Ford B-max naj prodajan mali enoprostorec

Aktualno, Zanimivosti

Novi Ford B-MAX je bil po analizi Polkovih podatkov o številu novo registriranih vozil v prvi polovici leta 2013 najbolje prodajani majhni enoprostorec v Evropi.

Novi Ford B-MAX je bil po analizi Polkovih podatkov o številu novo registriranih vozil v prvi polovici leta 2013 najbolje prodajani majhni enoprostorec v Evropi.

Ford B-MAX je v prvih šestih mesecih letošnjega leta v Evropi dosegel 15,8-odstotni delež* prodanih majhnih enoprostorcev, saj so v Fordovih tradicionalnih 19 evropskih trgih prodali 38.000 vozil. Proizvodnja vozil B-MAX se je začela sredi leta 2012, dokončno pa je bil na voljo od novembra naprej. B-MAX je v prvem polletju 2013 prehitel vozila Citroen C3 Picasso, Fiat 500L, Honda Jazz in Opel/Vauxhall Meriva. Pospešena prodaja je povzročila, da je B-MAX v drugem četrtletju prevzel vodstvo na največjih tržiščih v Nemčiji in Veliki Britaniji. V prvem polletju je bil najboljši tudi v Belgiji in Luksemburgu, na Nizozemskem in Norveškem.

b-max

Ključno vlogo pri uspehu B-MAXa igrajo napredne tehnologije, saj se je več kot 80 odstotkov evropskih strank odločilo za sistem povezljivosti z glasovnim upravljanjem Ford SYNC, ki ima s priznanjem Euro NCAP nagrajeno funkcijo za klic v sili, ki opozori lokalne službe za pomoč v primeru nezgode v kar 26 jezikih, ki jih govorijo v 40 evropskih regijah. Fordov 1,0 litrski bencinski motor EcoBoost – leta 2012 in 2013 mednarodni motor leta, je izbralo 43 odstotkov kupcev vozil B-MAX, 22 odstotkov se jih je odločilo za sistem preprečevanja naleta pri nizkih hitrostih – Active City Stop, ki je prav tako prejel evropsko nagrado NCAP in spremlja promet pred vozilom ter samodejno zavira, če zazna, da grozi nevarnost trčenja z vozilom spredaj, 12 odstotkov pa se jih je odločilo za kamero za vzvratno vožnjo.

“Vedeli smo, da imamo z novim B-MAXom pred seboj izjemno vozilo, posebej s sistemom vrat za enostaven dostop, ki ga znajo stranke izkoristiti na nove in nove načine,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik oddelka za marketing, prodajo in storitve evropske podružnice Forda. “Kot kažejo prodajne številke, je B-MAX enkratna mešanica domiselnega snovanja in naprednih, premišljenih tehnologij, kar je močno spremenilo pričakovanja strank od majhnega avtomobila.”

B-MAX ima inovativen sistem vrat za enostaven dostop tako potnikov kot prtljage, prejel je najvišjo oceno pet zvezdic neodvisne organizacije Euro NCAP za varnost. Avto je opremljen tudi s tehnologijo MyKey, ki omogoča staršem, da ‘omejijo’ mlade voznike in tako prispevajo k varnejši vožnji. B-MAX je lani prejel mednarodno nagrado “AUTOBEST 2013”, bralci nemške avtomobilske revije Auto, Motor und Sport pa so mu podelili tudi nagrado Autonis za “Najlepši majhni enoprostorec leta 2012”.