Žagarju novih sedem točk na VN Poljske

Motociklizem, Spidvej, Šport

Šesta dirka letošnje Speedway Grand Prix serije je v Gorzowu štela za VN Poljske. Še drugič letos je na koncu nekoliko presenetljivo na najvišjo stopničko stopil domačin Jaroslaw Hampel.

Šesta dirka letošnje Speedway Grand Prix serije je v Gorzowu štela za VN Poljske. Še drugič letos je na koncu nekoliko presenetljivo na najvišjo stopničko stopil domačin Jaroslaw Hampel, ki je v finalu premagal lanskega prvaka Avstralca Chrisa Holderja ter Britanca Taia Woffindna.

Matej Žagar je po ponovnih težavah s svojimi motorji na koncu zbral sedem točk in se le stežka sprijaznil s končnim enajstim mestom na progi, ki jo na račun štiriletnega dirkanja za tukajšnji klub pozna še bolje od ovala v Krškem, kjer se bodo najboljši vozniki sveta na VN Slovenije spopadli sedmega septembra letos. 

vn poljske zagar 2013

Še pred prvim startom je Žagar optimistično zrl na progo, saj so jo po treningu dodobra popravili in bi morala zagotavljati enakopravno dirkanje iz vseh startnih pozicij. Že v prvi vožnji pa njegovi motorji niso delovali kot se spodobi, saj je iz starta odpeljal kot zadnji, kasneje se je pritoževal predvsem nad močjo v spodnjih vrtljajih delovanja, kasneje se je sicer prebil celo na drugo mesto, a ga je luknja v drugem zavoju toliko zavrla, da je na koncu uspel osvojiti le tretje mesto. Zanimivo, da je bil za njim prav končni zmagovalec Hampel. V drugo mu je start uspel bolje, iz prvega zavoja je pripeljal kot tretji in nato prehitel še Poljaka Tomasza Golloba, ter s tremi točkami po dveh vožnjah še vedno ostajal med možnimi polfinalisti. Po tretjem nastopu, ki je dodal le točko k njegovemu izkupičku je bil čas za ukrepanje, saj je presedlal na drugi motor. Po odličnem startu iz povsem zunanje pozicije je bil na izhodu iz prvega zavoja le za las prekratek od Woffindna, kljub temu pa je uspel zadržati napade Poljaka Krzysztofa Kasprzaka, nekdanjega klubskega kolega v Gorzowu in osvojiti novi dve točki. V statistiko bo tako šlo, da je Žagar na tej dirki v rednem delu dirke uspel premagati vse tri redne poljske člane SGP serije. Pred zadnjim nastopom, ki ga je moral začeti iz povsem notranje pozicije je bilo tako jasno, da ga zgolj zmaga pelje v vedno želeno polfinalno vožnjo. Kot beton trda podlaga startne pozicije A, pa ni bila to, kar bi naš prvak potreboval v svojem zadnjem nastopu. Tako je v svoj proračun dodal le še točko, saj je bil boljši od še enega lanskega klubskega kolega, Danca Nielsa Kristiana Iversena, ki prav tako kot Žagar stavi na nemškega »frizerja« motorjev, Antona Nischlerja.

Žagar je tako dirko končal na 11. mestu, na polovici letošnjega prvenstva, ki se bo čez dva tedna nadaljevalo v Kopenhagnu na stadionu Parken z dirko za VN Danske, pa v skupnem seštevku SP zaseda deveto do deseto mesto. Kar pomeni, da ga od osmega, Golloba, ki še drži položaj, ki zagotavlja avtomatsko napredovanje v SGP serijo leta 2014, zaostaja za vsega štiri točke. Seveda pa je gneča zasledovalcev z enako željo vedno večja. Žagar se bo tako moral še kako potruditi, da bo dirka v Kopenhagnu ponovno končana z želenim izkupičkom točk. »Najprej se moram dodobra pomiriti in narediti skupaj z ekipo ter nemškim pripravljalcem mojih motorjev pravo analizo stanja, saj tako ne morem nastopati na tem nivoju,« je povedal izjemno slabo razpoložen Žagar ter dodal: »Na tem stadionu še nikoli nisem imel tako slabega izkupička in to pomeni, da je nekaj resnično narobe, saj sem na ligaških dirkah, kjer prav tako nastopajo najboljši vozniki sveta, po pravilu vedno dosegal vsaj 10 točk. In to ob dejstvu, da sem se dobro počutil pred dirko, odlično dirkal ta teden pred dirko v Angliji in Gnieznu na Poljskem, težav pa mi ni delal niti seneni nahod, ki me pesti zadnje tedne.«

Na dirki, za katero je Krzsztof Cegielski, en največjih poznavalcev dirkanja na Poljskem celo napovedoval zmago našega Žagarja, je bil zanimiv predvsem razplet polfinalov, saj sta v njih izpadla Rus Emil Sayfutdinov, vodilni v SP ter Iversen, ki je kot domači voznik v izredni formi in je bil tihi favorit za prvo zmago v svoji karieri. Za oba, je bila podobno kot za Žagarja v zadnji vožnji, usodna notranja pozicija A. V finale se je tako prebil Britanec Woffinden, ki je zadnjo dirko v Cardiffu zaključil v bolnišnici z zlomljeno ključnico. Niti en teden po tem, ko so mu jo operativno fiksirali s ploščico, pa je na tej dirki že stopil na tretjo stopničko in tako z enajstimi točkami zaostanka ostaja prvi zasledovalec Sayfutdinova, ki je kljub temu, da je obtičal v polfinalu zbral največ točk na dirki in s tem še učvrstil svoje vodstvo na poti do prvega naslova svetovnega prvaka med posamezniki.

Rezultati:

1. Jaroslaw Hampel (Pol) 14 točk, 2. Chris Holder (Avs) 14, 3. Tai Woffinden (VB) 12, 4. Greg Hancock (ZDA) 12, 5. Emil Sayfutdinov (Rus) 15, 6. Niels K. Iversen (Dan) 11, 7. Krzysztof Kasprzak (Pol) 10, 8. Andreas Jonsson (Šve) 9, 9. Nicki Pedersen (Dan) 8, 10. Fredrik Lindgren (Šve) 7, 11. Matej Žagar (Slo) 7,…

Vrstni red v SP po 6/12 dirk:

1. Sayfutdinov 84 točk, 2. Woffinden 73, 3. Holder 68, 4. Hampel 66, 5. Pedersen 64, 6. Iversen 60, 7. Hancock 57, 8. Gollob 52, 9. Žagar, 10. Kasprzak oba 48, 11. Lindgren 47, 12. Jonsson 39,…