Citroën DS3 Cabriolet e-HDi 90

Citroën, Testi

Citroën DS3 že sam po sebi velja za posebneža in spada v kategorijo tistih, ki kar kličejo po pozornosti. Različica z odprto streho je le še logična nadgradnja. In kaj je lepšega, kot poletje doživeti z odprto streho?

DS3 cabrio

Citroën DS3 že sam po sebi velja za posebneža in spada v kategorijo tistih, ki kar kličejo po pozornosti. Različica z odprto streho je le še logična nadgradnja. In kaj je lepšega, kot poletje doživeti z odprto streho?

Razprave o tem, ali DS3 upravičeno nosi ime cabrio ali ne, presodite sami. Platnena streha se namreč odpre tako, da se zaviha na zadnji del vozila, stranski loki in stekla pa ostanejo na mestu. Podobno, kot se je to počelo pri legendarnem “Spačku”. In prav to zgodbo, seveda v precej prefinjeni podobi, nadaljuje tudi DS3 cabrio. 

DS3 cabrio

Izgled avtomobila je glavni adut serije DS. Dekorativni profili armaturne plošče, obrobe zračnikov in ročaj prestavne ročice so barvno usklajeni z barvami karoserij in platnenih oblog. Pri testnem modelu sta se tako kombinirali srebrna in vijolična. Pri Citroënovi seriji DS dobim vedno občutek, da se je končno vrnil v avtomobilsko industrijo pravi francoski slog visoke mode.  Oblikovalci so se namreč potrudili pri vsakem detajlu. Svojsten izgled na cesti dajejo avtomobilu 3D zadnje luči v led tehniki. Citroën je našel nek svoj slog, ki je enak samo seriji DS in izgleda izvrstno in opazno.  

DS3 cabrio

Notranjost je enaka kot pri različici s trdo streho. Prevladujejo kvalitetnejši materiali. Sedeži so usnjeni in perforirani. In ne klasično okroglo naluknjani, kot smo to vajeni, ampak prefinjeno obdelani s karo vzorcem, kar smo vajeni pri najbolj elitnih avtomobilskih izvedenkah. Stikala in ostale naprave si deli z ostalimi Citroëni in je zelo enostaven za upravljanje. Edino radijski aparat v testnem modelu je že davno povozil čas. 1-din radio pač ne sodi v moderen in “premium avtomobil”, kar DS3 želi biti. Kljub temu pa omogoča povezovanje s telefonom in bere tudi format mp3. Vendar vse brez lepih in naprednih grafik, saj mu manjka barvni zaslon in možnost navigacije. Vendar je na seznamu doplačil možno izbrati tudi to. Tako bodo zadovoljni tudi tisti, ki si brez zaslona ne predstavljajo več avtomobila. 

Merilniki nadaljujejo celostno podobo in so prav tako tri-dimenzionalni. Takoj poleg njih se nahaja stikalo za dodajanje parfuma v notranjost vozila skozi klimatsko napravo. Enostaven vendar simpatičen dodatek, ki navduši marsikatero žensko predstavnico. Vprašanje je le, ali bo na voznikovem ali sovoznikovem sedežu. 

DS3 cabrio

Za ženske ali za moške je vprašanje, ki se mi je celoten test porajalo po glavi. Testna različica v kombinaciji z vijolično barvo je kar sama klicala po ženski za volanom. Vendar bi v kričeče rumeni s črno streho avtomobil izgledal povsem drugače in bi se tudi voznik v njem počutil drugače. Prav možnost veliko kombinacij in kvalitetni materiali so tisti, ki navdušujejo vsakič, ko se v avtomobil usedeš. Malce celostno podobo zmoti zgolj tehnično ne najbolj izpopolnjen mehanizem za odpiranje strehe, ki rad škripa. 

IMG_3881

Tehnika je področje, kjer se je DS3 najmanj izkazal. Največjo pohvalo si zasluži izjemno varčen 1,6 turbodizelski motor s 68KW oz 92 “konji”.  Avtomobil je namreč izjemno varčen in testna poraba se je vrtela okrog 4,5 litrov nafte na 100 km. Tudi do 5 smo prišli, več pa samo ob nepotrebnem priganjanju. Robotiziran ročni menjalnik je gotovo nekaj, kar se splača izogniti. Prestavljanje je počasno in zelo opazno, da ne rečem moteče. Gre za enega bolj lenih menjalnikov. V kombinaciji z ročnim menjalnikom, boste verjetno s tem avtomobilom, bolj navdušeni, kajti prav menjalnik je kazil celo podobo. 

Vožnja je precej udobna in ne preveč trda, kar od francoskega avtomobila tudi pričakujemo. Kljub kratki medosni razdalji se pelje odlično tudi po avtocesti. Popotovanja s tem malčkom bodo za potnike na sprednjih sedežih zelo udobna, zadaj pa se dobro peljeta 2 potnika, tretji sedež je zgolj zasilni. Prtljažni prostor oz bolje rečeno odprtina za prtljago požre 285 litrov prtljage skozi majhno režo. Ki pa je kljub temu ravno pravšnja, da omogoča vstavljanje potovalnih kovčkov. “Gajbo piva” pa vseeno ne boste stlačili skozenj. 

Citroen DS3 cabrio

Če izvzamem menjalnik in škripajoče odpiranje strehe je DS3 z dizelskim motorjem in odprto streho navdušil. S svojo samosvojostjo, kvalitetnimi materiali in prefinjenostjo. Je edinstven in ravno prav eksotičen. In z dobrim popustom pri trgovcu boste dobili zelo opazen avtomobil, ki je hkrati še zelo varčen. Pravi mestni šarmer. 

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Citroën DS3 cabrio si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______ 
Podatki: 

Motor / menjalnik: 1.6 turbdizelski (68 kW/92 KM, 230 Nm) / 6. st. robotizirani mehanski 
Poraba po ECE: 4,5 / 3,5 / 3,8 l (CO2: 99 g/km) 
Zmogljivosti maks. / 0-100: 179 km/h / 11,8 sekund 
Dolžina / širina / višina: 3.948 / 1.715 / 1.458 mm 
Medosna razdalja: 2.645 mm 
Teža: 1090 kg 
Posoda za gorivo: 46 l 
Št. sedežev:
Prostornina prtljažnika: 285–980 l

Osnovna cena vozila: 22.560