Žagar s Cardiffa prinesel tri točke

Motociklizem, Spidvej, Šport

Letošnja Speedway Grand Prix serija je kot že 13 let zapored tudi letos svoj vrhunec doživela z dirko za VN Velike Britanije na stadionu Millenium v valižanskem Cardiffu.

Letošnja Speedway Grand Prix serija je kot že 13 let zapored tudi letos svoj vrhunec doživela z dirko za VN Velike Britanije na stadionu Millenium v valižanskem Cardiffu.

Kakih 50.000 gledalcev je doživelo največji spektakel, ki ga ta šport v kulisi enega najlepših evropskih športnih objektov lahko ponudi. Kljub temu, da je zaradi slabe priprave proge, ki jo vsako leto položijo le za to dirko, odpadel petkov trening, so organizatorji čez noč le toliko uredili podlago proge, da je bila dirka odpeljana.

zagar cardiff 2013

Še tretjič letos je najdaljšo potegnil Rus Emil Sayfutdinov, ki je v Cardiffu zmagal prvič v karieri. O njegovi superiornosti pove veliko tudi podatek, da je zaradi slabih razmer celo izpustil sobotni trening. Drugo mesto si je privozil Danec Niels Kristian Iversen, zadnja stopnička pa je pripadla Poljaku Krzysztofu Kasprzaku. Žagar je končal dirko na 13. mestu.

Že v prvi Žagarjevi vožnji se je izkazala za pravilno njegova misel o rezultatu žreba, ki mu je ponovno namenil dvojni start iz povsem notranje pozicije, da tokrat to le ni tako dobro, kot je bilo pred dvema tednoma v Pragi. »Proga je bila res v slabem stanju, da bi vsaj na videz vzdržala pa so jo utrjevali celo z nekaj tonskim valjarjem in to najbolj intenzivno prav na notranjem robu, start iz te pozicije je bil tako vse prej kot idealen,« je povedal Žagar, ki je na tej dirki za tri tretja in dve četrti mesti zbral tri točke, za našega edinega predstavnika med borci za naslov svetovnega prvaka vse prej kot zadovoljiv zaključek tokratne pete postaje SGP serije.

»Dirko moram pozabiti v rezultatskem smislu, hkrati pa se moram iz nje veliko naučiti za naprej. Dejstvo je, da mi razmere niso ustrezale, hkrati pa je motor deloval tako slabo, da sem ga sedaj dejansko povsem odpisal,« je Žagar razložil svoje občutke s katerimi se vrača iz Otoka, kjer je ponovno vozil s sicer prenovljenim motorjem, ki mu je precej spremenljivo deloval tudi na nekaj minulih dirkah: »S tem agregatom sem doslej zbral kar osem ničel, kar se mi ni zgodilo še z nobenim, zato mi nič ne pomenijo niti vožnje, ko je deloval odlično. Enostavno gre od hiše.«

Naslednja dirka GP serije bo čez dva tedna na stadionu njegovega nekdanjega poljskega kluba v Gorzowu. Ob vrnitvi na klasične spidvej proge upajmo na kvalitetnejše podlage za bolj varne in atraktivne dirke, kjer bo lahko Matej zbral več točk. Te bo še kako potreboval, saj je s tokratnim nastopom zdrsnil iz prve osmerice, ki se neposredno uvrsti v SGP serijo naslednjega leta. Trenutno zaseda deveto mesto, do osmega Američana Hancocka pa ga ločijo štiri točke.

Rezultati:

1. Emil Sayfutdinov (Rus) 14 točk, 2. Niels Kristian Iversen (Dan) 16, 3. Krzysztof Kasprzak (Pol) 13, 4. Fredrik Lindgren (Šve) 12, 5. Chris Holder (Avs) 14, 6. Martin Vaculik (Slk), 7. Greg Hancock (ZDA), 8. Nicki Pedersen (Dan) vsi 11, 9. Tai Woffinden, 10. Chris Harris (oba VB) oba 7, … 13. Matej Žagar (Slo) 3,…

Vrstni red v SP po 5. od 12. dirk:

1. Sayfutdinov 69 točk, 2. Woffinden 61, 3. Pedersen 56, 4. Holder 54, 5. Hampel 52, 6. Iversen 49, 7. Gollob 48, 8. Hancock 45, 9. Žagar 41, 10. Lindgren 40,…