BMW X5 xdrive 30d

BMW, Testi, Top

Za devetdeset tisočakov se da na podeželju kupiti že simpatično hiško. V presotlnici garsonjero. V salonu BMW pa športnega terenca X5. In ko z njim preživiš testni teden ti je jasno, da to ni običajen avtomobil.  Redno ob testnih avtomobilih dobivam klice prijateljev, ki želijo ta ali oni model pobližje spoznati in slišati mnenje o […]

Test BMW X5 Avto.Over.Net

Za devetdeset tisočakov se da na podeželju kupiti že simpatično hiško. V presotlnici garsonjero. V salonu BMW pa športnega terenca X5. In ko z njim preživiš testni teden ti je jasno, da to ni običajen avtomobil. 

Redno ob testnih avtomobilih dobivam klice prijateljev, ki želijo ta ali oni model pobližje spoznati in slišati mnenje o avtomobilu. Eni kolebajo o nakupu, spet drugi bi radi v živo spoznali testni avtomobil. Tokratni X5 je zadeve postavil na glavo. Prejel sem namreč rekordno število klicev in facebook sporočil. Vsi v smislu “me lahko zapelješ en krog z X5”. In lepo je bilo videti nasmejane obraze, ki so kar sijali od zadovoljstva.

Test BMW X5 Avto.Over.Net

Kjerkoli se z njim pojaviš si deležen pozornosti. X5 je pravi zapeljivec.

BMW je z modelom X5 uspel ustvariti pravi kult. Avto je postal del sanj mladeničev. Mladenke pa bi v njem rade prepoznale svojega bodočega izbranca. S tretjo generacijo je terenec postal precej manj agresiven. Linije niso več tako ostre in kljub paketu “M styling” avtomobil deluje bolj umirjeno. Občutek sem dobil, kot bi avtomobil odrasel. Vse skupaj je posledica aerodinamičnih posodobitev, ki vplivajo na izpust CO2 in nižji porabi goriva.

Test BMW X5 Avto.Over.Net

Notranjost je poznana in postaja že kar BMW klasika. Preprosta, pregledna in z izbranimi materiali.

V notranjosti se voznik praktično takoj počuti kot doma. Upravljanje sistema idrive je izjemno preprosto in voznik hitro pride skozi skoraj neskončno dolg seznam nastavitev. Pohvaliti je treba izbrane materiale. Tukaj so v primerjavi s prejšnjo generacijo naredili največji napredek. Praktično na vsakem koraku se vidi, da gre za avtomobil višjega razreda. Idrive je po novem dobil tudi na dotik občutljivo ploščico. Z njo lahko vnašamo črke. Rešitev se izkaže kot zelo uporabna in enostavna. Osrednji zaslon je najboljši v razredu. Morda sem malce več drznosti pričakoval zgolj pri merilnikih, ki ostajajo klasični BMW. Spodnji del merilnikov je pridobil večji zaslon. Klimatska naprava deluje izvrstno, omogoča tudi funkcijo rest, s katero se kabina do trideset minut greje tudi, ko je avtomobil že ugasnjen.

Test BMW X5 Avto.Over.Net

Tako enostavno upravljanje bi si želeli v vsakem avtomobilu.

Voznik in sovoznik v tem avtomobilu resnično uživata. Nastavljanje sedeža je namreč mogoče praktično v vse smeri. Na željo se prilagaja tudi hrbtna opora. Sedeža sta prava fotelja in v celoti električno nastavljiva (s spominsko funkcijo za dva). Zadnja klop ne ponuja udobja sprednjih sedežev vendar je za dva potnika prostor odmerjen premijsko.

Test BMW X5 Avto.Over.Net

Test BMW X5 Avto.Over.Net

Dizelski 3.0 agregat deluje s pomočjo dveh turbin. Posledica tega je 190 kW oz 258 KM moči. Navor je zvezno na voljo praktično od začetka delovanja. Motor je povezan z izvrstnim 8 stopenjskim športnim menjalnikom. Ta omogoča izjemno hitro prestavljanje. Upravičeno lahko rečem, da gre za enega najboljših menjalnikov na trgu. Voznik ima za delovanje avtomobila na voljo tri načine delovanja. Eco Pro je namenjen varčnim voznikom. Poraba goriva se je tako spustila celo na mejo sedmih litrov. Udobnim voznikom je namenjen program Comfort. Za prave BMW navdušence pa so zagotovili program Sport. V tem programu je avtomobil res brezkompromisen. Konstantno pospešuje tudi preko pri nas maksimalno dovoljenih hitrosti. Poraba je seveda v tem primeru višja. Je pa potrebno poudariti, da je bila tudi ob športni vožnji poraba redko preko 11 litrov. Rezultat je za preko 2.150 kg težko vozilo res izjemen.

Test BMW X5 Avto.Over.Net

Poraba goriva je nihala med 7 in 10 litri na 100 km. Za tako velik avtomobil je to izvrsten rezultat.

BMW X5 je pravi predstavnik terencev, ki jih ne boste nikoli zapeljali na brezpotje. Podvozje ni prilagodljivo, široke pnevmatike so namenjene športnejši vožnji in ne nazadnje tudi cena preko 90.000 eurov vas bo opomnila, da se raje držite asfalta. X5 uživa na avtocesti. Z radarskim tempomatom je vožnja sproščujoča. Morda bi mu lahko bavarci namenili malce mehkejše podvozje. Za tiste, ki se želijo peljati bolj mehko seveda ponujajo tudi zračno vzmetenje.

Test BMW X5 Avto.Over.Net

Z nakupom takšnega avtomobila si kupite tudi določen status v družbi. K X5 spada moderna hiša, vikend na morju, lepa šest mestna številka na bančnem računu in uspešno podjetje. Verjetno ni potrebno omeniti, da se bodo v takem avtomobilu za vami ozirali skoraj vsi. In ne čudite se, če vas bodo mladenke zapeljivo gledale na bencinskem servisu.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu BMW X5 xdrive 30d si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______ 

Podatki:
Motor / menjalnik: 6-valjni vrstni, turbodizelski (190 kW / 258 KM, 560 Nm) / 8 st. avtomatski
Poraba po ECE: 7,0/5,7/6,2 (CO2: 195 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 220 km/h / 7.6 s
Dolžina / širina / višina: 4857 / 1933 / 1776 mm
Medosna razdalja: 2.933 mm
Teža: 2.150 kg
Posoda za gorivo: 85 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 650–1.870 l

Osnovna cena vozila (X5 sdrive25d): 59.900 EUR
Osnovna cena testnega modela: 68.000 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo in vključenim popustom: 90.366 EUR