Hidria v hibridnem Porscheju Spyder 918

Aktualno

Hidria je v letošnjem letu nadgradila svojo verzijo lameliranega jedra elektro motorja za hibridna vozila, ki se že serijsko vgrajuje v elektromotor drugih hibridnih vozil (Peugeot, Smart, Fiat), s posebno serijo, izdelano posebej za enega izmed dveh elektromotorjev v ekskluzivni ediciji Porsche Spyder 918 hibrid.

Hidria je v letošnjem letu nadgradila svojo verzijo lameliranega jedra elektro motorja za hibridna vozila, ki se že serijsko vgrajuje v elektromotor drugih hibridnih vozil (Peugeot, Smart, Fiat), s posebno serijo, izdelano posebej za enega izmed dveh elektromotorjev v ekskluzivni ediciji Porsche Spyder 918 hibrid. Model je bil predstavljen tudi na letošnjem sejmu IAA v Frankfurtu, na trgu pa ga bo mogoče kupiti že prihodnje leto. Vsekakor se bo za nakup potrebno potruditi, saj bo vozilo izdelano v omejeni seriji in bo na ceste zapeljalo le 918 tovrstnih Porschejev. V Hidrii so na dosežek izjemno ponosni, saj je Porsche Spyder 918 nova v vrsti prestižnih referenc, ki potrjujejo Hidriino kakovost in utrjujejo vodilni položaj med proizvajalci rešitev za hibridna in električna vozila.

Porsche Spyder 918 hybrid 2013

Za ljubitelje športnih avtomobilov je pomembna zlasti »osebna izkaznica« vozila. Gre za t.i. plug-in hibrid, ki ga poganja 4,6-litrski V8 motor, ta pa v svojem ohišju skriva zavidljivih 445 kW oziroma 608 konjskih moči. Dodana elektromotorja bosta le še »prilila olja na ogenj« in dodala še dodatnih 279 konjskih moči.

Porsche Spyder 918 se lahko poleg tega pohvali s silovitim pospeškom, ki ga do hitrosti 100 km/h požene v pičlih 2,8 sekunde. Zagotovo bo prefinjeni športnik zadovoljil tudi tiste, ki jim adrenalin po žilah poženejo vrtoglave hitrosti. Z maksimalno hitrostjo 340 km/h bo »pajku« v zadek lahko gledala tudi večina njegovih konkurentov.

Ob vsem naštetem pa je izjemno pomemben podatek tudi da, da bo Porsche Spyder 918 v 100 prevoženih kilometrih, zahvaljujoč tudi vgrajeni Hidriini tehnologiji, porabil vsega 3,3 litra goriva.

Poleg možnosti polnjenja litij-ionske baterije s priključitvijo na električno napajanje, se baterija polni tudi z energijo ob zaviranju in prav tako s presežkom energije, kadar je vozilo v prostem teku. Sam elektropogon sicer omogoča doseg do 32 km, avtomobil pa požene do hitrosti 150 km/h. Za še boljšo uporabniško izkušnjo bodo pri Porscheju izdelali tri hibridne kombinacije – Hybrid, Sport in Race.