Žan Gros postal mladi mehanik Slovenije 2019

Zanimivosti

Uredništvo revije Tranzit je s pomočjo pokroviteljev in organizacijskih partnerjev (Petrol, Unior, Volvo, Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov, SIC Ljubljana in Dostavnik.si) izvedlo prvo tekmovanje Mladi mehanik Slovenije.

Tekmovanj je namenjeno dijakom drugih in tretjih letnikov srednješolskega izobraževalnega programa avtoserviser, z njim pa želijo organizatorji vzpodbuditi interes za izobraževanje in opravljanje poklicev v avtoservisni dejavnosti, krepiti zanimanje za tehnično kulturo in seveda skladno s tekmovalnim duhom tudi izpostaviti dijake, ki izkažejo najvišji nivo pridobljenega znanja v izobraževalnem procesu na srednješolski stopnji.

Tekmovanje, na katerega so se prijavile šole iz Celja, Velenja, Domžal, Škofje Loke, Kopra Novega mesta in Ljubljane je potekalo na teoretični in praktični ravni. Dijaki so uvodoma reševali vprašanja s posameznih področij avtoservisne dejavnosti in se nato pomerili še pri menjavi gume, menjavi žarnic ter pri diagnosticiranju in odpravi napake na zavornem sistemu.

Med štirinajstimi sodelujočimi je največjo raven znanja in spretnosti v tekmi s časom in nalogami pokazal Žan Gros, dijak Srednje strojne šole iz Novega mesta, ki je z le nekaj točkami prednosti premagal drugouvrščenega Marka Kosa iz Srednje šole za strojništvo Škofja Loka. Tretje mesto je zasedla Mojca Belak, dijakinja Šole za strojništvo iz Velenja, ki je dokazala, da so tudi dekleta dobre avtoserviserke.

Ekipno  je bila med šolami najboljša Srednja strojna šola iz Novega mesta pred Srednjo šolo za Strojništvo Škofja Loka in Srednjo poklicno in strokovno šolo Bežigrad  Ljubljana.

Organizatorji so za sodelujoče dijake, mentorje in druge obiskovalce pripravili tudi spremljajoči program s predstavitvami in nagradnimi igrami.