Humar prvi, Petrič tretji

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Čeprav je pred relijem v Ajdovščini malokdo, če sploh kdo, verjel, da lahko ekipa Target motorsport ponovi dosežek iz relija Idrija, pa se je dogodilo prav to. Če je bila zmaga posadke Aleks Humar –…

Čeprav je pred relijem v Ajdovščini malokdo, če sploh kdo, verjel, da lahko ekipa Target motorsport ponovi dosežek iz relija Idrija, pa se je dogodilo prav to. Če je bila zmaga posadke Aleks Humar – Darko Lah (subaru impreza N14) še pričakovana, pa je novo tretje mesto posadke Uroš Petrič – Florjan Rus (citroën C2 R2 MAX) vsekakor presenečenje.

Humar je s še šesto letošnjo zmago postavil nov mejnik slovenskega  relija, saj je ostal za slovensko konkurenco nepremagan prav na vseh šestih nastopih. V tem stilu je začel tudi zadnji reli sezone, s sovoznikom Lahom sta namreč imela po polovici relija po šestih hitrostnih preizkušnjah 47 sekund prednosti. A prebita pnevmatika na sedmi preizkušnji je stvar skorajda postavila na glavo. »Vedel se, da je ob cesti kamen, na katerem lahko prebijem gumo, kar se mi je na istem mestu pripetilo že pred dvema letoma. A ker je bilo na cesti precej umazanije iz prvega dela, ko smo to preizkušnjo vozili v nasprotno smer, se mi je pripetilo prav to, da sem prebil gumo. Izguba časa je bila kar precejšnja, a vseeno sva zadržala 9 sekund prednosti« je začetek zadnje tretjine relija opisal Humar. Na predzadnji preizkušnji je znova dosegel najhitrejši čas, na zadnji pa izgubil še deset sekund. Vseeno je bilo to dovolj, da sta se z Darkom lahko veselila šeste letošnje zmage. »Zadnjo HP sva odpeljala precej z rezervo in kot se je izkazalo na koncu verjetno še s preveč rezerve. Pred najbližjo posadko sva namreč imela le še dobre 3 sekunde prednosti. Tako se je še enkrat izkazalo, da je težko voziti z rezervo« je še dodal Humar.

Pred nastopom na domači dirki Ajdovec Uroš Petrič ni pričakoval, da bi lahko ponovil dosežek iz relija Idrijo, ko je osvojil skupno tretje mesto. Najboljše dosežke je pričakoval na preizkušnji Planina, ki poteka skozi njegov domači kraj in dejansko je prav na tem brzincu naravnost blestel. Trikrat je osvojil tretji čas enkrat pa zaostal le za Humarjem. Po polovici relija je bil še četrti, a z minimalnim zaostankom za tretjeuvrščeno posadko. Nato je po šesti preizkušnji že napredoval na tretje mesto, preizkušnjo kasneje pa sta spet nazadovala na četrto mesto. A na zadnjih dveh brzincih sta s sovoznikom Florjanom dobesedno letela proti cilju in si zagotovila dobrih osem sekund prednosti pred četrtouvrščeno posadko. Po prihodu v cilj je bil Petrič zelo vesel: »Tega tretjega mesta v skupni razvrstitvi sem vesel kot zmage. Dosežek ima še večjo težo kot v Idriji. Takega dosežka nisem pričakoval, ker je bil del trase izpeljan navkreber, na cesti pa je bilo tudi veliko umazanije in blata. Nisem pričakoval, da bom lahko bil blizu avtomobilom s štirikolesnim pogonom. Nekoliko mi je pomagalo tudi poznavanje domačega terena. Drugače pa sem z izkupičkom sezone zelo zadovoljen, žal mi manjkajo točke z uvodnih dveh relijev.« S tretjo zaporedno zmago v diviziji II sta se Petrič in Rus prebila na skupno drugo mesto te divizije, v skupni razvrstitvi prvenstva pa sta sezono zaključila na sedmem mestu.

Letošnja sezona je tako za ekipo Target motorsport zaključena in to več kot uspešno. V delavnici pa že nastaja novo ‘orožje’ ekipe za prihodnjo sezono, Citroën DS3 R3T.