Vzorna varnost v mestnem cestnem prometu

Zanimivosti

Neodvisna organizacija za ocenjevanje varnosti Euro NCAP (New Car Assessment Programme) je novem modelu MINI podelila nagrado Euro NCAP Advanced 2014. Prav tako je opozorilo o zaznanem pešcu s funkcijo zaviranja, ki je del asistenčnega sistema Pomočnik pri vožnji je prejelo isto nagrado Euro NCAP Advanced. MINI in BMW sta jo dobila za funkcijo opozorila o […]

Neodvisna organizacija za ocenjevanje varnosti Euro NCAP (New Car Assessment Programme) je novem modelu MINI podelila nagrado Euro NCAP Advanced 2014. Prav tako je opozorilo o zaznanem pešcu s funkcijo zaviranja, ki je del asistenčnega sistema Pomočnik pri vožnji je prejelo isto nagrado Euro NCAP Advanced.

MINI in BMW sta jo dobila za funkcijo opozorila o zaznanem pešcu s funkcijo zaviranja.

MINI

Sistem je kot del Pomočnika pri vožnji, v sklopu dodatne opreme na voljo za novega trivratnega in novega petvratnega MINI. Opozorilo o zaznanem pešcu s funkcijo zaviranja je bilo s strani strokovnjakov za varnost neodvisne organizacije Euro NCAP v preizkusnem laboratoriju podvrženo obsežnim preizkusom.

Mini-nagrada

Nagrada Euro NCAP Advanced obstaja vse od leta 2010, sponzorirana je s strani evropskih vlad, avtomobilskih klubov in zavarovalniških podjetij. Nagrada prepoznava napredke, ki izboljšujejo področje aktivne varnosti in varnosti potnikov. Nagrada se specifično osredotoča na nove sisteme, katerih pristop je inovativen in gre preko osnovnih zahtev Euro NCAP testa, ki je prepoznan po celotni Evropi.

MINI je predstavil opozorilo o zaznanem pešcu s funkcijo zaviranja ob lansiranju nove generacije originala v premium segmentu majhnih avtomobilov ter ga vključil v program dodatne opreme. Pomočnik pri vožnji je na voljo za vse različice trivratnega in petvratnega MINI v kombinaciji z aktivnim nadzorom vožnje, asistenta za dolgo luč, detektorja prometne signalizacije in opozorila pred trkom s funkcijo zaviranja. Zaradi svoje funkcionalne raznolikosti je Pomočnik pri vožnji posebej privlačna opcija iz sklopa dodatne opreme, saj izboljša tako užitek v vožnji kot tudi varnost.

BMW

Varnostni sistem s kamero, na voljo za skoraj vse aktualne modele BMW Group, pomaga zmanjšati nevarnost trka s pešci v mestnem prometu.

Kako deluje opozorilo?

Opozorilo o zaznanem pešcu s funkcijo zaviranja, ki je dobilo nagrado Euro NCAP, je aktivno pri hitrostih med 10 in 60 km/h. Sistem analizira razmere v prometu na osnovi informacij, ki jih pridobi kamera. Ko je zaznano možno trčenje s pešcem, sistem voznika pozove k ukrepanju s prikazom in opozorilnim piskom v kombiniranem instrumentu, medtem ko se zavorni sistem prednastavi za hitro zaviranje. Voznik občuti začetni učinek zaviranja, kar je jasen znak, da mora sam še dodatno pritisniti na zavoro, da bi se izognil trku.

notranjost-opozorilna-enota