Ženeva: ADAM ROCKS zažiga

Aktualno, Novosti, Saloni

Kul in neizprosen, čokat in trenden: ADAM ROCKS združuje užitek vožnje z zloženo streho in zabavo s pustolovsko naravnanim mini crossoverjem.

Kul in neizprosen, čokat in trenden: ADAM ROCKS združuje užitek vožnje z zloženo streho in zabavo s pustolovsko naravnanim mini crossoverjem.

Družino ADAM dopolnjuje ob svetovni premieri na avtomobilskem salonu v Ženevi (od 6. do 16. marca). Zaokrožil bo ponudbo, ki jo sestavljajo ADAM JAM, ADAM GLAM in ADAM SLAM, dodatno pomnožil skorajda neomejeno števila osebnih izvedb ter tako potrdil vodilno vlogo prvaka individualizma. Po tem, ko so ga javnosti kot študijski avtomobil prvič predstavili v Ženevi pred 12 meseci in je ADAM ROCKS požel veliko odobravanja in navdušenja, se je novo vodstvo podjetja na hitro odločilo, da študija postane resnični avtomobil. Serijska izdelava se začenja, katerega prodaja steče poleti.

opel adam rocks 2014

Najnovejši model v Oplovi avtomobilski družini sodobnega življenjskega sloga sicer meri v dolžino le 3,74 metra, a se postavlja z veliko iskrivostjo v mestu in izven. Izstopa s serijsko električno vodeno zložljivo platneno streho, višino (+15 mm) in posebnimi obrobami. Kot prvi trivratni mestni mini crossover, z dolžno manj kot štiri metre, vzpostavlja ADAM ROCKS novo tržno nišo. Da bi še bolj individualizirali njegovo notranjost, so Oplovi oblikovalci razvili njemu edinstvene nove dekorativne elemente in obloge. Ob številnih inovacijah za večjo varnost in udobje ADAMA, kot je sistem Park Assist, je ROCKSU namenjen tudi informacijsko zabavni sistem nove generacije IntelliLink. Zagotavlja neposredno integracijo funkcij pametnih telefonov, delujočih z operativnimi sistemi ANDROID in Apple iOS. ADAM ROCKS je s sistemom IntelliLink najbolje povezan med avtomobili primerljive velikosti, po dostopni ceni seveda.

ROCKS ne prinaša v ADAMOVO ponudbo le nove, mišičaste podobe, je tudi prvi ADAM z novo generacijo pogonske tehnologije. Poganja ga povsem nov Oplov trivaljnik ECOTEC z litrom delovne prostornine, neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom. Ta visokotehnološki majhen motor, največje moči 115 KM in največjega navora 166 Nm pri najmanjših vrtljajih, odločno dviguje merila rafiniranosti za trivaljnike. S porabo goriva le 4,3 l/100 km se ob tem postavlja tudi z veliko energetsko učinkovitostjo. Motorju 1.0 ECOTEC je namenjen povsem nov, izjemno učinkovit, kompaktni šeststopenjski ročni menjalnik, s posebej tekočim in hitrim prestavljanjem.

Zasnovan za robustno individualnost

Navdih za vzpostavitev nove niše v segmentu majhnih avtomobilov, urbanih trivratnih crossover vozil, torej navdih za ADAM ROCKS, avtomobil izvirnim novim slogom, so bili atleti neformalnega športa ‘Parkour’, z gibčnim in spretnim premagovanjem ovir, ki jim jih postavljajo objekti ter infrastruktura mestnega okolja. Doslej najbolj kompakten primerljiv avtomobil je 40 cm daljši. Privzdignjen, robustno zapeljiv, z avtomobilsko mišičastimi proporci in zložljivo platneno streho je posebej privlačen za vse svobodomiselne, tako na mestnih ulicah in cestah, kot stran od urbanega okolja.

