Ženeva 2013: Peugeot

Aktualno, Saloni

Peugeot bo na stojnici 83. avtomobilskega salona v Ženevi razkril adute svoje ofenzive. Blagovna znamka bo v središče pozornosti postavila model 2008, razstavila ambiciozno ponudbo vozil 208, znova potrdila svojo strategijo za prodor na trg vozil višjega cenovnega razreda in s konceptom Onyx dokazala svoje inspiracije. Ponudba hibridne dizelske tehnologije HYbrid4 z modelom 2008 HYbrid […]

Peugeot bo na stojnici 83. avtomobilskega salona v Ženevi razkril adute svoje ofenzive. Blagovna znamka bo v središče pozornosti postavila model 2008, razstavila ambiciozno ponudbo vozil 208, znova potrdila svojo strategijo za prodor na trg vozil višjega cenovnega razreda in s konceptom Onyx dokazala svoje inspiracije. Ponudba hibridne dizelske tehnologije HYbrid4 z modelom 2008 HYbrid Air in projektom 208 HYbrid FE potrjuje njeno tehnološko in okoljevarstveno prednost.

Izmed 31 serijskih in konceptnih vozil, ki bodo razstavljeni na 2700 m2 veliki stojnici znamke Peugeot v Ženevi, bo lahko 700.000 pričakovanih obiskovalcev na razstavnem prostoru vozila 2008 spoznalo kar sedem primerkov tega modela, ki bodo predstavljali ponudbo Peugeotove različice Crossover za mestno vožnjo, ki bo na voljo ob pričetku trženja. 

Peugeot 2008: Crossover za mestno vožnjo z mednarodnimi cilji

Inženirji in oblikovalci iz Evrope, Kitajske in Latinske Amerike so združeno ustvarili vozilo 2008 Crossover za mestno vožnjo, ki povzema uveljavljeno strokovno znanje blagovne znamke s področja izdelave mestnih vozil in strokovno znanje s področja Crossover modelov, o katerem priča že uspeh modela 3008, ki je bil prodan v več kot 440.000 primerkih.

peugeot 2008 20132008 je kompaktni Crossover (4,16 m), v katerem so združeni okretnost, vsestranskost ter dovršena in izrazita stilska zasnova. Namenjen je mladim, ki radi živijo v mestih kot so Sao Paulo, Šanghaj, Pariz, Kuala Lumpur ali Moskva, vendar pa si želijo mestni vrvež kdaj zamenjati tudi za podeželje ter užitke v vožnji preplesti s spoštljivim odnosom do okolja. Po zaslugi dizelskih motorjev e-HDi in bencinskih trivaljnikov se Peugeotov Crossover za mestno vožnjo odlikuje po emisijah CO2 od 98 g/km naprej.

2008 odraža Peugeotove prednostne lastnosti, ki so jih cenili že kupci modela 208: atletska oblika, nova izkušnja za volanom po zaslugi volana manjših dimenzij in instrumentne plošče v višini oči, udobje na visoki ravni v kombinaciji z zgledno lego na cesti, kakovosti materialov in končne obdelave.

Proizvodnja modela 2008 Concept bo sprva potekala v neposredni bližini kupcev, v Franciji (Mulhouse), v prihodnosti pa še na Kitajskem in v Braziliji.

208: Povečanje moči

peugeot 208 gti 2013Po zgodovinskem uspehu svojih predhodnikov je vozilo 208 v letu ponovno opredelilo zapovedi svojega tržnega razreda z enim samim ciljem: vzpon na sam vrh kategorije petvratnih limuzin nižjega tržnega razreda v Evropi. Od pričetka prodaje do decembra je po celem svetu pridobil že več kot 220.000 kupcev. Zgolj nekaj tednov pred uradnim pričetkom prodaje bosta v Ženevi razstavljena tudi eleganten in ekskluziven mestni avto 208 XY ter 208 GTi, ki bo obudil legendarne modele. S tem bo že tako popolna ponudba vozil 208 še dodatno obogatena.

Trivratna oblika karoserije z izrazito zunanjo podobo, svetlobno prepoznavna podoba prednjega dela, ekskluzivna 17-palčna platišča, dovršeno izdelani materiali in barve, posebne kombinacije notranjosti. Atletsko izklesana in elegantna modela 208 XY in 208 GTi še pred svojim uradnim prihodom dokazujeta, da se za Peugeotovim stilom obračajo pogledi.

Za 208 XY bodo na voljo zmogljivi in varčni bencinski in dizelski motorji (e-HDi) v razponu od 92 do 155 konjskih sil.

208 GTi pa bo lahko izkoristil poglavitne lastnosti motorja 1.6 l THP z 200 KM, ki bo vgrajen s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom s kratkimi prestavnimi razmerji in bo zagotavljal nadzor nad emisijami CO2, ki bodo znašale največ 139 g/km.

Kot različica za tekmovalne preizkušnje v reliju in na dirkališčih je model 208 požel izjemen komercialni sprejem in že šteje uspehe, kot je na primer dvojna zmaga v Monte Carlu 2013, ki jo je osvojil v svoji kategoriji (208 R2).

Za model 208, ki ustreza zakonodaji R5, bo v Ženevi nastopilo novo poglavje, ki je bilo napovedano že na svetovnem avto salonu v Parizu. Peugeotove športne gene bo odslej možno razbrati tudi iz njegovega imena: 208 T16. 208 T16, ki bo nasledil model 207 Super 2000, je že prevozil veliko preizkusnih kilometrov z namenom, da bo začel osvajati državne in mednarodne nazive.

