ZPS: Ponudbe obveznega avto zavarovanja

Aktualno, Zanimivosti

ZPS pregled ponudb obveznega avtomobilskega zavarovanja: Velike razlike v premijah – tudi preko 200 evrov…

Velike razlike v premijah – tudi preko 200 evrov

avto-zavarovanja-1Zavarovanje avtomobilske odgovornosti morajo skleniti vsi vozniki. Ker je obvezno, marsikdo ponudbe različnih zavarovalnic niti ne primerja, saj kot poudarjajo na ZPS, potrošniki pri stvareh, ki so obvezne, pogosto ne razmišljajo o ceni in o prihrankih. Zato so na ZPS izvedli primerjavo cen obveznega avtomobilskega zavarovanju in ugotovili, da potrošniki lahko prihranijo preko 200 evrov.

Tokrat je ZPS pri primerjavi ponudb pomagal član ZPS, ki je z zamenjavo ponudnika obveznega avtomobilskega zavarovanja prihranil dobrih 20 odstotkov, primerjali pa so cene obveznega avtomobilskega zavarovanja AO in AO+ (brez dodatkov in paketov) za dve vozili (6 in 15 let stari hondi civic). Ker je imel potrošnik v preteklem letu manjšo nezgodo, je bil uvrščen v najvišji premijski razred.

Razlika v premiji je tudi več kot dvesto evrov

Razlika med najmanj in najbolj ugodnim ponudnikom zavarovanja za novejši avtomobil je bila 173,1 evra, za starejši letnik honde civic pa kar 218,45 evra. »Premije obveznega avtomobilskega zavarovanja so v osnovi odvisne od več dejavnikov: od starosti, tehničnih značilnosti vozila, premijskega razreda, izkušenosti voznika itd., v sami vsebini obveznega zavarovanja pa ni bistvenih razlik. Dejavnik, ki pogosto odloča o končni ceni zavarovanja (če so drugi podatki enaki), so različni komercialni popusti, zato tudi lahko pride do takšnih razlik v ceni obveznega zavarovanja,« poudarja Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Vsekakor potrošnikom svetujemo, da preden bo avtomobilsko zavarovanje naslednjič poteklo, zberejo nekaj različnih ponudb in se pozanimajo, ali lahko svoje vozilo kje zavarujejo ceneje.«

Nasvet ZPS:

1. Če želite od zavarovalnice čim hitreje dobiti ponudbo s pravim izračunom, ji posredujte čim bolj natančne podatke:

  • o avtomobilu: model, število vrat, moč motorja v kW, letnik izdelave;
  • o vozniku: premijski razred, letnica rojstva, letnica opravljenega vozniškega izpita, naslov.

2. Tudi pri avtomobilskem zavarovanju se pozna, da imamo potrošniki vse manj časa. Seveda je pozitivno, da nam vse več zavarovalnic ponuja tudi to možnost, a se morajo potrošniki hkrati zavedati, da tak način sklepanja zavarovanja zahteva še natančnejši pregled vsebine zavarovanja in pogodbenih pogojev.

3. Splet je odlično orodje za pridobitev prvih, osnovnih informacij. Ko potrošnik določi ožji izbor ponudb, ki mu ustrezajo, pa naj le povpraša še svojega zastopnika ali posebej prosi za ponudbo nekaj različnih zavarovalnic.

4. Če boste zavarovalno pogodbo sklenili prek spleta, se ta v ničemer ne sme razlikovati od pogodbe, ki bi jo sklenili v zavarovalnici, pri zastopniku ali posredniku, predloženi morajo biti tudi splošni pogoji. Seznanjeni morate biti s podatki, kaj krije zavarovanje, kdaj začne in kdaj preneha veljati, kakšne so zavarovalne vsote, kolikšna je višina premije in kakšni so plačilni pogoji. Vsi obvezni podatki morajo biti dostopni, še preden vas pogodba zavezuje.

5. Cena zavarovanja pa ni odvisna le od značilnosti avtomobila, ampak lahko nanjo vplivajo različni popusti, določeni na podlagi regije, kjer potrošnik živi, načina sklepanja zavarovanja, pa tudi od tega, ali ima pri neki zavarovalnici sklenjenih že več zavarovanj. Nekaj dodatnega vloženega časa pri sklepanju zavarovanja lahko potrošniku prihrani zajeten kupček denarja.

Več informacij: revija VIP, 7-8/ 2013, Velike razlike v premijah

www.zps.si