X Games: zlata medalja za Sébastiena Loeba

Avtomobilizem, Šport

Loeb je že ob svojem prvem obisku v ZDA zmagal na dirki, ki je bila v sklopu prireditve X Games Los Angeles 2012. Zmagovalec za volanom Citroën DS3 XL ter svetovni prvak v reliju je za to, da si je ustvaril ime na drugi strani Atlantika, potreboval le en dan!

Sébastien Loeb je že ob svojem prvem obisku v ZDA zmagal na dirki v relikrosu, ki je bila organizirana v sklopu prireditve X Games Los Angeles 2012.
 

Veliki zmagovalec kvalifikacijske dirke in finala za volanom dirkalnika Citroën DS3 XL ter osemkratni svetovni prvak v reliju je za to, da si je ustvaril ime na drugi strani Atlantika, potreboval le en dan!

79B67368-C735-11E1-A3F0-281566B94067

Njega in njegov dirkalnik, Citroën DS3 XL s 400 kW (545 KM), je tam pričakala mestna dirkalna steza, speljana posebej za to priložnost. Proga z betonskimi pregradami in brez bankin je bila med prostimi preizkusnimi vožnjami prizorišče dih jemajočih zletov s ceste. Slednji so Toomasa Heikkinena in Marcusa Grönholma stali udeležbe na dirki.

Travis Pastrana, eden od favoritov, je že v prvem ovinku kvalifikacij priletel v zid. Sébastienu Loebu je tako uspelo prevzeti vodstvo in zmagati v svoji seriji. Dosegel je tudi najboljši izmerjeni čas in bil več kot tri sekunde hitrejši od Tannerja Fousta, zmagovalca prvenstva v relikrosu Global Rallycross Championship.

Seb je po popolnem startu finalne dirke prevzel vodstvo in si takoj priboril majhno prednost. Vendar pa je bila dirka v drugem krogu prekinjena zaradi posledic trčenja, ki so ovirale prehodnost dirkalne steze. Temperature pod čeladami so narasle in v ponovnem startu je več tekmovalcev speljalo prehitro. Finale se je torej še tretjič začel in Citroënov voznik je s povsem mirnimi živci vnovič prvi zapeljal v prvi zavoj. Hitro je dosegel nekaj sekund prednosti pred Kenom Blockom in bil, potem ko je Američanu počila guma, rešen vsake nevarnosti. Odpeljal se je zmagi naproti in stopil na stopničke za zlato medaljo!

Vikend se je dobro končal in seveda sem vesel te medalje, vendar pa priznam, da v tej zmagi težko uživam, saj je moj “največji tekmec” Marcus Grönholm po zletu s ceste pristal v bolnišnici,” je povedal Sébastien. “Tega spopada sva se oba veselila, zato mi je žal, ker do njega ni prišlo. Že na svoji prvi dirki v relikrosu sem hitro spoznal, da je start bistvenega pomena. Ker sem bil v prostih preizkusnih vožnjah nekoliko hitrejši od ostalih, sem vedel, da imam z dobrim startom zmago tako rekoč v žepu. Sem sem prišel z upanjem na zmago, in vesel sem, da mi je uspelo!”

Spodaj v videu pregled celotnega konca tedna.