Dakar 2014: Stanovnik zaseda 28. mesto

Avtomobilizem, Motociklizem, Slovenija, Šport

Organizator 36. izvedbe relija Dakar je dirkačem pred dnevom počitka naložil še eno izmed zahtevnih etap. Ta tokrat ni vsebovala puščavskih sipin, temveč kamnit teren, poln suhih rečnih strug in hitrih makadamskih cest.

Organizator 36. izvedbe relija Dakar je dirkačem pred dnevom počitka naložil še eno izmed zahtevnih etap. Ta tokrat ni vsebovala puščavskih sipin, temveč kamnit teren, poln suhih rečnih strug in hitrih makadamskih cest.

Vodilni v prvem delu etape, Marc Coma na KTM-u, je do prve kontrolne točke vozil s povprečno hitrostjo 95 kilometrov na uro!

dakar stanovnik cez reko 2014Prvo polovico dirke je edini od štirih Slovencev uspešno prevozil le Miran Stanovnik. Tako moštveni kolega Simon Marčič kot avtomobilska posadka Novak-Leskovec so namreč že žal odstopili. Stanovnik je petkovo etapo začel zelo dobro in se do polovice 400-kilometrske hitrostne preizkušnje zadrževal v dvajseterici, nato pa zaradi nevarnih razmer spustil tempo in v cilj pripeljal kot štiriintrideseti najhitrejši. »Etapa pred dnevom počitka se je začela kot zelo lepa reli etapa. Lepa je bila tudi v zadnjem delu, a s prepadi ob progi tudi zelo nevarna in tako rekoč brez navigacije. V takih razmerah ne tvegam, ampak hočem predvsem dan končati v enem kosu. To mi je tudi uspelo in moram reči, da sem z razpletom dogodkov ta teden zelo zadovoljen,« je v taboru dobro razpoložen Stanovnik. Jutrišnji dan, katerega namesto ‘dan počitka’ rajši imenuje ‘dan brez dirkanja’, bo izkoristil za pripravo opreme, pregled motocikla in seveda za počitek. V skupnem seštevku na polovici dirke zaseda 28. mesto.

Miran hkrati še preko facebooka sporoča: “Dragi vsi. V soboto je zasluženi dan brez dirke. Ne bomo počivali, ket imamo veliko dela saj ta teden ni bilo časa za nič razen za dirkanje. Selekcija je huda! Mene v dirki držijo tudi Vaše stisnjene pesti in dobre želje… HVALA VSEM ZA PODPORO! Se bom trudil še naprej! Vaš Miran”

Med motoristi je vse kazalo na vnovično zmago Come, ki pa je na koncu moral priznati premoč Alainu Duclosu. Ta je Shercu pripeljal drugo etapno zmago, pestrost na vrhu pa je dopolnil Michael Metge z Yamaho pred četrto- in petouvrščenima Joanom Barredo Bortom (Honda) in Cyrilom Desprejem (Yamaha).

Po šestih etapah si v razredu motoristov sledijo Coma, Barreda Bort, Duclos, Viladoms in Israel Esquerre. Despres zaseda komaj 11. mesto z dvema urama in pol zaostanka za Como, petkov dan pa je izločil še enega izmed favoritov – Chaleco Lopez (KTM) je po padcu zaključil z letošnjim Dakarjem.

darij novak dakar vw amarok 2014

Slovenca, Darij in Boštjan, z dirkalnim Volkswagnom Amarok sta zaradi zaostankov štartala za tovornjaki, v najtoplejšem delu dneva (45°C), ko so razmere za dirkače zelo neugodne. Zato sta tudi na 5. etapi morala prenočiti v puščavi. Ker sta ugotovila, da ne bosta pravočasno prišla do cilja etape in do štarta naslednje, sta se žal morala predati. Kot zanimivost, na mestu kjer sta obstala je premoč puščavi priznalo še približno ostalih 20 motoristov in 10 dirkačev z avtomobili.

V soboto, 11. januarja, dirkače po šestih ekstremno napornih etapah čaka dan počitka, ki ga bodo izkoristili za krpanje ran na telesih in tehniki, v nedeljo pa je na sporedu 782-kilometrski izlet v neznane višave Bolivije.