XC90 bo prvi Volvo zgrajen na novi platformi SPA

Zanimivosti

Volvov novi XC90, ki bo čez dva tedna premierno na voljo v Stockholmu, bo prvi avto v svojem razredu izdelan na novi platformi SPA – tehnologiji modularne šasije, ki so jo razvili pri Volvu. SPA so pri Volvu razvijali zadnja štiri leta in je en od temeljev trenutno izvajajočega se transformacijskega načrta USD 11bn. Uradno […]

Volvov novi XC90, ki bo čez dva tedna premierno na voljo v Stockholmu, bo prvi avto v svojem razredu izdelan na novi platformi SPA – tehnologiji modularne šasije, ki so jo razvili pri Volvu.

SPA so pri Volvu razvijali zadnja štiri leta in je en od temeljev trenutno izvajajočega se transformacijskega načrta USD 11bn. Uradno predstavitev bo platforma doživela z novim XC90, kasneje pa jo bodo vpeljali v vse svoje modele.

nova-platforma

Prednosti platforme SPA so dvojne. Kot prvo s svojo fleksibilnostjo osvobaja inženirje in oblikovalce ter jim omogoča snovanje in implementacijo široke palete novih, privlačnih oblikovalskih potez obenem pa omogoča izboljševanje voznih lastnosti, uveljavljanje najnaprednejših varnostnih rešitev, zagotavljanje najnovejših tehnologij za brezžično povezovanje avtomobila ter povečanje notranjega prostora.

Druga prednost platforme SPA pa je način, na katerega bo Volvo izdeloval svoje prihodnje avtomobile. SPA bo omogočila da bo široka paleta vozil, pogonskih sklopov, električnih sistemov in tehnologij različnih kompleksnosti lahko vgrajena na isto osrednjo arhitekturo, kar bo omogočilo znatne prihranke v proizvodnji.

SPA nam daje svež tehnološki zagon. Približno 90 odstotkov delov v novem XC90 in ostalih prihajajočih modelih je povsem novih in unikatnih. Dvigujemo standard povsem na vrh premium lige na področju kakovosti in nivoja tehnologije na vseh vitalnih področjih,” pravi Dr Mertens.