Ključno za podobo ADAM ROCKSA je za 15 mm večja oddaljenost vozila od podlage, ki  vozilu daje občutek večje širine, svojevrstno avtomobilsko možatost. Deli podvozja, kot so blažilniki in vzmeti, geometrija podvozja zadaj ter bolj neposreden in odziven volan so bili spremenjeni, oziroma nastavljeni na novo. Z višjim in širšim izgledom so skladna tudi serijska, 17-palčna lita platišča, oziroma 18-palčna lita platišča za doplačilo. Mogoče jih je personalizirati z novimi “Wild” zaskočnimi pokrovi različnih barv, ekskluzivnih za ROCKS.

Zaščitne obrobe antracitne barve so nameščene po celotni zunanjosti in ADAM ROCKSU dajejo mišičasto podobo. Spredaj je vpadljiva trapezna maska motorja, s kromirano prečko z logotipom znamke na sredini. Spredaj sta meglenki in smerna kazalca vstavljena v satenasto kromiran okvir v obliki bumeranga, tako kot zadaj vzvratni luči in meglenki. Del serijske opreme so tudi dnevne luči z diodami LED in integriran strešni spojler zadaj. Podobo zunanjosti dopolnjujejo srebrne zaščitne plošče spredaj in zadaj ter izstopajoč kromiran zaključek izpušne cevi.

Sleherni del je mogoče individualno izbrati, kar pomeni, da je ROCKS tako kot ostali ADAMI prvak individualizma. ROCKS si z ADAMOM JAM, ADAMOM GLAM in ADAMOM SLAM deli tudi tako imenovano »plavajočo« streho. Tudi zanj je torej mogoče združiti različne barve zunanjosti. Ponudbo ADAM ROCKSA bodo ob tem dopolnile nove barve zunanjosti, med katere sodi tudi živahno rumena “Goldbusters”. Izbiro barv zunanjosti bo vključno z njo sestavljalo 18 barv, s šestimi posebnimi barvami izključno za streho.

Užitek v vožnji z zloženo streho v mestu in izven urbanega okolja

ROCKS združuje robustno individualnost z užitkom vožnje z zloženo streho. Serijska zložljiva platnena streha SwingTop omogoča hitro odkrivanje in prekrivanje potniškega prostora. S preprostim pritiskom na gumb se električno vodena streha zloži do zadnjega stebrička strehe v pičlih petih sekundah. Oblikovno skladen sistem odpre notranjost avtomobila proti nebu in ob tem ne zmanjšuje trdnosti ter celostne funkcionalnosti avtomobila. Prtljažnik se odpre tako kot pri izhodiščni kombilimuzini in prostornina prtljažnika ni zmanjšana.

Celoten sklop zložljive strehe je zasnovan tako, da zagotavlja, kar najboljšo dušitev hrupa v notranjosti. Trpežno streha ima tri sloje, z osrednjim iz neoprena, ki ne prepušča vode in ohranja trajno brezhibno delovanje. Za zunanjost platnene strehe SwingTop so na voljo tri barve. Črna, temno rjava (Sweet Coffee) in svetlo rjava (Light Oak). Barvo je mogoče kombinirati z različnimi barvami obrobnih delov strehe.

Izvirna notranjost s povezljivostjo brez primerjave

Notranjost označuje njemu lasten značaj, ki ga loči od drugih avtomobilov. Za ROCKS so namreč pripravili dve novi, ekskluzivni izvedbi. Združujeta ploščo z merilniki, sedeže, obloge vrat in ostale elemente, ekskluzivne za Oplovega pionirja mini urbanih avtomobilov. Ena izmed izvedb notranjosti je neposredno prevzeta iz študijskega avtomobila ADAM ROCKS, ki je bil javnosti predstavljen pred enim letom. Zanjo so značilne prevleke sedežev Morrocana, elegantno športne arašidne barve, usnjen volan, vrh prestavne ročice in ročice ročne zavore enake barve in izvedba dekorativnih elementov “Surf”. Med ostalimi izvedbami je tudi sofisticirana notranjost s sedeži v temno rjavi barvi Coffee Bean, s svetlo modrimi šivi v prevladujoče črno obarvanem potniškem prostoru. Pri ROCKSU so na voljo tudi skorajda vse možnosti individualne izvedbe notranjosti izvirnega ADAMA.

