Žagar sedmi na svetu, prvak Tai Woffinden

Motociklizem, Spidvej, Šport

Marian Rose Motoarena v poljskem Torunu je bila to soboto že drugič prizorišče zaključka Speedway Grand Prix serije in s tem kronanja novega svetovnega prvaka.

Marian Rose Motoarena v poljskem Torunu je bila to soboto že drugič prizorišče zaključka Speedway Grand Prix serije in s tem kronanja novega svetovnega prvaka.

To, največjo nagrado v svetu speedwaya, je v svoj žep pospravil Britanec Tai Woffinden, ki je s 23 leti postal tudi najmlajši svetovni prvak v zgodovini. Na svoj račun pa so prispeli tudi navijači najboljšega Slovenca, Mateja Žagarja, ki je svojo tretjo stalno sezono dirkanja v SGP seriji zaključil na 7. mestu in s tem izenačil svojo uvrstitev iz leta 2006.

Dirko je dobil poljski voznik s posebnim povabilom, član domačega kluba Adrian Miedzinski, ki mu je to uspelo prvič v karieri. Zmago je šele v predzadnjem krogu finala iz rok izpustil Američan Greg Hancock, na tretjo stopničko pa je privozil še drugi Poljak Jaroslaw Hampel. Slednji je osvojil tudi naslov svetovnega podprvaka, bronasto kolajno pa so okrog vratu obesili Dancu Nielsu Kristianu Iversenu, ki je ta uspeh osvojil na motorjih enakega, nemškega pripravljalca motorjev, ki mu zaupa tudi Matej Žagar, ki je bil tokrat s tremi točkami vsega štirinajsti.

325 metrski oval v tem severno poljskem mestu je položen v zadnji od zgrajenih stadionov, ki so namenjeni zgolj speedwayu, 15.500 sedežev pa je bilo razprodanih že 2 meseca pred to dirko, ki je štela za VN Poljske. Žagar je na njem v tem letu že dirkal, ko je na močno zasedeni dirki najboljših svetovnih parov kot rezerva za češko ekipo nanizal kup dobrih voženj, na dirki za VN pa se na njem pred to preizkušnjo še ni pomeril.

sgp 2013»V bistvu je to bila ena od treh letošnjih SGP dirk, od katerih se bom moral največ naučiti in iz njih potegniti najboljše za naslednjo in vse ostale sezone,« pa je bil prvi komentar Mateja Žagarja, ki je tokrat osvojil vsega tri točke, po tem, ko se je skozi vso dirko mučil z izborom pravega motorja in nastavitev, ki bi ga popeljale naprej. V uvodnih treh vožnjah je tako nanizal kar tri ničle in pri tem preizkusil tudi vse tri motorje, ki jih je imel na razpolago. »Šele v predzadnji in zadnji vožnji sem zadel pravi motor, pa tudi nastavitve, ki so mi kolikor toliko ustrezale. Pred tem sem verjel, da sta agregata, ki sta bila doslej dobra in pravkar prišla iz servisa, tista, ki bosta dovolj hitra, a žal ni bilo nič iz tega, na koncu sem presedlal na motor, ki sem ga tukaj že vozil in z enakimi nastavitvami kot takrat le zbral te zadnje točke,« je še dodal Žagar, ki je v svoji zadnji vožnji sicer povedel, a na koncu moral priznati premoč Nickija Pedersena, ki ga je celo z dotikom prehitel v tretjem krogu. Je pa Žagar v tej vožnji premagal tudi novega svetovnega prvaka in tako na nek način potrdil svoje ambicije za naprej:

»Sicer sem pričakoval in želel več kot ponovitev sedmega mesta, a na koncu sem po zelo napornem letu zelo zadovoljen in hvaležen vsem, ki so me podpirali in bodrili, da sem Slovenijo in sebe ponovno vrnil na speedwayskem zemljevidu na mesto, ki si ga zaslužimo. Saj priznam, da je bil moj glavni cilj te sezone uvrstitev v osmerico in tako ostati v boju za naslov svetovnega prvaka.  Letošnja sezona pa bo upam odskočna deska za naprej, saj se sedaj lahko rečem počutim za vsaj 70% bolje pripravljenega in izkušenega, kot sem se po letu 2006, ko sem prvič privozil na to mesto.« je po dirki in koncu sezone povedal Žagar in dodal: »Že zdaj vem, da ne bom spreminjal svoje ekipe, saj se je izkazala za izvrstno, tudi ‘frizerja’ svojih motorjev bom angažiral še naprej, seveda pa bom v svojih pripravah moral narediti še kak večji korak, da bi lahko v naslednji sezoni posegel še višje, do prve zmage na dirki VN, do medalj, pa tudi do svoje glavne želje, naslova svetovnega prvaka. To je bila peklenska pot, ki me je po petih letih ponovno vrnila med najboljše in zato sem še toliko bolj zadovoljen, da sem nazaj.«

Konec sezone je Žagar tako dočakal z izvrstnim izhodiščem za naslednjo sezono, ko se bodo najboljši vozniki sveta 5. aprila 2014 uvodoma ponovno pomerili v novozelandskem Aucklandu.

