Zelena luč za Mission E

Novosti

Prihaja prvi Porsche s pogonom izključno na elektromotor. Nadzorni svet družbe Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG je že decembra 2015 dal zeleno luč projektu Mission E. Dr. Oliver Blume, predsednik uprave, meni, da Porsche s tem odpira novo poglavje zgodovine športnih avtomobilov. Vozilo bo na trgu na voljo konec desetletja. Porsche z modelom Mission E […]

Prihaja prvi Porsche s pogonom izključno na elektromotor. Nadzorni svet družbe Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG je že decembra 2015 dal zeleno luč projektu Mission E. Dr. Oliver Blume, predsednik uprave, meni, da Porsche s tem odpira novo poglavje zgodovine športnih avtomobilov. Vozilo bo na trgu na voljo konec desetletja.

porsche-mission-e-notranjost

Porsche z modelom Mission E nadaljuje trajnostno rast. Več kot 1.000 novih delovnih mest bo na voljo samo v Zuffenhausnu, kamor bo družba investirala pribl. 700 milijonov evrov in v naslednjih letih zgradila novo lakirnico ter obrat za montažo. Tovarno motorjev bodo razširili za proizvodnjo elektromotorjev, obstoječo karosernico pa povečali. Poleg tega v tem kontekstu načrtujejo tudi dodatne investicije, npr. v razvojni center v Weissachu.

Mission-E-koncept

Konceptna študija Mission E je bila premierno predstavljena na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu 2015. Obiskovalce je navdušil predvsem emocionalni dizajn. Znanilka novih tehnologij pod iztočnico “E-Performance” kombinira osupljive vozne zmogljivosti z napredno funkcionalnostjo. Štirivratnik s štirimi enojnimi sedeži se ponaša z močjo več kot 600 KM (440 kW).

mission-e-zadaj

Za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje manj kot 3,5 sekunde, s polno baterijo pa prevozi več kot 500 km. Posebej razvite 800-voltne polnilne enote so dvakrat zmogljivejše od dosedanjih sistemov za hitro polnjenje. Litij-ionske baterije, vgrajene v dno vozila, je do 80 odstotkov zmogljivosti mogoče napolniti že v 15 minutah. Kot opcija je vozilo mogoče “napolniti” tudi brezžično z indukcijsko tehnologijo, in sicer s pomočjo tuljave v garažnih tleh.