Zimski športi in funkcionalnost – Audi Q3 Vail

Aktualno, Novosti

Audi na severnoameriškem mednarodnem avtomobilskem salonu v Detroitu predstavlja prav posebno tematsko vozilo – Audi Q3 Vail z 231 kW (314 KM). Ta kompaktni športni terenec (SUV), ki so ga poimenovali po znamenitem…

Audi na severnoameriškem mednarodnem avtomobilskem salonu v Detroitu predstavlja prav posebno tematsko vozilo – Audi Q3 Vail z 231 kW (314 KM).

 
Ta kompaktni športni terenec (SUV), ki so ga poimenovali po znamenitem ameriškem zimskošportnem središču, združuje samosvoj značaj s športnim življenjskim slogom. Audi Q3 Vail nadgrajuje mlado modelsko serijo, ki je svoj pohod na trg začela leta 2011.
 
Z modelom Q3 Vail se Audi poigrava s konceptom športnega terenskega vozila. Tematsko vozilo je namenjeno mladim zimskošportnim navdušencem, ki radi smučajo ali deskajo. Audi Q3 Vail je robusten, kompakten SUV s številnimi praktičnimi lastnostmi, elegantnim videzom in individualnimi oblikovalskimi detajli.
 
F5E21DC4-435B-11E1-BCCA-E5F865B94067
 
Vozilo je lakirano v posebej zanj zasnovani energijsko rdeči barvi – rdeči lak vsebuje zlate delce z bisernim učinkom. Montažni karoserijski deli so lakirani z matiranim lakom kremenasto sive barve in poudarjajo robusten, naraven videz vozila.  Elementi s sijajem, ki so del ponudbe za serijska vozila, z detajli v aluminiju in visokosijajni črni barvi bogatijo dizajn predela stranskih oken. V enodelni mreži hladilnika so po celotni višini integrirane aluminijaste navpične prečke, ki so v predelu vodoravne plošče, na kateri je pri serijskih vozilih pritrjena registrska tablica, izbočene. Prečke zaznamuje dvobarvna tematika, ki so jo Audijevi oblikovalci pripravili posebej za Q3 Vail: stranski robovi so lakirani z matiranim lakom kremenasto sive barve, ozki sprednji deli pa s sijajem. V enotah žarometov so segmenti v spodnjem delu svetlobnega pasu, ki služijo za dnevne luči, lakirani v antracitni barvi. Dinamični videz tematskega vozila je še izrazitejši tudi zaradi stranskih odprtin za zajemanje zraka, ki jih na zgornjem delu krasijo markantne aluminijaste obrobe  Iz aluminija je izdelan tudi ščitnik za podvozje na sprednjem delu vozila. Na bokih Audija Q3 Vail so najbolj izrazite široke obrobe kolotekov in stopničke; ti elementi bodo vključeni v pestro ponudbo dopolnilne opreme za Q3. Novo oblikovane aluminijaste strešne letve so posebej prilagojene za prevoz smuči in snežnih desk – ta športna oprema je izdelana iz karbona. Sprednji prečni nosilec ima na vsaki strani integriran reflektor iz kompaktnih, energijsko varčnih svetlečih diod (LED), ki osvetljuje okolico Audija Q3 Vaila. Voznik reflektorja upravlja s tipkami v stropnem modulu.
 
Audi Q3 Vail je opremljen s 5-krakimi platišči dimenzije 8,5 J x 20. Svetli vidni robovi so svetleči (tako kot pri enodelnem okviru mreže hladilnika), notranji deli pa so lakirani v matiranem laku kremenasto sive barve. Na platiščih so nameščene terenske pnevmatike 255/45. Kolotek je tako spredaj kot tudi zadaj 40 mm širši kot pri serijskem modelu, karoserija pa je 30 mm višja. Tudi zadek tematskega vozila zaznamujejo individualne rešitve – zaključka dvodelne izpušne cevi sta integrirana v predel difuzorja in ščitnika za podvozje.
 
