Frankfurt 2013: Opel

Aktualno, Saloni

Opel vstopa v prihodnost s sedmimi svetovnimi premierami na 65. Mednarodnem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu, od 12. do 22. septembra. Izdelovalec avtomobilov iz Rüsselsheima na razstavnem prostoru D09 velikosti več kot 3200 m2, v razstaviščni dvorani številka osem, postavlja med ostalimi novosti na ogled tudi novo Opel Insignio OPC

Opel vstopa v prihodnost s sedmimi svetovnimi premierami na 65. Mednarodnem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu, od 12. do 22. septembra. Izdelovalec avtomobilov iz Rüsselsheima na razstavnem prostoru D09 velikosti več kot 3200 m2, v razstaviščni dvorani številka osem, postavlja med ostalimi novosti na ogled tudi novo Opel Insignio OPC. Avtomobil z osveženo obliko in posodobljenim podvozjem pospeši od nič do 100 km/h v šestih sekundah. Poganja jo 2,8-litrski motor V6 s turbinskim polnilnikom največje moči 239 kW/325 KM in največjega navora 435 Nm. Tako kot spektakularna različica OPC sodi med svetovne avtomobilske premiere tudi druga različica zastavonoše znamke Insignia Country Tourer. 

Insignia OPC

Z največjo močjo motorja 239 kW/325 KM in največjim navorom 435 Nm je Insignia OPC ultimativni, najbolj zmogljiv Opel. Oblikovno osvežen bo premierno predstavljen na letošnjem avtomobilskem salonu IAA. Posodobljena oblika sprednjega in zadnjega dela, nezgrešljivo označena z elementi OPC dizajna, med katere sodijo ostri detajli spredaj in integrirani izpušni cevi zadaj, izpostavljata izjemno moč in napovedujejo vožnjo na polno, z veliko hitrostjo po dirkališču Nürburgring.

Privlačna oblika zgovorno napoveduje tudi najsodobnejše tehnologije. Podvozje OPC je posodobljeno s posebnim osredotočanjem na vpetje zadnjih koles, pri kateremu je bilo, tako kot pri drugih Insigniah, spremenjenih 60 odstotkov komponent. Ob tem so bili s številnimi drobnimi ponastavitvami odločno zmanjšani tresljaji in hrup. Nova programska oprema sistema ESP se postavlja še z natančnejšo dinamično nastavitvijo, s posebej veliko odzivnostjo ob tendenci podkrmarjenja. Ob tem posodobljena programska oprema delovanja blažilnikov sistema FlexRide zagotavlja optimalen oprijem koles s podlago. Ta za OPC specifičen program delovanja izboljšuje vozno dinamiko, saj omogoča hitrejše in natančnejše odzivanje na različne voznikove poteze in stanje ceste. Insignia OPC pospeši od nič do 100 km/h v šestih sekundah (Sports Tourer 6,3 s) in doseže največjo hitrost 250 km/h (elektronsko omejena največja hitrost). Izvedba brez elektronske omejitve največje hitrosti doseže z ročnim menjalnikom 270 km/h (Sports Tourer 265 km/h). Zavorni sistem izjemnih zmogljivosti Brembo zagotavlja hipno zmanjševanje hitrosti ob najvišji ravni stabilnosti, tudi ob posebej intenzivni uporabi.

Potniški prostor obda voznika OPC s čistokrvni avtomobilsko športnim vzdušjem. Premijska privlačnost je značilna za dirkaške sedeže Recaro, ki so na voljo tudi v usnju in s spominom nastavitve. Zraven sodijo še prestavna ročica izvedbe OPC, popolnoma novo osrednjo plošča z merilniki na sredinski konzoli. Ob osnovnih podatkih lahko voznik za doplačilo spremlja na posebnem osempalčnem zaslonu tudi podrobnosti kot so tlak in temperatura olja, napetost akumulatorja, položaj dušilne lopute, moč zaviranja in vrednosti prečnih pospeškov g.

