Kako pa vi uporabljate in vzdržujete avtomobil poleti?

PR novica, Top

Vsako leto ista zgodba. Iz meseca v mesec nestrpno pričakujemo pravo poletje, predvsem zaradi počitnic na morju oziroma še kako potrebnega dopusta. Pred dopustovanjem je kot vedno treba poskrbeti za ogromno stvari. Po potrebi uredimo (obvezno) zdravstveno zavarovanje za tujino, nakupimo morebitna zdravila, poletno opremo in oblačila, se dogovorimo s sosedom, da občasno zalije rože in zelenjavo […]

Vsako leto ista zgodba. Iz meseca v mesec nestrpno pričakujemo pravo poletje, predvsem zaradi počitnic na morju oziroma še kako potrebnega dopusta.

Pred dopustovanjem je kot vedno treba poskrbeti za ogromno stvari. Po potrebi uredimo (obvezno) zdravstveno zavarovanje za tujino, nakupimo morebitna zdravila, poletno opremo in oblačila, se dogovorimo s sosedom, da občasno zalije rože in zelenjavo na vrtu … ter preverimo, ali je avtomobil pripravljen na potovanje.

Čeprav se velikokrat sliši neumno, da preverimo stanje avtomobila, temu dejansko ni tako. Poletje je znano po visokih temperaturah, zastojih na cestah in nikakor si v teh razmerah, na poti na še kako zaslužen dopust ne želimo težav z avtomobilom, zato je potrebno pravočasno preveriti v kakšnem stanju je avtomobil.

Varnost naj bo na prvem mestu

Ne samo v poletnem času, avtomobil naj bi bil redno vzdrževani čez celotno leto, saj je treba zagotoviti varno delovanje med vožnjo. V večini primerov to pomeni, da preverimo delovanje zavor in avtomobil opremimo s primernimi pnevmatikami z dovolj profila in dovolj pritiska.

menjava-pnevmatike

Če se med vožnjo sliši kakršen koli, čuden zvok ali tresenje volana pri določeni hitrosti, je potrebno nujno opraviti pregled pri serviserju, najbolje pri pooblaščenem.

Delujoča klimatska naprava

Klimatska naprava deluje preventivno pri varnosti v prometu, saj zagotavlja ustrezne pogoje med vožnjo. Poleti nas hladi, pozimi in v soparnih, deževnih dnevih pa skrbi, da se steklene površine ne zarosijo.

Ford klimatska naprava (1 of 1)

Klima, kot ji pravimo ni samo gumb v avtomobilu, ki čudežno ohladi zrak ampak gre za napravo, ki omogoča termodinamični proces, pri katerem se (med ostalimi procesi) odstranjuje odvečna vlaga, na nekaterih delih nastaja tudi kondenz. To pomeni, da se s časoma ustvarjajo idealni pogoji za gojišče bakterij in gliv.

Poleg omenjenega se s časom prazni tudi kapaciteta plina, ki skrbi za uspešno delovanje klimatske naprave. Pomanjkanje plina lahko povzroči mehanske okvare v prezračevalnem sistemu vozila in ravno zato strokovnjaki svetujejo servis takšnih naprav pri okoli 30.000 prevoženih kilometrov oziroma na dobri dve leti. Takrat se zamenja tudi protiprašen filter.

Cena takšnega servisa znaša od 30 € do 60 €, kar ne bi smel biti razlog za odlašanje.

Klimatska naprava se uporablja čez celo koledarsko leto, vendar naj se uporablja le v primerih, ko je to res potrebno, saj vpliva na večjo porabo goriva.

Pravilna uporaba klimatske naprave

Zamašeni nosovi oziroma pogoste zdravstvene težave kot je prehlad, so ponavadi prvi znak, da se klimatska naprava v avtomobilu ne uporablja pravilno.

Čeprav se velikokrat zgodi, da je treba hitro na pot, se vseeno splača potrpeti minuto ali dve in v vročih dneh, ko se avtomobil praži na soncu, opraviti rutinski postopek in zagotoviti pravilno in posledično učinkovito uporabo klimatske naprave.

  1. Hitro prezračevanje – odprejo se vsa vrata in počaka se, da prepih naredi svoje. Med tem, ko zračimo avtomobil, je priporočljivo, da se zažene tudi prezračevalni sistem avtomobila, da se zamenja zrak, ki je v njem.
  2. Vrata se zaprejo in odprejo se vse prezračevalne reže na armaturni plošči.
  3. Vklop klimatske naprave na maksimalno moč pihanja in čim nižjo temperaturo.Ford-klimatska-naprava-pravilna-uporaba_
  4. Vklop funkcije za notranje kroženje zraka. S tem se onemogoči dovod zunanjega, vročega zraka, kar omogoči, da se notranjost hitreje ohladi.
  5. Za tem se za nekaj minut stopi iz avtomobila.
  6. Ob začetku vožnje se moč pihanja zmanjša na minimum, ter pusti, da piha samo skozi zareze ob sprednjem vetrobranskem steklu. To je najbolj optimalno, saj omogočite, da se ohlajen zrak dvigne po vetrobranskem steklu do stropa in zaokroži po celotni notranjosti. Pomembno je, da ohlajen zrak nikoli ne piha neposredno v voznika oziroma v potnike.
  7. Razlika med zunanjo in notranjo temperaturo naj ne bo večja od 7 stopinj Celzija. To pravilo drži predvsem na krajših razdaljah, ker nenehna sprememba temperature povzroča medtemperaturni šok za telo.

Ne pozabite, da klimatska naprava poleg hlajenja tudi suši oziroma razvlažuje (ne samo zrak, ampak tudi vas), kar pomeni, da morate skrbeti za hidracijo predvsem, ko se vozite daljši čas.

Pregled ostalih stvari

  • Nivo olja – kadar se vozi starejše vozilo, je pametno preveriti nivo olja v motorju.
  • Čistilo za brisalce – čisto vetrobransko steklo je nujno za varno vožnjo. Ne želite si, da ga med potovanjem zmanjka.
  • Zaščitna prevleka – borova smola na avtomobilu je pri poletnih potovanjih na obalo že reden pojav. Z zaščitno prevleko olajšate čiščenje in ohranjate vrednost avtomobila.

servis-rezervni-deli

Dodatni pregledi vozila in svetovanja

Za dodatna vprašanja o vzdrževanju avtomobila v vseh letnih časih, so vam na voljo strokovnjaki v salonu SUMMIT AVTO na Flajšmanova 3, Ljubljana.

Vsebino omogoča Summit Avto

Summit Avto