Prihaja Škoda Rapid Spaceback

Aktualno, Novosti, Saloni

Prihaja Škoda Rapid Spaceback – za Čehe je to prvi kompakten avto, ki združuje vse funkcionalne prednosti Škodinih vozil in obliko, značilno za kombilimuzine.

Prihaja Škoda Rapid Spaceback – za Čehe je to prvi kompakten avto, ki združuje vse funkcionalne prednosti Škodinih vozil in obliko, značilno za kombilimuzine.

skoda rapid spaceback 2013Škoda Rapid Spaceback z dinamičnim in svežim dizajnom v prvi vrsti nagovarja mlajše skupine kupcev. Kot je značilno za Škodo, Rapid Spaceback ponuja obilo prostora, številne domiselne rešitve v slogu “Simply Clever”, varnost in privlačne možnosti za uresničitev individualnih želja. Obenem se lahko pohvali z nizko porabo goriva in odličnim razmerjem med ceno in vrednostjo. Rapid Spaceback bo premierno predstavljen na letošnjem frankfurtskem avtomobilskem salonu, uvedba na evropski trg pa je predvidena za oktober 2013.

Njegovo dinamično silhueto zaznamujejo čiste linije, dolga medosna razdalja (2.602 mm) in ostro začrtana, visoka tornado linija. Rapid Spaceback ima C- in D-stebriček s tretjim stranskim oknom.

Ena od ključnih prednosti novega modela je možnost individualizacije in kot dodatna oprema je med drugim na voljo velika panoramska steklena streha. Zatemnjeno steklo se razteza vse od vetrobranskega do zadnjega stekla in potnikom ponuja neoviran pogled proti nebu. Nadaljnjo oblikovno posebnost predstavlja podaljšano zadnje steklo, ki je kot dodatna oprema na voljo v kombinaciji s panoramsko stekleno streho. Pri tej opciji zatemnjeno zadnje steklo v primerjavi z običajnim steklom sega približno deset centimetrov nižje v pokrov prtljažnika. Skupaj s panoramsko stekleno streho tako temna steklena površina sega od vetrobranskega stekla preko celotne strehe in se nato zaključi nizko v pokrovu prtljažnika. Črn usmernik zraka ob zgornjem robu zadnjega stekla poudarja dinamičen videz.

Prostorna, privlačna notranjost

Notranjost novega Rapida Spaceback prepriča s privlačno ponudbo športnih 3-krakih volanov, elegantnih dekorativnih letev in novih sedežnih prevlek. Kot je značilno za Škodo, notranjost novega modela ponuja obilo prostora: čeprav je zunanjost za 18 cm krajša od limuzinske različice, je prostor v potniškem prostoru odmerjen enako velikodušno kot v “velikem bratu”. Za zadnji del potniške kabine velja, da se Rapid Spaceback v svojem segmentu ponaša z največjim prostorom za noge (64 mm) in največjim prostorom za glavo (980 mm). Tudi prostornina prtljažnika se s 415 litri oz. 1.380 litri (pri podrti zadnji sedežni klopi) uvršča med največje v svojem segmentu.

Veliko prostornost dopolnjujejo številne rešitve, ki potrjujejo veljavnost slogana “Simply Clever”. Tako je za novi Rapid Spaceback kot dodatna oprema na voljo variabilno prtljažno dno, ki ga je mogoče namestiti na dve višini, kar zagotavlja dodatno prilagodljivost pri prevozu prtljage. In kadar voznik potrebuje maksimalni prtljažni prostor, mu prtljažnega dna ni treba pustiti doma, pač pa ga enostavno namesti v spodnji položaj. Poleg tega Rapid Spaceback ponuja vso funkcionalno opremo, ki je na voljo tudi za limuzinsko različico. Na primer strgalo za led v loputi rezervoarja za gorivo, držalo za varnostni brezrokavnik pod voznikovim sedežem, obojestransko podlogo za zaščito prtljažnika in koš za smeti v vratih. Ne manjkajo niti držalo za parkirne listke, držalo za multimedijske naprave, držala za pijačo spredaj in zadaj ter zadnja polica, ki jo je mogoče pospraviti za zadnje sedeže.

Varnost

Tudi novi Rapid Spaceback ponuja visoko raven varnosti. Na voljo je obširen paket varnostne opreme, ki zaščiti potnike v primeru nezgode. Med drugim vključuje čelni in stranski varnostni blazini in varnostne blazine za glavo, po višini nastavljive 3-točkovne varnostne pasove z zategovalniki in po višini nastavljive vzglavnike. V državah EU sta sistema ABS in ESC serijska. Ostala oprema iz sklopa aktivne varnosti zajema opcijske ksenonske žaromete, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, sprednji meglenki s funkcijo statičnih smerno prilagodljivih žarometov in asistenco za speljevanje na klancu.

Štirje bencinski in dva dizelska motorja

V Evropi bodo za novi Rapid Spaceback na voljo štirje bencinski motorji in dva dizelska. Ti sodobni pogonski agregati razvijejo moč med 55 kW in 90 kW, pri čemer se bo motor 1.6 TDI (66 kW) premierno predstavil prav z novim Rapidom Spaceback, naročiti pa ga bo mogoče tudi za limuzinsko različico. Rapid Spaceback kot izvedba GreenLine, opremljena s tem motorjem, porabi le 3,8 l/100 km, emisija CO2 pa znaša 99 g/km.

Škoda Rapid Spaceback je najmlajša novost v sklopu največje Škodine modelske ofenzive v 117-letni zgodovini podjetja. V naslednjih letih bo znamka prenovila svojo celotno modelsko paleto in vstopila tudi v nove segmente. V povprečju bo vsakih šest mesecev na trg prišel nov ali prenovljen Škodin model. Ta modelska ofenziva je temelj Škodine strategije rasti do leta 2018 in do takrat Škoda želi povečati prodajo na vsaj 1,5 milijona vozil letno.