Novi svetovni prvak Tai Woffinden je s 23 leti in 56 dnevi, kolikor je bil star na dan dirke, najmlajši voznik, ki je osvojil prvenstvo po sistemu SGP serije, ki bo naslednje leto praznovala 20 letnico. S tem je skoraj za dve leti mlajši kot je bil Avstralec Chris Holder ob svojem naslovu lani. V celotni zgodovini SP pa je Tai, sicer sin avstralskega speedwayista, ki je po bolezni umrl lani, šesti najmlajši od 34 dosedanjih svetovnih prvakov, če upoštevamo, da so prvega okronali leta 1936. Še posebej zanimivo pa je dejstvo, da je pred začetkom sezone na vseh stavnicah kotiral daleč najslabše kar se tiče njegove uvrstitve na koncu leta. Kdor je torej stavil na mladega Britanca, ki je v letošnji SGP seriji nastopal kot voznik s stalnim povabilom, si lahko obeta kar lep kupček denarja. Le mesto za njim pa je bil naš Žagar, ki je tako marsikomu dokazal, da bo tudi v bodoče s 30 letnim članom AMTK Ljubljana potrebno precej bolj računati, kot so si morda mislili doslej.

Po koncu sezone in znanem svetovnem prvaku pa so vse oči že uprte v naslednje leto, ko se bo 05. aprila v novozelandskem Aucklandu vse ponovno začelo iz ničle, le, da bo tokrat Žagar imel na hrbtu številko sedem. Sedaj je že znana osmerica najboljših voznikov, ki avtomatsko napreduje v SGP 2014, ob njih pa tudi trojica, ki se je tja uvrstila preko t.i. SGP Challenge dirke, ki je bila lani vstopnica tudi za Žagarja. Gre za Poljaka Krzysztofa Kasprzaka, Danca Kennetha Bjerreja ter prvega Nemca v zgodovini, Martina Smolinskega. Ostaja pa še odprto vprašanje četverice, ki bo prejela t.i. stalno povabilo. Glede na to, da sta se še pred koncem sezone poškodovala lanski svetovni prvak, Avstralec Chris Holder in poljski speedwayski kralj Tomasz Gollob, bosta zagotovo prva med prejemniki. Ostaneta še dve mesti, od katerih bo vsaj eno pripadlo enemu od švedskih voznikov. V igri sta Fredrik Lindgren in Andreas Jonsson, ki sta bila člana karavane tudi letos, a jima preboj med osmerico ni uspel, prav lahko pa se zgodi, da bodo v podjetju IMG, ki je lastnik licence posegli tudi po kakšni povsem sveži švedski krvi. V primeru, da bi kljub dvema dirkama za VN, ki bosta naslednje leto na Švedskem (Mallila, Stockholm), rumeno modrim namenili le eno mesto, pa se veliko špekulira tudi o Rusu Grigoriju Laguti, ki bi si to zaslužil predvsem z izvrstnimi predstavami v poljski profesionalni ligi.

Rezultati dirke:

1. Adrian Miedzinski (Pol) 15 točk, 2. Greg Hancock (ZDA) 18, 3. Jaroslaw Hampel (Pol) 17, 4. Niels Kristian Iversen (Dan) 13, 5. Darcy Ward (Avs) 13, 6. Tai Woffinden (VB) 10, 7. Krzysztof Kasprzak (Pol) 9, 8. Nicki Pedersen (Dan) 8, 9. Leon Madsen (Dan) 7, 10. Antonio Lindbaeck (Šve) 6,… 14. Matej Žagar (Slo) 3,…

Končni vrstni red v SP 2013:

1. Woffinden (VB) 151, 2. Hampel 142, 3. Iversen 132, 4. Hancock 129, 5. Pedersen 121, 6. Sayfutdinov 114, 7. Žagar 110, 8. Ward 106, 9. Gollob 89, 10. Kasprzak 89, 11. Lindgren 83, 12. Holder 82, 13. Jonsson 64, 14. Vaculik 62, 15. Lindbaeck 51, 16. Madsen 30, 17. Dryml 16, 18. Miedzinski 15, 19. Lebiediev 9, 20. Harris 7, … 26. Čonda 3, …

Matej Žagar, Speedway Grand Prix statistika:

SGP dirk: 41

SGP točk v karieri: 325

SGP finalov: 7

SGP zmag: 0

SGP voženj: 227

SGP zmagovalnih voženj: 46