ZPS test zimskih pnevmatik

Aktualno, Zanimivosti

Na testu so preverili 17 pnevmatik velikosti 185/60 R 15 T in 15 pnevmatik velikosti 225/45 R 17 H.

Pnevmatike so tisto, kar avtomobil (ob)drži na cesti. In če je cesta mokra, spolzka, prekrita s snegom ali celo ledom, si z letnimi pnevmatikami ne bomo prav dosti pomagali.

Ogrožali bomo lastno varnost, varnost naših sopotnikov in drugih udeležencev v prometu. Za takšne razmere so primerne pnevmatike z zimskim profilom, ki so izdelane iz drugačne mešanice gume, prilagojene mrazu, a vse niso enako kakovostne. Na ZPS so na letošnjem testu zimskih pnevmatik odkrili nekaj slabih, veliko povprečnih, a tudi precej dobrih modelov.

peugeot-winter-tyres-avtonasvetiNa testu so preverili 17 pnevmatik velikosti 185/60 R 15 T in 15 pnevmatik velikosti 225/45 R 17 H. »Pri obeh velikostih smo preverili, kako se pnevmatike obnašajo na suhi in mokri cesti, na cesti, prekriti s snegom, in na poledenelem cestišču. Slabša ocena pri enem od teh kriterijev pomeni tudi slabšo skupno oceno, saj se mora dobra pnevmatika izkazati v vseh razmerah na cesti. V oceno so vključeni še rezultati testa porabe goriva, obrabe in hrupnosti,« je izpostavil vodja testiranja pri ZPS, Boštjan Okorn.

Pri kompletu gum tudi prek 100 evrov razlike

Tudi pri letošnjem testu so se z nekaj izjemami najbolje odrezale vodilne znamke v posameznih koncernih. A to ne pomeni, da je nujno treba kupiti zelo drage pnevmatike. Razlike v ceni podobno ali enako dobro ocenjenih pnevmatik so od 15 pa vse do 50 evrov (za eno pnevmatiko). Ker je treba na avtomobil namestiti 4 zimske pnevmatike, prihranek hitro preseže 60 evrov.

Nakup pri vulkanizerju ali na spletu?

Ponudba pnevmatik v spletnih trgovinah narašča. Mnoge se pohvalijo, da so najcenejše, najugodnejše, da imajo največjo izbiro in podobno. A na ZPS svetujejo, da pred nakupom, oboroženi z informacijami o cenah na spletu preverite tudi ponudbo pri vulkanizerjih. Številni vulkanizerji ne ponujajo samo popusta za pnevmatike, pač pa tudi ugodnosti v obliki brezplačne ali cenejše zamenjave pnevmatik oziroma njihovega shranjevanja, če se odločite za nakup pri njih.

Nasveti ZPS:

Goodyear UltraGrip2 20131. Pred izbiro pnevmatike preverite rezultate primerjalnih testov kakovosti, ki jih potrošniške organizacije izvajajo skupaj z avtomobilskimi klubi, saj v njih upoštevajo več kot 10 različnih lastnosti.

2. Pozimi se največ vozimo po mokrih cestah, zato je poleg skupne ocene izjemno pomembno, da se pnevmatika dobro izkaže na mokrem cestišču.

3. Kdor med vsakodnevnimi (ali pogostimi) potmi vozi po klancih, naj bo dodatno pozoren na lastnosti na snegu, še zlasti oprijem – podrobnejši podatki o testu so v primerjalniku na www.zps.si.

4. Obraba ali poraba goriva sta pri zimskih pnevmatikah za večino manj pomembni lastnosti, saj vendarle prevozimo manj kilometrov kot poleti, vendar pa sta lahko odločilni, ko izbiro skrčite na nekaj modelov. Vsekakor pa velja ugotovitev: pnevmatike z dobro oceno so uravnotežene in izstopajo, zato njihov nakup ne more biti napačna odločitev – še zlasti, če jih boste dobili za ugodno ceno.

5. Pred menjavo se pozanimajte o ceni pri več vulkanizerjih, če imate ustrezen prostor doma, pa lahko privarčujete tudi pri strošku shranjevanja pnevmatik. V enem letu (dve menjavi ) lahko pri izbiri ugodnejšega ponudnika privarčujete nekaj deset evrov.

Vir: www.zps.si