Ženeva 2014: Volvo Concept Estate

Aktualno, Saloni

Volvo bo na prihajajočem ženevskem avtosalonu predstavil tretjega v seriji konceptnih avtomobilov – Concept Estate – ki nadaljuje široko občudovan oblikovalski pristop, ki sta ga nakazala prva dva koncepta, prvič pa predstavljajo tudi notranjost prihajajočih modelov Volvo.

Volvo bo na prihajajočem ženevskem avtosalonu predstavil tretjega v seriji konceptnih avtomobilov – Concept Estate – ki nadaljuje široko občudovan oblikovalski pristop, ki sta ga nakazala prva dva koncepta, prvič pa predstavljajo tudi notranjost prihajajočih modelov Volvo.

Najbolj udaren del notranjosti Concept Estate-a je preprostost. Tradicionalno zbirko gumbov in kontrol je zamenjal velik zaslon na dotik, ki zavzema sredinsko konzolo, s tem pa je notranjost avtomobila strumno zakorakala v 21. stoletje.

volvo prototip estate

“Osnovna ideja je organizirati kontrole in informacije v popolnoma intuitivno in uporabniku prijazno obliko. Vse je natanko tam, kjer bi pričakovali, da bo, s tem pa vožnja postane bolj varna in učinkovita, hkrati pa je v večji užitek,” pravi Thomas Ingenlath, višji podpredsednik oblikovalskega oddelka pri Volvo Car Group.

V tandemu s posebej zanj razvitim softverom bo zaslon na dotik glavna kontrolna plošča novih vozil Volvo. Zamenjal bo vse gumbe in kontrole z izjemo nekaterih ključnih, kot so glasnost, play/pause, varnostnih opozoril in grelcev za okna. Poleg tega pa zaslon tudi neopazno komunicira z digitalnimi instrumenti pred voznikom.

Volvo je podjetje, ki je redefiniralo koncept kombilimuzine oz. karavana z združenjem funkcionalnosti, praktičnosti in zmogljivosti. V70 in XC70 sta med najbolj spoštovanimi karavani na tržišču in novi Concept Estate kaže, kako bi lahko Volvo izkoristil to zapuščino v prihodnjih modelih.

Volvo je na zmagovalni poti s svojimi konceptnimi vozili. Concept Coupe je bil imenovan za ‘Car of the Show’ na frankfurtskem avtosalonu, Concept XC Coupe pa je v Detroitu pobral prestižno nagrado ‘Eyes ON Design’.

Globalno zanimanje za Volvove koncepne avtomobile pa se še povečuje, ko sedaj izdajajo prve resne namige o izgledu povsem novega in zelo pričakovanega XC90 SUVa in prihodnjih modelov. Prihod XC90 je napovedan kasneje v letu 2014.

Učenje iz zgodovine

V zadku Concept Estatea odmeva dizajn Volva 1800 ES z začetka 70ih let. “1800tice so ikone Volva, so poznani po svoji lepi zunanjosti in podrobnostih. Kljub temu pa uporaba elementov iz njihove zunanjosti in notranjosti nima nič s pojmom biti retro. Te subtilne povezave s preteklostjo uporabljamo, da bi ustvarili prihodnost v kateri lepota sama postane prepoznan del Volvove identitete,” pravi Thomas Ingenlath.

Subtilen navdih od modelov 1800 je prav tako opazen na nekaterih detajlih v notranjosti Concept Estatea, kot sta dvokraki volan in plošča z inštrumenti.

volvo-estate-2014

Lep in drugačen

Z uveljavljanjem tega principa pri snovanju karavana, ki je bistvo Volvove funkcionalnosti, smo ustvarili avto, ki je hkrati lep in drugačen.

Razkošno razmerje med armaturno ploščo in prednjo osjo, nizek pokrov motorja, elegantna silhueta in pa steklena streha vsi pripomorej k vtisu dinamičnega a hkrati sposobnega trivratnega športnega karavana. Kontrast med globoko, temno rjavo hruškasto barvo in svetlimi 21-colskimi platišči pa pridoda moderno, kul avro.

Tako kot Concept Coupe in Concept XC Coupe tudi novega Concept Estate spredaj zaznamuje nova topografija na pokrovu motorja in pa ‘lebdeča’ sprednja maska, ki jo objemata nova DLR žarometa T oblike. Izgled zadnjih luči je prav tako prepoznaven element v novi dizajnerski usmeritvi Volva.

Švedski znotraj in zunaj

Ekstrovertirani in barviti trendi znotraj modernega švedskega stila življenja so bili močan vir navdiha za oblikovalsko ekipo. Vse štiri potnike tako objemajo oranžni varnostni pasovi, ekskluzivne pletene volnene preproge oblikovalca Kasthalla pa imajo enako globoko barvo.

Kristalna prestavna ročica izdelovalcev Orrefors/Kosta Boda ima prav tako oranžen sijaj, karirasti črno-beli vzorec na zadnji strani prednjih sedežev in na naslonu za glavo pa doda igrivost v ‘sobo’.

Občutek skandinavske dnevne sobe

Prefinjeni, ročno izdelani detajli, kot so armaturna plošča prekrita z debelim, naravno obarvanim usnjem iz Tärnsjö-a, vložki iz voskanega, naravno staranega lesa in obdelani bakreni detajli poudarjajo ekskluzivno švedsko atmosfero v notranjosti Concept Estatea. 

Posebno zasnovana švedska igra ‘kubb’

Okolje novega koncepta bi morda potnike navdihnilo, da se ustavijo na pikniku in ob tem igrajo kubb. V ta namen je skozi nakladalno ploščad v zadku vozila viden set za igro.