Novi volan visokozmogljive različice (za doplačilo je lahko tudi ogrevan) nosi ob samodejnem menjalniku tudi prestavni lopatici. Ti omogočata voznikom različice OPC ekstremno hitro ročno prestavljanje, tudi, ko deluje menjalnik samodejno. Če voznik prestavni lopatici ne uporablja 12 sekund začne menjalnik ponovno delovati povsem samodejno. Na ta način združuje nova Insignia OPC prednosti ročnega in samodejnega prestavljanja.

Monza Concept: Vizionarska študija odkriva avtomobilsko mobilnost prihodnosti

Z lahkotno in športno obliko navzven, z izvirno tehnologijo projiciranja in z modularno tehnologijo za pogonske sklope je Opel Monza Concept slogovno skladna, ultra sodobna in učinkovita stvaritev na štirih kolesih. Ta vizionarski študijski avtomobil bo doživel svetovno premiero na IAA in ljudem odkril, kaj lahko pričakujejo od Opla v prihodnosti.

Učinkovitost in povezovanje, oziroma mreženje, so področja, ki so bila v ospredju ob razvoju naslednje generacije Oplovih vozil. Zato ponuja Monza Concept navdušujoč predogled, kaj bo novega pri Oplu v prihodnje. Da bi z obliko in s pojavnostjo Monza podkrepila in izpostavila Oplovo željo po povečanju učinkovitosti so zanjo uporabili svojevrstno evolucijo oblikovalske filozofije znamke, umetnosti klesanja združene z nemško natančnostjo. Zato so poteze karoserije prej lahkoatletske, kot prežete s čisto mišičasto močjo. Glede povezljivosti in mreženja predstavlja študija svojevrstni kvantni preskok na področju razvoja informacijsko zabavnih sistemov. Vse informacije so namreč prikazane z inovativno tehnologijo projiciranja na posebno ploščo, ki se razteza od vrat do vrat, po vsej širini notranjosti. Gre za popolno novost v avtomobilski industriji. Prav tako izjemna in izvirna je modularna zasnova Monza Concepta, ki zagotavlja najvišjo raven fleksibilnosti pri izbiri pogonskih sklopov. Monza Concept tako že danes uteleša avtomobilsko prihodnost.

1.0 SIDI Turbo z največjo močjo 85 kW/115 KM: Nova merila za trivaljnik

S tremi popolnoma novimi družinami motorjev bo do leta 2016 Opel v uporabo pospešeno prenesel 13 novih pogonskih sklopov. Med njimi bo na novo zasnovan trivaljni motor SIDI (Spark Ignition Direct Injection) z največjo močjo 85 kW/115 KM. Motor je premierno predstavljen v svetovnem merilu na IAA. Bencinski motor z enim litrom delovne prostornine in turbinskim polnilnikom ni le prijazen do okolja, marveč postavlja povsem nova merila za rafinirano delovanje trivaljnikov, z ravnijo hrupnosti in tresljajev primerljivo s številnimi večjimi štirivaljniki. Ta žepni pogonski sklop ponuja v izjemno širokem razponu hitrosti vrtenja motorja, natančneje med 1800 in 4700 vrtljaji na minuto, ob vsem tudi suveren navor največje vrednosti 166 Nm. Najprej ga bodo prihodnje leto vgradili v Opel ADAM z, na novo razvitim šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

Opel-Cascada-287402-medium

Cascada 1.6 SIDI Turbo z največjo močjo motorja 147 kW/200 KM: Neposredni kabriolet užitki

Med motorji, glede delovne prostornine razred višje, se postavlja novi Oplov visokozmogljiv motor 1.6 SIDI Turbo, največje moči 147 kW/200 KM. Motor s pomočjo tehnologije overboost doseže največji navor 300 Nm. Cascado, v katero bo vgrajen najprej, požene do največje hitrosti 235 km/h. Motor sodi v povsem novo generacijo srednje velikih bencinskih štirivaljnikov Opla z neposrednim vbrizgom goriva. Druga različica Oplovega razreda 1,6-litrskih motorjev je vsekakor prvak navora. Sledi motorju 1.6 SIDI Turbo največje moči 125 kW/170 KM, ki je bil v Cascado vgrajen že ob začetku prodaje spomladi letos.