Skupina vozil na hibridni pogon

Znamka Peugeot je v letu 2012 zasedla vodilno mesto na področju emisij CO2 v Evropi: povprečne vrednosti emisij njenih izborov vozil znašajo 121,6 g/km v primerjavi s 128,6 g/km v letu 2011, s čimer ji je veliko pred rokom v letu 2015 uspelo doseči ciljno vrednost 130 g/km.

Okoljevarstveno politiko znamke Peugeot dokazujeta nenehna optimizacija motorjev z notranjim zgorevanjem (izboljšanje izkoristka, zmanjšanje prostornine motorja, sistem Stop&Start, e-HDi) in uvedba motorjev nove generacije, kot je družina trivaljnih bencinskih motorjev z modeloma 1.0 l in 1.2 l. 

Da bi mu uspelo do leta 2015 povprečno vrednost emisij CO2 zmanjšati na 116 g/kg, se je Peugeot odločil za pionirske rešitve, kot so vozila na električni pogon. Mestnemu malčku iOn se bo v kratkem pridružil še PARTNER Electric.

Še en pomemben dokaz Peugeotove prednosti na okoljevarstvenem področju in prodora na trg vozil višjega cenovnega razreda je hibridna dizelska tehnologija HYbrid4: s pogonskim sklopom HYbrid4, ki je bil premierno na svetu predstavljen za model 3008 HYbrid4 in kasneje na voljo še za vozili 508 RXH in 508 HYbrid4, je Peugeot sestavil inovativno ponudbo tako z vidika okoljevarstvenih storitev kot tudi užitkov v vožnji. Omenjeni trije modeli s tehnologijo HYbrid4 so prepričali že 20.000 kupcev.

Po zaslugi 200 konjih sil, ki jih združeno zagotavljata motor 2.0 HDi FAP za pogon prednje preme in električni motor na zadnji osi, modeli HYbrid4 nudijo čisto nove izkušnje v vožnji z možnostjo izbire enega od štirih načinov (samodejni, ZEV (nične emisije), Sport (športna vožnja), 4WD (štirikolesni pogon)) in emisije CO2 od 88 g/km dalje. 

S tehnologijo HYbrid Air, ključno etapo v postopku za dosego ciljne vrednosti 2 l/100 km, je Peugeot ponovno dokazal svoje pionirske sposobnosti. Model 2008, namenjen mednarodnim trgom, je samoumevni podpornik najnovejšega pogonskega sklopa, ki bencinski motor in tehnologijo na stisnjen zrak združuje z nadzorovanimi stroški. Na voljo bo v letu 2016 za osebna in lahka dostavna vozila iz nižjega tržnega razreda in razreda kompaktnih vozil ter bo dostopen kupcem na vseh petih kontinentih.

2008 HYbrid Air združeno koristi dve vrsti energije, da v najrazličnejših situacijah doseže najboljši izkoristek: stisnjen zrak, pridobljen predvsem med generiranjem energije zaviranja in upočasnitve, bo nudil pomoč ali pa nadomestil trivaljni bencinski motor najnovejše generacije, ki se ponaša z optimalno izboljšanimi delovnimi lastnostmi. 

Pogonski sklop HYbrid Air, ki ga sestavljajo visokotlačna posoda v osrednjem tunelu za potrebe pnevmatskega delovanja, nizkotlačna posoda v predelu zadnje preme in sklop motorja/črpalke, nameščen na prenosu, ne vpliva na prostornost in prilagodljivost notranjosti vozila in vozniku nudi tri načine delovanja: zrak (ZEV), bencin in kombinirani način.

S projektom 208 HYbrid FE sta Peugeot in Total, partnerja od leta 1995, združila svoje vrhunsko strokovno znanje in se lotila ambicioznega podviga, s katerim bosta združila neverjetno nizke emisije in užitke v vožnji: Emisije CO2 vozila 208 HYbrid FE bodo znašale komaj 49 g/km oziroma dvakrat manj kot sicer nadvse učinkovito vozilo 208 1.0 VTi, pri tem pa bo 0 do 100 km/h še vedno pospešil v 8 sekundah – tako kot 208 GTi …

Onyx: navdih

Po zgledu bogate tradicije super avtomobilov blagovne znamke bo Onyx buril domišljijo nemalokaterega obiskovalca avtomobilskega salona v Ženevi.

Koncept Onyx pod korenito spremenjeno in izklesano obliko karoserije, ki meri 4,65 metra in je opremljena z 20-palčnimi kolesi, skriva srce pravega atleta: na karoseriji iz karbonskih vlaken so pritrjeni hibridni 3,7-litrski motor V8 HDi s 600 KM, ki je sredinsko nameščen v zadnjem delu, 6-stopenjski sekvenčni menjalnik in preme, ki so nastali kot rezultat strokovnega znanja na najvišji ravni.

Karoserija privlači poglede zaradi kontrasta materialov in barv: bakrena barva na blatnikih in vratih ter nesvetleča črna barva karbonskih vlaken na ostalih ploščah karoserije. 

Pod zastekljeno streho z dvojno izboklino, ki jo obdajata strešna loka iz aluminija, se skrivata zgradba iz karbonskih vlaken in inovativen potniški prostor, ki tvorita celoto, obdano z izolacijsko oblogo: potniki tako postanejo del homogene strukture. S konceptom Onyx Peugeot nadaljuje s svojim delovanjem na področju materialov: to velja za material “Newspaper Wood” oziroma časopisni les, proizveden iz izrabljenih in stisnjenih izvodov časopisa, iz katerega sta izdelani armaturna plošča in srednja konzola.