Zmagoslavje Fiata

Aktualno

Fiat je na prestižnem izboru za motor leta International Engine of the Year 2011 prejel kar štiri nagrade za revolucionarni motor TwinAir iz Fiat Powertrain. Žirijo je sestavljalo 76 novinarjev in strokovnjakov iz področja industrije, iz 36…

37E19AE2-40DD-11E0-B1B3-95C465B94067Fiat je na prestižnem izboru za motor leta International Engine of the Year 2011 prejel kar štiri nagrade za revolucionarni motor TwinAir iz Fiat Powertrain.

 
Žirijo je sestavljalo 76 novinarjev in strokovnjakov iz področja industrije, iz 36 različnih držav. Motor TwinAir je bil najuspešnejši ne le v svoji kategoriji (manj kot 1.000 cm3), temveč je prejel tudi nagrade za mednarodni motor leta International Engine of the Year 2011 , za najboljši nov motor Best New Engine 2011 in najbolj ekološki motor Best Green Engine 2011.
 
Ta izjemen uspeh dopolnjuje lanskoletni laskavi naziv za najboljši motor leta, ki ga je prejel prisilno polnjeni motor 1.4 MultiAir ter potrjuje vodilno vlogo Fiata Powertrain v razvoju in proizvodnji motorjev z majhno delovno prostornino, veliko tehnološko naprednostjo ter majhnim vplivom na okolje.
 
Motor TwinAir je trenutno na voljo v prisilno polnjeni različici z 62,5 kW (85 KM) v modelih Fiat 500 in Fiat 500C, kmalu pa bo opremljal tudi Lancio Ypsilon. Motor bo v kratkem na voljo tudi v atmosferski različici z 48 kW (65 KM), v zmogljivi prisilno polnjeni različici s 77 kW (105 KM), ki je po moči na liter delovne prostornine (120 KM / liter) v samem vrhu v svoji kategoriji ter v ekološki različici Turbo bi-fuel z 59 kW (80 KM).
 
Gre za najboljša izraza koncepta zmanjševanja delovne prostornine motorjev: učinkoviti motorji iz družine TwinAir ter napredna tehnologijo MultiAir za učinkovit nadzor zrakja na sesalnih ventilih, ki zagotavlja odlično zmogljivost in hkrati nizko porabo in emisije CO2.
 
Med člani žirije je bilo mogoče slišati tudi precej laskavih pripomb o motorju TwinAir: “To je dokaz, da odločno zmanjševanje delovne prostornine motorja ne pomeni tudi zmanjšanih zmogljivosti. Presenetljivo živahen, prepričljiv in dostopen – ta mali dvovaljni motor ima velik karakter” – John Carey, Wheels, Australia.
 
“Štiri nagrade v enem letu? Izjemen dosežek! TwinAir je pustil svoj pečat v zgodovini mednarodnih nagrad za najboljši motor leta”Dean Slavnich, Engine Technology International, UK.
 
Nagrade za motor TwinAir sta prevzela Aldo Marangoni, podpredsednik za področje produktnega inženiringa in Dario Sacco, podpredsednik za področje platforme motorjev. “Današnji uspeh je vrhunec trdega dela pri raziskovanju inovativnih tehnoloških rešitev in načrtovanju še bolj učinkovitih motorjev. Naši motorji omogočajo ohranjanje vodilnega položaja Fiat S.p.A. na lestvici okolju najbolj prijaznih avtomobilskih proizvajalcev,” sta po prejemu nagrade povedala predstavnika Fiat Powertrain.