Zmanjšano tveganje za nalet

Aktualno

Volvo je del velike evropske raziskave, ki je razkrila: nova varnostna tehnologija, ki zmanjša do 42 % tveganje trčenja v zadek vozil na avtocestah. Končno poročilo raziskovalnega projekta EuroFOT, ki združuje 28 evropskih podjetij in organizacij, potrjuje…

Volvo je del velike evropske raziskave, ki je razkrila: nova varnostna tehnologija, ki zmanjša do 42 % tveganje trčenja v zadek vozil na avtocestah.

 
270448B2-C1DF-11E1-8E5E-D64165B94067Končno poročilo raziskovalnega projekta EuroFOT, ki združuje 28 evropskih podjetij in organizacij, potrjuje, da sistemi Volva, ki pomagajo vozniku izogniti se nesrečam in trčenjem, prinašajo velike prednosti. 
 
Vozila, ki imajo prilagodljivi tempomat (ACC) in opozarjanje pred trčenjem, zmanjšajo tveganje trčenja v sprednje vozilo na avtocesti do 42 %.
 
European Field Operation Test (EuroFOT) na aktivnih varnostnih sistemih je raziskovalni projekt, podprt z evropskimi sredstvi, ki vključuje 28 organizacij.
 
V EuroFOTu je sodelovalo 100 vozil Volvo V70 in XC70 s 263 vozniki. Vsa vozila so bila opremljena s kamerami in senzorji, ki so beležili vsako sekundo poti kar 18 mesecev, kar pomeni, da je bil lahko preučen in ocenjen prav vsak pripetljaj in situacija. Tako so Volvo strokovnjaki prišli do 30 terabajtov  podatkov od 3 milijone prevoženih kilometrov. Končno poročilo EuroFOTa vključuje tudi materiale drugih avtomobilskih proizvajalcev.
 
EuroFOT je temeljil na analizi petih tehnoloških rešitvah Volva:
– PRILAGODLJIVI TEMPOMAT (ACC) ohranja razdalja med sprednjim vozilom.
– OPOZARJANJE PRED TRČENJEM (Collision Warning) opozori v primeru neizogibnega trčenja v sprednje vozilo ter pripravi zavore za morebitno zaviranje. 
– SISTEM ZAZNAVE MRTVEGA ZORNEGA KOTA (BLIS) opozarja voznika na vozila v mrtvem kotu na obeh straneh vozila.
– OPOZORILO MENJAVE VOZNEGA PASU (LDW) opozori voznika, če nenamerno zapelje na drug vozni pas.
– SISTEM NADZORA VOZNIKA (DAC) je oblikovan, da zazna in opozori, če je voznik utrujen ali mu primanjkuje koncentracije. 
 
Ko pa gre za sistem opozarjanja pred trčenjem, 70 % voznikov meni, da le-ta izboljša stopnjo varnosti. Eden izmed udeležencev raziskave je na primer rekel: “Zaradi opozorilnega sistema sem se nekajkrat uspel izogniti nesreči, ko so vozila pred menoj kar na enkrat pričela zavirati.”
 
Tudi za ostale opozorilne sisteme, ki se osredotočajo na utrujenost voznika, ohranjanje smeri vožnje ter vozila v mrtvem kotu, je trend zelo pozitiven. Žal pa za enkrat še ni dovolj podatkov, ki bi statistično dokazovali zmanjšanje tveganja nesreč. 
 
“Tako obširna raziskava o vedenju voznika kot širok nabor komentarjev voznikov sta zelo dragocena za našo raziskavo. Vozila oblikujemo v skladu z željami in potrebami strank. Rezultati EuroFOTa nam pomagajo pri razvoju novih, uporabniku prijaznih in učinkovitih tehnologij, ki nas peljejo bližje našemu cilju; brez poškodb ali smrtnih žrtev v novih Volvo vozilih do leta 2020,” za konec dodan Peter Mertens iz Volva. 
 
Sistem pa je predstavila tudi Nastja pri testu Volva V60.