru je ob nameščeni zadnji klopi 600 l prostora, če jo zložimo 1.870 l, ob odstranitvi iz vozila pa prostornina naraste na 2.250 l. Lahek dostop omogočajo široka krilna zadnja vrata, ki se odpirajo do kota 180 stopinj, odprtina pa meri 1,36 m v širino in 1,265 m v višino. Voznikov delovni prostor ne more in noče skriti svojega porekla, sedi se vzvravnano, prestavna ročica je ugodno nameščena na sredinski konzoli, volan, opremljen s progresivnim servo ojačevalnikom, je malce položnejši kot v osebnih avtomobilih in je nastavljiv le po višini. Voznikov sedež je bogato nastavljiv v vseh smereh, poleg tega pa razvaja tudi s sredinsko oporo za roko in nastavitvijo višine zgornje pritrditve varnostnega pasu. Edina večja zamera gre namestitvi gumbov električnih stekel, ki smo jih po dolgem iskanju našli na stropu. Pregledni merilniki so nameščeni pod širokim lokom, avtoradio znamke Blaupunkt s CD predvajalnikom je na voljo za doplačilo, prav tako tempomat in klimatska naprava, ki zaradi drsnih gumbov postreže z arhaičnim upravljanjem. Serijska varnostna oprema zajema le varnostno blazino za voznika, sovoznikovo in stranski varnostni blazini ter zavornim sistemom ABS je potrebno doplačati.

Jumpy kombi z največ 700 kg obremenitve

Podvozje jumpyja sestavljajo prednja prema s trikotnimi prečnimi vodili in stabilizacijskim torzijskim drogom in zadnja prema sestavljena iz dveh podaljšanih vodil, povezanih s prečno torzijsko vezjo in stabilizacijskega droga za trdnejšo povezavo v primeru prečnih sil. Nazaj nagnjeni sklopi vzmeti in blažilnikov omogočajo učinkovit nadzor nad kolesnimi osmi in učinek samodejnega usmerjanja zadnje preme. V praksi se vzmetenje izkaže za mehkega in udobnega, vendar ne pretirano, saj bi bilo v nasprotnem primeru nagibanje 1,94 m visokega vozila preveliko. Temu se seveda ni mogoče izogniti ob polni obremenitvi, ki znaša sedemsto kilogramov, kar pomeni skupno maso 2,3 t. S takšno obremenitvijo seveda tudi dvolitrski turbodizelski agregat s 80 kW/110 KM nima lahkega dela, čeprav se je izkazal kot povsem zadovoljivo, ob skromnejši obremenitvi celo poskočno alternativo. Bolj kot moč je pomemben navor, katerega krivulja doseže vrh 250 Nm pri 1.750 vrt./min, ki se na sprednji kolesni par prenaša prek ročnega petstopenjskega menjalnika. Hodi prestavne ročice so ob tem malce predolgi in tudi zelo nenatančni. Jumpy s tem motorjem doseže najvišjo hitrost 165 km/h, do sto km/h pa pospeši v 14,1 s. Poraba na preizkušnji se je gibala med osmimi in desetimi litri, odvisno od obremenitve in načina vožnje.

Ugodna cena in skromna serijska oprema

Citroen jumpy predstavlja torej cenovno ugodno izbiro za tiste, ki potrebujejo več kot običajnih pet ali sedem sedežev. Njegova cena z dizelskim motorjem se prične pri 4,4 mio slovenskih tolarjev, kar je toliko, kot za dve številki manjši osebni avtomobil, kljub temu pa v smislu udobja ne zaostaja toliko, kot bi sklepali glede na njegovo dostavniško poreklo. Ob tem je seveda potrebno upoštevati, da je za večino opreme, ki jo ponavadi smatramo za serijsko, kot so na primer klimatska naprava, radio, ABS, sovoznikova zračna blazina, tu potrebno posebej seči v denarnico. Za tiste, ki prisegajo na bencinske motorje, je v ponudbi tudi nekoliko cenejša različica 2.0i 16V s 101 kW/137 KM, ki pa jo zaradi precej nižjega navora in višje porabe goriva manj priporočamo.

Foto: Miloš Milač, Mitja Koželj