Dakar 2014: Stanovnik že na 27. mestu

Avtomobilizem, Motociklizem, Slovenija, Šport

V četrtek, 16. januarja 2014, je bila v Čilu na sporedu enajsta etapa letošnjega relija Dakar s 749 kilometrov dolgo traso med Antofagasto in El Salvadorjem.

V četrtek, 16. januarja 2014, je bila v Čilu na sporedu enajsta etapa letošnjega relija Dakar s 749 kilometrov dolgo traso med Antofagasto in El Salvadorjem.

stanovnik 11. etapa dakar 2014Čeprav je organizator napovedoval 120 kilometrski sipinski odsek, je bilo teh po besedah Mirana Stanovnika le za vzorec: »Glede na napovedi sem bil odločen, da danes izkoristim meni ljub teren in pridobim nekaj mest, a žal se je izkazalo, da je bilo pravih sipin le toliko, da so lahko naredili nekaj atraktivnih posnetkov za televizijske prenose. Vseeno so razmere omogočale stopnjevanje tempa, tako da sem etapo prevozil hitro in brez napak.« Stanovnik napoveduje, da bo v zadnjih dveh etapah dal vse od sebe in poizkusil pridobiti še nekaj mest, o stanju na vrhu razreda motociklistov pa pravi: »Odlični Barreda seveda ima teoretične možnosti, a verjamem, da bo Marc Coma dobro unovčil izkušnje in ohranil vodstvo. Zavedati se je treba, da dirke ni konec. Nikoli ne veš, kaj ti prinese dan.«

Etapo je tretjič letos najhitreje prevozil Marc Coma na KTM-u, ki s perfektno vožnjo ohranja zdravo prednost pred Joanom Barredo Bortom (Honda), a je nato dobil 15-minutni kazenski pribitek (verjetno zaradi menjave agregata). Stanje v skupni razvrstitvi je dve etapi pred koncem sledeče: vodi Coma, 37 minut za njim zaostaja Barreda, skoraj dve uri za vodilnim pa se nahaja Jordi Viladoms (KTM). Šestouvrščenega Cyrila Despresa z Yamaho do stopničk loči triindvajset minut.

Navdušence nad avtomobilskim delom dogajanja je presenetila odločitev ekipe X-Raid, ki se je odločila zamrzniti prva tri mesta. S tem se želijo izogniti morebitnim okvaram ali celo odstopom na zadnjih dveh etapah, na stopničke pa bodo verjetno stopile posadke Roma-Perin, Peterhansel-Cottret in Al-Attiyah-Cruz (vsi v avtomobilih znamke Mini).

Današnja predzadnja etapa se bo raztezala med El Salvadorjem in La Sereno; dolga bo nič manj kot 699 kilometrov. Organizator napoveduje 150-kilometrski sipinski odsek.