ADAMU ROCKSU je namenjen tudi Oplov napreden informacijsko zabavni sistem IntelliLink, ki zagotavlja najvišjo stopnjo povezovanja ter omogoča uporabo številnih aplikacij. IntelliLink je popolnoma kompatibilen z najsodobnejšimi pametnimi telefoni, delujočimi z operacijskima sistemoma ANDROID in Apple iOS. Ponuja povezavi USB in Bluetooth ter pretok avdio vsebin. Sestavni deli sistema so sedempalčni barvni zaslon z upravljanjem na dotik visoke definicije ter sedem zvočnikov. Navigacijski sistem Oplovega IntelliLinka je mogoče v ADAM ROCKSU oplemenititi z aplikacijo BringGo. Zabavni del sistema je mogoče nadgraditi z aplikacijama Stitcher in Tuneln. Integracija naprav delujočih na osnovi Appleovega operacijskega sistema iOS omogoča tudi prostoročno, glasovno upravljanje SIRI EYES FREE. S tovrstno aplikacijo lahko vozniki izberejo možnost, da jim sistem na glas prebere dohodne SMS, oziroma, da odhodne SMS preprosto narekujejo in pošljejo, ne da bi pri tem odmaknili pogleda od dogajanja v prometu in roke z volanskega obroča. IntelliLink je kot večkrat nagrajena, preprosta za uporabo in varna tehnologija, uporabnikom na voljo po sprejemljivi ceni. ROCKSU zagotavlja, da je najbolje povezan in omrežen majhen avtomobil na trgu, tako kot vsi ostali ADAMI.

Povsem nov motor najsodobnejše tehnologije 1.0 ECOTEC

ADAM ROCKS uvaja povsem nov Oplov motor ECOTEC z delovno prostornino enega litra, neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom. To je motor, ki postavlja nova merila za rafiniranost trivaljnikov. Ima namreč najbolj zadušen hrup in tresljaje med motorji s tremi valji. Celo bolj kot številni motorji s štirimi valji. Navdušuje tudi z velikim navorom pri majhnim vrtljajih. Doseže namreč 166 Nm pri 1800 vrtljajev na minuto. Med ključne rešitve velike učinkovitosti in prepričljivosti kompaktnega aluminijskega motorja sodijo turbinski polnilnik z enim kanalom za dotok zraka, neposreden vbrizg goriva, sistem spremenljivega časa odpiranja ventilov, vodna črpalka delujoča po potrebi in integrirana izpušna veja na glavi motorja. Tehnologija Start/Stop za zmanjševanje porabe goriva, je serijska. Novi motor z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom 1.0 ECOTEC je na voljo z dvema stopnjama zmogljivosti, 66 kW/90 KM in 85 kW/115 KM. Motor izstopa poleg ostalega tudi s posebej omejeno porabo goriva 4,3 l/100 km, kar je izjemna vrednost za avtomobil gnan z bencinskim motorjem. Ob novem trivaljniku sestavljajo bencinsko ponudbo še trije atmosferski motorji s štirimi valji (1,2-litrski motor 51 kW/70 KM in 115 Nm ter 1,4-litrski motor 64 kW/87 KM in 74 kW/100 KM, oba z največjim navorom 130 Nm).

ADAM ROCKS v ponudbo ne bo uvedel le nove generacije motorjev, marveč tudi novo generacijo menjalnikov. Obema izvedenkama motorja 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo je namreč namenjen kompaktni, povsem novi ročni šeststopenjski menjalnik. Ob razvoju menjalnika so razvojni inženirji osrednjo pozornost namenili večanju učinkovitosti (zmanjšanju trenja) ter tekoče udobnem, hitrem in natančnem prestavljanju.

Po premierni predstavitvi na avtomobilskem salonu v Ženevi, bo prodaja ADAMA ROCKSA stekla v začetku poletja, ko bodo objavljene cene. Serijska izdelava bo v nemškem Eisenachu zagnana avgusta 2014.