Začetek proizvodnje Škodinega Rapida

Aktualno

Škoda je v Mladi Boleslav začela s proizvodnjo nove kompaktne limuzine Škoda Rapid. Škoda Rapid bo svetovno premiero doživel konec septembra na pariškem avtomobil­skem salonu. Najnovejša modelska serija je ključnega pomena za Škodino strategijo rasti.

Škoda je v Mladi Boleslav začela s proizvodnjo nove kompaktne limuzine Škoda Rapid.
 

Škoda Rapid bo svetovno premiero doživel konec septembra na pariškem avtomobil­skem salonu. Najnovejša modelska serija je ključnega pomena za Škodino strategijo rasti. Na evropske trge bo prišla oktobra letos.

003C81E8-EF77-11E1-87F9-0E0966B94067

Škoda Rapid bo poleg modelskih serij Fabia in Octavia tretji Škodin model, ki ga bodo izdelovali v Mladi Boleslav. Škoda v svoji matični tovarni za potrebe proizvodnje Rapida in prihajajoče nove Octavie trenutno posodablja in nadgrajuje glavne dele proizvodnje. Tako se bodo v prihodnje kapacitete proizvodne linije I v Mladi Boleslav postopoma večale z 800 na 1.200 vozil na dan.

V sklopu proizvodnje novega Škoda Rapida bodo v 17 proizvodnih halah v Mladi Boleslav izvršeni različni ukrepi, pri čemer bo skupno realiziranih 173 posameznih projektov, za katere je zadolženih več kot 141 projektantov in 2.000 zunanjih sodelavcev. Prvotna proizvodna linija bo za potrebe izdelave Rapida dobila nove naprave – npr. za vgradnjo modulov, kot so armaturna plošča, sprednji del vozila ali podvozje, kot tudi za polnjenje proizvedenih vozil s sredstvi, kot so denimo olje, gorivo ali hladilna tekočina; novi bodo tudi naprave za testiranje, transportni sistemi in procesna tehnika. Po nadgradnji proizvodnih hal se bo montažna linija povečala skoraj za tretjino.

Zaradi bližajoče se uvedbe nove Octavie bo Škoda v Mladi Boleslav tudi v prihajajočih mesecih nadaljevala z gradbenimi deli in večanjem logističnih kapacitet. V prvi polovici leta 2012 je znamka Škoda za potrebe svetovnega trga proizvedla okoli 530.000 vozil.

Škoda Rapid se ponaša s prostornostjo, ekspresivnim dizajnom, odličnim razmerjem med ceno in vrednostjo, bogato varnostno opremo in varčnimi motorji. Ta limuzina dopolnjuje trenutno modelsko paleto češkega avtomobilskega proizvajalca; umešča se med manjšo Fabio in večjo Octavio, torej v številčno močni segment kompaktnih vozil. Ta segment danes v svetovnem merilu predstavlja približno 36 odstotkov avtomobilskega trga. 42 odstotkov vozil tega t. i. A-segmenta je limuzin. Poznavalci ocenjujejo, da se bo prodaja vozil tega tipa do leta 2020 povečala za približno 50 odstotkov.

Oktobra 2012 bo Škoda Rapid postopoma začel vstopati na evropske trge. V letu 2013 bo sledila izvedba, ki bo namenjena posebej kitajskemu trgu in jo bodo tam tudi proizvajali. Poleg tega je za začetek leta 2014 v Volkswagnovi tovarni Kaluga načrtovana proizvodnja Rapida za ruski trg. Češki proizvajalec z Rapidom namerava prepričati predvsem družine, ki si želijo prostorno in cenovno dostopno prvo vozilo s preverjeno Škodino kakovostjo.

Škoda Rapid prepriča s kompaktnimi dimenzijami (4,48 m dolžine in 1,7 m širine) in izjemno prostornostjo, ki nudi dovolj prostora za pet potnikov in njihovo prtljago. Prostor za glavo in noge ter prostornina prtljažnika v tem avtomobilskem segmentu postavljajo nova merila. K temu lahko prištejemo še številne preproste in domiselne rešitve, odlično razmerje med ceno in vrednostjo ter bogato varnostno opremo. Kupci lahko izbirajo med petimi bencinskimi in dvema dizelskima motorjema.

Rapid je prvo serijsko vozilo znamke Škoda, ki v celoti sledi novi oblikovalski filozofiji. Popolna razmerja, sveže in prečiščene površine ter ostre linije ustvarjajo nadvse pri­vlačno, brezčasno elegantno celostno podobo. Sprednji del na inovativen način inter­pretira tradicionalne oblikovalske poteze znamke Škoda. Novi logotip je samozavestno nameščen na harmonično zaobljenem zaključku pokrova motornega prostora. Močna čustva vzbudi tudi stranski del karoserije z dolgo medosno razdaljo, kupejevsko silhueto ter precizno in ostro tornado linijo, ki ustvarja jasen kontrast med svetlobo in senco. Ena od pomembnih posebnosti Rapida je velik pokrov prtljažnika, ki je podoben kot pri kara­vanih in omogoča optimalno nalaganje v prtljažnik s prostornino 550 litrov. Pri podrti zadnji sedežni klopi se prostornina poveča celo na 1.490 litrov. S tovrstno zasnovo prtljažnika Rapid v svojem razredu dosega rekordne vrednosti. Za prepoznavnost zadnjega dela poleg zadnjih luči z značilno obliko črke C skrbi tudi novi logotip znamke.