Zgodba Nismo se nadaljuje

Aktualno, Novosti, Saloni

Nissan GT-R Nismo je bil zasnovan, izpopolnjen in do potankosti dovršen med obsežnimi testiranji v Evropi. Ob vrnitvi bo deležen svoje prve evropske predstavitve 4. marca na ženevskem avtomobilskem salonu 2014.

Nissan GT-R Nismo je bil zasnovan, izpopolnjen in do potankosti dovršen med obsežnimi testiranji v Evropi. Ob vrnitvi bo deležen svoje prve evropske predstavitve 4. marca na ženevskem avtomobilskem salonu 2014.

Vrhunski model GT-R ima gensko zasnovo legendarnega svetovnega dirkaškega moštva Nismo. To je športno-dirkalni model, ki ponuja “tovarniško dovršene” dinamične lastnosti super športnega avtomobila, revolucionarno izpopolnjene aerodinamične lastnosti ter izjemno natančno vodljivost. Nissan GT-R je že uveljavljen model in na področju avtomobilizma znan kot eden izmed avtomobilov z najboljšimi voznimi zmogljivostmi. Zdaj pa je Nissan na temeljih desetletnega strokovnega znanja na področju dirkalnega športa s skupino Nismo (specializiran oddelek za motošport) razvil vrhunski model Nissan GT-R.

nissan gt-r nismo 2014

Nissan GT-R Nismo je trenutno na voljo na Japonskem, v Evropi pa bo na voljo od septembra. Novi GT-R dopolnjuje svojo izvirno japonsko dirkaško poreklo s koreninami v Evropi, saj so ga razvili in testirali na dirkalni stezi Nordschleife nemškega dirkališča Nürburgring, ki ga številni priznavajo kot eno izmed najzahtevnejših dirkališč na svetu.

Nissanov glavni izvršni direktor Carlos Ghosn pravi, da je to najhitrejši Nissan GT-R doslej. “Progo je prevozil s časom 7:08,679 in z gotovostjo lahko trdimo, da ima Nissan GT-R Nismo med avtomobili množične proizvodnje popoln rekordni čas na stezi Nordschleife dirkališča Nürburgring, kar je zlato merilo doseganja visokih zmogljivosti.”

O Nissanu GT-R Nismo – zvezda družine Nismo

Nissan GT-R Nismo združuje inovacije, inženiring brez kompromisov in tehnologije, ki jih je navdihnil motošport, za doseganje novih nivojev moči, hitrosti in vodljivosti.

Motor

3,8-litrski V6 VR38DETT motor pod pokrovom motornega prostora odlikuje strokovno znanje, ki so ga v oddelku Nismo pridobili s sodelovanjem na dogodkih, kot je svetovno znana 24-urna dirka na Nürburgringu. Povečali so moč motorja, ki zdaj dosega 441 kW in 652 Nm navora. Nova visokozmogljiva turbinska polnilnika z velikim pretokom, kot se uporabljajo za dirke GT3, izboljšujeta dovod zraka, optimiziran individualni nadzor časov vžiga v vsakem valju in nadgrajena črpalka za gorivo pa izboljšujeta zgorevanje.

Podvozje

Vzmeti in posebej razviti blažilniki Bilstein DampTronic na sprednjih in zadnjih obesah so prilagojeni prav za ta model, kar zagotavlja izjemno raven oprijema in kar najboljšo progresivno odzivnost vodljivosti. Na voljo so trije načini vzmetenja: Udobno (Comfort), običajno (Normal) in R za uporabo na dirkališčih.

Ekskluzivne pnevmatike Nismo (razvilo jih je podjetje Dunlop) izkazujejo izjemne značilnosti oprijema in vodljivosti. Spredaj: 255/40 ZRF20; zadaj 285/35 ZRF20.

Posebej razviti drogovi, pritrjeni na sprednja dvojna prečna vodila, povečujejo zaostajanje koles, kar optimizira položaj koles pri vožnji skozi ovinke ob visokih G-pospeških ter izboljšuje stabilnost med vožnjo naravnost in skozi ovinke. Poleg tega so uporabljeni veliki, izjemno trdni vijaki, ki povečujejo togost območja pritrditve kolesnega pesta.

Za zmanjševanje nagibanja karoserije pri vožnji skozi ovinke in spreminjanju smeri je Nissan GT-R Nismo opremljen s 17,3 mm votlim stabilizacijskim drogom na zadnjem delu, ki povečuje togost pri nagibanju in zmanjšuje težo.

Konstrukcija karoserije

Večja togost karoserije je dosežena z uporabo lepljenja poleg točkovnega varjenja, kar zagotavlja natančno odzivnost obes in vzmetenja pri izjemnih obremenitvah. To je “tovarniško dovršena” izboljšava oddelka Nismo.

Zunanji dizajn – ekskluzivna oblika z izboljšano aerodinamiko

Z uporabo najnovejših simulacijskih tehnik računalniške dinamike tokov (CFD) za analizo zračnega toka je skupina Nismo razvila aerodinamični paket, ki izboljšuje oprijem s cestiščem, zmanjšuje negativen vpliv zračnega upora, obenem pa daje avtomobilu videz močnega nasprotnika.

Sprednji odbijač, okvir za motor in karbonski zadnji spojler povečujejo potisk vozila navzdol, znižujejo težišče in ustvarjajo dodatnih 100 kg*1 pritiska (pri 300 km/h) v primerjavi s prenovljenim modelom Nissan GT-R 2014. Aerodinamične značilnosti avtomobila so med seboj uglašene tako, da zagotavljajo enakomerno razporeditev potisne sile navzdol med sprednjim in zadnjim delom vozila pri vseh hitrostih – za progresivno vodljivost. Razširjen sprednji odbijač in podaljšan koničast zadnji odbijač ohranjata količnik zračnega upora na vrednosti 0,26, kolikor znaša tudi količnik modela Nissan GT-R 2014.

Nissan GT-R Nismo bo na voljo v petih barvah karoserije: briljantna biserna bela, meteorska biserna črna, bleščeča kovinska srebrna in živahna rdeča. Model GT-R Nismo bo na voljo tudi v edinstveni temni nesvetleči sivi barvi (na voljo od poletja 2014), ki poudarja športno zunanjost avtomobila.

Črna 6-kraka platišča avtomobila GT-R Nismo je navdihnil Nissanov dirkalnik GT-R, ki tekmuje na dirkah razreda GT500 in SUPER GT.

Notranjost

Potniška kabina Nissana GT-R Nismo vzbuja samozavest voznika tako s svojo mojstrsko izdelavo kot tudi z optimiziranim voznim položajem. Ergonomsko oblikovani sedeži znamke RECARO z osnovo iz karbonskih vlaken in možnostjo spreminjanja naklona hrbtišča (Evropa/Japonska) vozniku in prednjemu sopotniku nudijo udobno ter čvrsto oporo.

Dirkači moštva Nismo so vplivali na dizajn volanskega obroča, ki je oblečen v tkanino Alcantara®, ima tri krake, rdečo sredinsko oznako in rdeče šive, kar zagotavlja najboljšo kombinacijo oprijema, prejemanja povratnih informacij s podvozja in udobja.

Kombiniran merilnik ima videz izdelave iz karbonskih vlaken, merilnik hitrosti pa je poudarjen z rdečo barvo. Ščitnik nad merilniki je prav tako oblečen v tkanino Alcantara®. Notranje oblazinjenje je diskretno poudarjeno z rdečimi šivi na sedežih, sredinski konzoli, vratnih oblogah in volanskem obroču.