Žagar drugi v Friends Areni

Motociklizem, Spidvej, Šport

Friends Arena v švedski prestolnici bo še en od veličastnih stadionov, ki bo vsaj zaenkrat s srebrnimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega spidveja. Po poljskem Bydgoszczu in danskem Kopenhagnu, je Mateju Žagarju v četrtem letošnjem finalu še tretjič uspelo privoziti na drugo stopničko.

Friends Arena v švedski prestolnici bo še en od veličastnih stadionov, ki bo vsaj zaenkrat s srebrnimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega spidveja. Po poljskem Bydgoszczu in danskem Kopenhagnu, je Mateju Žagarju v četrtem letošnjem finalu še tretjič uspelo privoziti na drugo stopničko.

Zmaga je šla v roke Dancu Nielsu Kristianu Iversenu, tretje mesto pa Poljaku Jaroslawu Hamplu.

sgp švedska matej zagar drugi 2013Žagar je dirko v švedskem nacionalnem stadionu, ki bo po pogodbi sodeč VN Skandinavije gostil še vsaj štirikrat, pričel vrhunsko. Tri zaporedne zmage, v katerih je pokazal vso svoje spidvejsko znanje, so ga že dve vožnji pred koncem rednega dela dirke uvrstile med polfinaliste, kar je pomenilo precej mirnejše nadaljevanje dirke. V četrtem nastopu je tako za Američanom Gregom Hancockom zasedel drugo mesto, v zadnjem nastopu pa je po slabšem startu ostal celo brez točk. Kljub temu je z izdatno zalogo točk pristal v prvem polfinalu, kjer se ni dal zmesti in je takoj po startu prevzel drugo pozicijo, ki je več ni izpustil iz rok. Kljub nenehnim napadom ponovno izjemno hitrega Avstralca Darcya Warda, je bil Žagar edini, ki mu je mladega kenguruja uspelo premagati dvakrat. In to še v najpomembnejši vožnji. V finale se je naš multi prvak tako uvrstil kot četrti, kar je pomenilo, da ni imel možnosti izbire startnih pozicij in se je moral sprijazniti kar s položajem C, predzadnjim mestom od notranjega dela proge, iz katerega je sicer ta večer startal najbolj pogosto. Najslabši start v finalu pa je po svoji navadi premeteno izkoristil za napad po notranji strani uvodnega zavoja in na vhodu v drugi zavoj je bil že v vodstvu. Še tretjič letos je tako vodil v velikem finalu. Žal ga je startni manever stal kar precej hitrosti, saj si je Iversen, ki je vozil za njim z boljšo linijo lahko nabral dovolj hitrosti, da je v drugem krogu šel mimo Žagarja.

Tako smo še tretjič letos le za las ostali brez Zdravljice: »Če bi rekel, da sem razočaran zaradi še tretjega drugega mesta, bi lagal, moram biti odkrit in si priznati, da sem dejansko najslabše startal in sem tako lahko zelo zadovoljen z izkupičkom, saj sem namesto na četrtem pristal na drugem mestu. Iversen je imel zaradi mojega prehitevalnega manevra, ki s seboj nikoli ne prinese precej hitrosti, je pa v podobnih primerih edina možnost kako prehiteti nekaj voznikov, možnost, da si je nabral dovolj hitrosti in me je tako tudi prehitel,« je srečen nad razpletom razlagal Žagar in dodal: »Seveda bi si želel že tukaj, na svoji 40 dirki za VN zmagati, a zadovoljen sem z največjim izkupičkom točk v moji karieri doslej in seveda predvsem dejstvom, da sem si s tem praktično že dirko pred koncem zagotovil osmerico svetovnega prvenstva in dirkanje v svetovni eliti tudi v naslednji sezoni.«

S tem se je očitno tudi dokončno končal urok skandinavskih dirk za Žagarja, ki prej sploh ni maral tega dela Evrope, vsaj kar se dirk in njihovih stadionov tiče. Ta teden pa je naslovu ekipnega švedskega prvaka s svojim profesionalnim klubom Piraterna Motala, tako dodal še drugo mesto na enem najlepših objektov za spidvej sploh.

Žagar v skupnem seštevku SP še vedno zaseda sedmo mesto, njegov prvi zasledovalec pa je sedaj postal Ward, ki za njim še vedno zaostaja za celih 14 točk, s Poljakom Tomaszem Gollobom, ki je tokratno dirko brez točk končal v bolnišnici, pa ga loči že 18 točk. Ker je Gollob utrpel hud pretres možganov in po prvih informacijah tudi premaknjeno vretence, pa še ni povsem jasno, če bo v poljskem Torunu, kjer bo čez 14 dni zadnja, 12. dirka letošnje sezone, sploh nastopil. V vsakem primeru bi tako Žagarju ob morebitni Gollobovi zmagi z maksimalnim izkupičkom točk, zadostovale vsega 4 točke za obstanek med najboljšimi. Da ne bi zbral vsaj štirih točk pa je že skoraj težko verjeti.

Zaključena pa še ni niti dirka za naslov letošnjega prvaka, saj se je prav vodilni v svetovnem prvenstvu, Britanec Tai Woffinden, ki bi lahko že na tej dirki slavil svoj prvi naslov, zapletel z Gollobom, bil je celo povzročitelj tega grdega padca. Ob tem jo je skupil tudi sam, a je na koncu z zlomljeno ključnico še kljub vsemu uspel privoziti novih sedem točk. Ob morebitni zmagi njegovega prvega zasledovalca, Hampla, z maksimalnim izkupičkom točk v Torunu, bi 23 letnemu Woffindenu za naslov zadostovalo vsega šest točk. Operacija ključnice ga čaka že v ponedeljek, kakšen bo razplet le te bo tako znano šele v naslednjem tednu ali pa le nekaj dni pred dirko.

Rezultati VN Skandinavije:

1. Niels Kristian Iversen (Dan) 18 točk, 2. Matej Žagar 15, 3. Jaroslaw Hampel (Pol), 4. Greg Hancock (ZDA) oba 13, 5. Darcy Ward (Avs) 15, 6. Krzysztof Kasprzak (Pol), 7. Andreas Jonsson (Šve) oba 10, 8. Leon Madsen (Dan) 9, 9. Fredrik Lindgren (Šve) 8, 10. Tai Woffinden (VB) 7,…

SP pred zadnjo dirko:

1. Woffinden 141 točk, 2. Hampel 125, 3. Iversen 119, 4. Sayfutdinov 114, 5. Pedersen 113, 6. Hancock 111, 7. Žagar 107, 8. Ward 93, 9. Gollob 89, 10. Holder 82,…