V notranjosti Audija Q3 Vaila tri barve ustvarjajo vzdušje kakovosti in športne elegance – črna, siva in rdeča. Strop je oblečen v titanovo sivo alkantaro; številni deli notranjosti, vključno s talno oblogo, so črne barve. Ozki pasovi iz rdečega žametnega usnja obrobljajo črne narebrene predpražnike. Sedežne prevleke so izdelane iz novega materiala, ki je kombinacija usnja in tkanine – ozki usnjeni trakovi, široki samo nekaj desetink milimetra, so prepleteni z nitjo. Prevleke so obrobljene z všitimi robovi z dvojnimi šivi, ki so rdeče barve, enako kot kontrastni šivi. Manjši deli prevlek so izdelani iz rdečega žametnega usnja, tj. robustnega materiala, ki je na prvi pogled videti kot nubuk usnje, vendar ima bolj fino strukturo. Iz rdečega žametnega usnja so izdelani tudi deli vratnih oblog, obdaja pa jih fino napa usnje jekleno sive barve.
 
Celotna armaturna plošča je oblečena v fino napa usnje, prav poseben poudarek pa ustvarjajo titanovo sivi kontrastni šivi. Usnje na ščitniku kombiniranega instrumenta je jekleno sive barve in ima rdeče kontrastne šive. Te najdemo tudi na naslonih za roke na sprednjih in zadnjih vratih. Sprednji del sredinskega tunela je prav tako oblečen v usnje. Predel izbirne ročice S tronica, čelna stran armaturne plošče in vrata so okrašeni s tridimenzionalnim mrežastim dekorjem iz legiranega jekla, izdelava katerega je zelo zahtevna. Izbirna ročica ima sijoče črn obroček in aluminijasto ploščico z napisom “Q3 Vail”. Manšeto izbirne ročice krasijo rdeči šivi. Usnjeni volan krasijo rdeči kontrastni šivi in aluminijasta aplikacija, na njegovi hrbtni strani sta dve veliki prestavni ročici za ročno upravljanje 7-stopenjskega menjalnika S tronic. Opora za nogo in pedali so prekriti s tankimi gumijastimi oblogami; skozi njihove reže je vidna površina iz legiranega jekla.
 
Tipke MMI navigacije plus so izdelane iz aluminija, kar velja tudi za elegantne linije, ki krasijo upravljalni terminal.  Površina pokrova zaslona, ki ga je treba dvigniti ročno, se ujema s površino armaturne plošče. Sistem vključuje animacijo, ki prikazuje naklonski kot Audija Q3 Vaila v vzdolžni in prečni smeri. Na območjih, ki niso zajeta v kartografskih podatkih, MMI navigacija plus beleži zemljepisne koordinate, kar olajšuje vožnjo nazaj do izhodišča.
 
Notranja oprema Audija Q3 Vaila vključuje dva elementa, ki bosta razveselila predvsem navdušence nad zimskimi športi. V stranski steni prtljažnika je polnilna postaja, ki omogoča shranjevanje in hkrati polnjenje žepnih svetilk. Enaka tehnična rešitev se uporablja za termovko, ki se nahaja v držalu za pijačo med sprednjima sedežema. Napitke lahko ohladi ali segreje. Obe napravi imata svetleče diode, ki ponazarjajo trenutni status. In še ena prednost: žepna LED-svetilka ponuja tudi infrardeči grelnik, s katerim smučarji lahko ogrejejo svoje roke ali smučarske čevlje.
 
Nadaljnja pametna rešitev je podloga za prtljažnik, ki vključuje grelno sedežno blazino. Podlogo je možno razprostreti tako, da sega čez rob prtljažnika. Podloga torej učinkovito ščiti rob pri natovarjanju in raztovarjanju, hkrati pa smučarju nudi udoben sedež pri obuvanju in sezuvanju smučarskih čevljev. Za primerno osvetlitev skrbita majhna LED-reflektorja na notranji strani pokrova prtljažnika.
 

Audi Q3 Vail je opremljen z 2,5-litrskim 5-valjnim motorjem TFSI z direktnim vbrizgavanjem goriva in turbopolnilnikom. Agregat razvije moč 231 kW (314 KM) in navor 400 Nm. Vseh pet motornih valjev je oštevilčenih, pokrov glave motorja pa je prevlečen s posebnim rdečim lakom. Motor deloma prekriva pokrov iz plastike, ojačane s karbonskimi vlakni (CFK). Pred umazanijo je zaščiten tudi zračni filter. Ves motorni prostor je obdan s plastično dizajnersko oblogo. V protihrupni oblogi na spodnje strani pokrova motornega prostora je izvezen temno siv emblem “Q3 Vail”. Moč 5-valjnega turbomotorja k stalnemu štirikolesnemu pogonu quattro prenaša 7-stopenjski S tronic. Audi Q3 Vail od 0 do 100 km/h pospeši v 5,5 sekunde in doseže največjo hitrost 262 km/h.