Ženeva 2014: Mazda Hazumi

Aktualno, Novosti, Saloni

Pri Mazdi se pri snovanju naslednje generacije modelov osredotočajo na štiri ključna področja, in sicer na oblikovanje KODO – duša gibanja, tehnologije SKYACTIV, varnostne rešitve Mazda Proactive Safety in na sistem povezljivosti avtomobila z internetom MZD Connect.

Pri Mazdi se pri snovanju naslednje generacije modelov osredotočajo na štiri ključna področja, in sicer na oblikovanje KODO – duša gibanja, tehnologije SKYACTIV, varnostne rešitve Mazda Proactive Safety in na sistem povezljivosti avtomobila z internetom MZD Connect. Nova Mazda HAZUMI združuje vse naštete elemente v oblikovni zasnovi naslednje generacije Mazdinega mestnega avtomobila.

Že bežen pogled na katerega izmed predstavnikov nove generacije vozil Mazda, pa najsi bo to Mazda CX-5, Mazda6 ali Mazda3, razkriva, da je oblikovalski jezik KODO sinonim za dinamičnost in izražanje gibanja skozi obliko. Mazda HAZUMI oblikovalsko sporočilo v popolnosti prenaša tudi na kompaktno obliko mestnega avtomobila. Popolnoma nov 1,5-litrski SKYACTIV-D čist dizelski agregat je zagotovilo za izjemno varčnost v kombinaciji z zvezno zalogo moči in navora, ki smo je vajeni pri Mazdinih avtomobilih. Ob brezkompromisni varnosti Mazda HAZUMI vozniku zagotavlja idealen položaj za volanom in maksimalno vidno polje, na pomoč pa mu priskočijo tudi napredne varnostne rešitve i-ACTIVESENSE. Za obveščenost in zabavo poskrbi sistem MZD Connect, ki omogoča enostavno povezljivost s pametnimi mobilniki, na način ki je varen in prijazen za uporabo v avtomobilu. Tudi Mazda HAZUMI se upira običajnosti, zato predstavlja pravi pogled na prihodnjo generacijo Mazdinega malčka.

Hazumi 2014 mazda

Ime študije se sklada tako z obliko samega avtomobila, kot tudi ciljno publiko, saj hazumi v japonščini lahko pomeni povezovati ali skočiti in označuje tudi lastnosti male, a živahne živali, ki kar kipi od energije. Prav zato se odlično sklada tudi s ciljno publiko: mladimi, dinamičnimi in ambicioznimi ljudmi.

HAZUMI je nov dokaz izjemnega potenciala oblikovalske filozofije KODO – duša gibanja in njene sposobnosti prilagajanja različnim velikostim avtomobilov. Pri večjih modelih, kot je bil SHINARI, je bilo mogoče uporabiti daljše proste linije, ki zaznamujejo gibanje, pri modelu HAZUMI pa smo ustvarili obliko, ki najbližje ponazarja eksplozivnost, je pojasnil glavni oblikovalec Mazde HAZUMI, Rjo Janagisava. Čeprav je avtomobil dimenzijsko majhen, KODO daje modelu HAZUMI edinstven nastop, ki v sebi nosi tudi sporočilo o veselju do vožnje.

Zunanjost

Oblikovalski pristop KODO v naravnem gibanju išče lepoto in moč ter omenjeno prenaša v oblikovne prvine, ki se odlično podajo tudi petvratni kombilimuzini. Prav zato je Mazda HAZUMI oblikovno izjemno atletska, saj je potniška kabina zamaknjena proti zadku, s čimer se tudi težišče pomakne proti zadnji osi. Sama oblika ter zasnova s kratkimi previsi in zajetnimi blatniki nad velikimi kolesi dodatno prispeva k atletskemu značaju avtomobila. Mazda je pri študiji HAZUMI veliko truda namenila tudi optimizaciji aerodinamike, kar ima pomemben vpliv na varčnost in vozne lastnosti

Notranjost

Notranjost Mazde HAZUMI je evolucija funkcionalnosti in dinamičnih linij, ki so bile značilne za konceptna vozila SHINARI, MINAGI in TAKERI. Takšna zasnova notranjosti omogoča optimalno interakcijo med voznikom in avtomobilom, kakovostni materiali pa prispevajo k občutju, ki ni običajen za ta segment avtomobilov.

Tehnologije SKYACTIV, prilagojene mestnemu avtomobilu

Povsem nov Mazdin dizelski agregat majhne prostornine je kot nalašč za Mazdo HAZUMI. Motor z oznako SKYACTIV-D 1.5 je garancija za ekonomičnost in varčnost na eni ter za veselje do vožnje na drugi strani. Njegova moč več kot zadošča za dinamično vožnjo, ki jo gre pričakovati od mestnega malčka.

SKYACTIV-D 1,5-litrski čisti dizelski agregat

Novi kompaktni dizelski agregat ima podobne lastnosti kot večji dizelski predstavnik SKYACTIV-D 2.2, kar pomeni ultra-učinkovito notranje zgorevanje, zvezno razpoložljivost moči in navora ter izjemno nizke emisije CO2 – pod 90 g/km. Motor izpolnjuje tudi najstrožje zahteve okoljskih predpisov Euro 6 brez dodajanja aditivov ali selektivne katalitične redukcije.

mazda hazumi koncept 2014

i-ACTIVSENSE napredne varnostne rešitve

Mazda HAZUMI premore najnovejše in najbolj napredne varnostne rešitve i-ACTIVSENSE, ki temeljijo na Mazdini zavezanosti varnosti. Filozofija podjetja namreč narekuje zagotavljanje pomoči vozniku v največjem možnem številu potencialno nevarnih situacij in hkrati zmanjševanje verjetnosti pojava tveganja, ki bi lahko pripeljalo do nesreče. Tehnologije i-ACTIVSENSE skrbijo za varno in mirno vožnjo.

Nova generacija povezljivosti v avtomobilu

Mladi si vedno znova želijo novih doživetij, ki jih hkrati želijo deliti tudi s svojimi prijatelji. Prav zato so pri Mazdi pripravili sistem MZD Connect, ki omogoča povezljivost tudi v avtomobilu in to na način, ki je varen in prijazen za uporabo v avtomobilu. V kombinaciji z prikazovalnikom projekcije na vetrobranskem steklu MZD Connect omogoča veliko zabave in varno uporabo pametnih mobilnikov na poti.

Dimenzije

  Mazda HAZUMI
Tip karoserije 5-vratna kombilimuzina
Število sedežev 4
Dolžina x višina x širina (mm) 4.070 x 1.730 x 1.450
Medosna razdalja (mm) 2.585
Motor SKYACTIV-D 1.5
Menjalnik SKYACTIV-Drive (6-stopenjski samodejni)
Sistem i-stop (start-stop sistem)

i-ELOOP (sstem regeneracije energije pri zaviranju)

Tires 215/45 R18
Velikost koles 18x8J