ZPS: Zanesljivosti avtomobilov, 2014

Aktualno, Zanimivosti

Starejši potrošniki še niso pozabili na (ne)zanesljivost avtomobilov nekoč, ki so ne le kvarili, ampak tudi rjaveli na najbolj mogočih in nemogočih mestih.

Starejši potrošniki še niso pozabili na (ne)zanesljivost avtomobilov nekoč, ki so ne le kvarili, ampak tudi rjaveli na najbolj mogočih in nemogočih mestih, ustavil jih je že kakšen večji naliv, premagati daljšo pot brez okvare (ali vsaj dolivanja olja) pa je bil podvig, vreden ponovnega nakupa iste znamke. No, danes so avtomobili zanesljivejši, oziroma naj bi bili. Ali je to res, dokazuje obsežna raziskava, ki jo vsako leto objavi potrošniška organizacija Which? iz Velike Britanije. Na ZPS poudarjajo, da imajo potrošniki zanesljivejše podatke, pri katerih modelih je morebitna okvara bolj verjetna. 

toyota prius in tank 2013V raziskavi je tokrat sodelovalo več kot 47.500 potrošnikov, ki so z izpolnitvijo obsežnega anketnega vprašalnika povedali, kaj se je v preteklem letu dogajalo z njihovimi avtomobili – opisane so prigode s 57.182 avtomobili. Tako zbrane podatke o zanesljivosti avtomobilov, pa tudi o splošnem zadovoljstvu z njimi, so Whichevi strokovnjaki dopolnili z izkušnjami s testiranj posameznih modelov in nastala je vrsta preglednic, ki omogočajo hiter vpogled po modelih in po znamkah avtomobilov.

Strokovne izkušnje imajo pri ocenjevanju znamk še posebno težo, saj je pri Whichevih testih obtežitev glede tega polovična, druga polovica pa je enakovredno razdeljena med všečnostjo oziroma zadovoljstvom z uporabo avtomobila in njegovo zanesljivostjo. Ocene smo zato prevedli kar v znake in točke, ki jih dobro poznamo in tudi sicer uporabljamo na testih, saj je tako po našem mnenju pregled, kam sodi posamezna znamka, še nazornejši.

»Na lestvici kakovosti znamk pričakovano ni bilo velikih pretresov. Na vrhu so štiri znamke s skupno oceno zelo dobro, tri so nemškega porekla, ena je japonska,« izpostavlja Boštjan Okorn in dodaja: »Na drugem koncu lestvice z nekaj izjemami prevladujejo francoske in italijanske znamke, povsem na dnu pa je model z nemškim potnim listom«. 

Nissan Note stari proti novemu 2013Vse, ki jih zanima, kako se je odrezal njihov avtomobil oziroma se odločajo za zamenjavo sedanjega, lahko na spletni strani www.zps.si najdejo podrobne podatke o zanesljivosti več kot 280 posameznih modelov. »Avtomobili so letos prvič razvrščeni glede na vrsto pogona (bencinski, dizelski, hibridni), pri čemer je splošna ugotovitev, da so potrošniki pri dizelskih motorjih zaznali nekoliko več okvar kot pri bencinskih. 54 odstotkov avtomobilov, ki so opisani v anketi, poganja bencin, 44 odstotkov je dizelskih, 2 odstotka hibridnih, električnih pa je le 0,1 odstotka,« razlaga vodja testiranja pri ZPS, Boštjan Okorn. Večina avtomobilov ima ročni menjalnik, 31 odstotkov pa samodejnega. Sodelujoči vozniki so z avtomobilom v zadnjem letu prevozili povprečno 14.500 kilometrov, v raziskavi pa je bilo največ avtomobilov (35 %) starih več kot 4 leta, 13 odstotkov je bilo starih 3 in 4 leta, 16 odstotkov 2 do 3 let, 19 odstotkov od 1 do 2 let, 17 odstotkov pa manj kot eno leto. 

Ocena zanesljivosti ni vedno in nujno sklada z oceno zadovoljstva s posameznim modelom s strani potrošnikov, saj je ta precej subjektivna, vendar kot poudarja Boštjan Okorn je lahko zanimiva, vsaj za tistega, ki z avtomobilom zares »živi«, zato je tudi paleta med prvimi 10 modeli zelo pestra, nekaj je športnih, splošno uporabnih, pa tudi terenskih; seveda pa ne manjka limuzin in drugih prestižnih avtomobilov.

1. Toyota Yaris Verso. Teh modelov od leta 2005 ne izdelujejo več, a za nič na svetu ga ne bi zamenjalo 96 % lastnikov. Toyota njegovega pravega naslednika ni predstavila.

2. Audi Q3. Lastniki trdijo, da gre za zanesljiv, dobro izdelan in gospodaren avtomobil. 95 % jih zatrjuje, da so z avtomobilom zelo zadovoljni.

3. Škoda Superb. Udoben, gospodaren in praktičen avtomobil. Izjava enega od lastnikov pove vse: »Primerjajte ga z enako opremljenim Audijem ali Beemvejem. Nato primerjajte še ceno«

Prenovljena škoda superb

4. Škoda Yeti. Mešanica športnega terenca in karavana blesti s svojo uporabnostjo in to je spoznalo 94 % lastnikov.

5. Škoda Superb Combi. To je avtomobil, kot če bi »običajnemu« (kombi)limuzinskemu superbu dodali še ogromen prtljažnik, za katerega Britanci pravijo, da boste zanj že potrebovali lastno poštno številko.

6. Škoda Octavia. Ocenjen je bil model, ki so ga lani prenehali izdelovati, a eden od udeležencev ankete je zapisal, da vozi že šesto octavio. Zagotovo sodi med 93 % tistih, ki so s tem avtomobilom zelo zadovoljni. 

7. Mazda MX-5. Čeden in zabaven avtomobil. Lahko ga imate namesto starodobnika, le kvaril se vam ne bo.

8. Porsche Boxster. Družinski očetje moramo nekako razumeti trditev enega od lastnikov, ki pravi, da v tem dvosedežniku udobje in uporabnost sploh nista prav velik problem.

9. Volvo XC70. Temu avtomobilu res ne manjka funkcionalnosti, z njim lahko zavijete tudi na kakšno blatno pot – le pnevmatike morajo biti prave. 

10. Land Rover Discovery 4. »Ima vse, kar potrebujete od avtomobila: za prtljago je na voljo toliko prostora kot v kombiju, v njem se lahko pelje sedem oseb, ima štirikolesni pogon, pa še prestižen je za povrh«, razlaga navdušen potrošnik, eden od 92 % zadovoljnih. 

Na drugi strani, med tistimi, ki jim imajo vozniki nekoliko manj radi pa so se znašli Renault Megane, letnik 2002 do 2009, Renault Megane CC, letnik 2002 do 2010, Peugeot 407, letnik 2004 do 2011, Renault Laguna, letnik 2001 do 2007, Land Rover Freelander, letnik 1997 do 2005, Peugeot 307, letnik 2001 do 2008, Citroën Saxo, letnik 1996 do 2003, Renault Scenic, letnik 1997 do 2003, Renault Grand Scenic, letnik 2003 do 2009 in Opel Vectra Karavan, letnik 2003 do 2008.