Vse najboljše! Opel Corsa praznuje 30 let

Aktualno, Zanimivosti

Opel Corsa je 30. avgusta praznovala 30 let. Leta 1982 so namreč zagnali izdelavo prve generacije Corse v tovarni Figueruelas v Zaragozi v Španiji, ki je za Opel začela izdelovati prvi sodoben mali avtomobil.

Opel Corsa je 30. avgusta praznovala 30 let.
 

Leta 1982 so namreč zagnali izdelavo prve generacije Corse v tovarni Figueruelas v Zaragozi v Španiji, ki je za Opel začela izdelovati prvi sodoben mali avtomobil. Do leta 1982 je bil vstopni avtomobil Opla Kadett (Kadett D iz leta 1979 je meril v dolžino 3,98 m). S prihodom manjše in cenovno še bolj dostopne Corse A (dolžina: 3,62 m), je Opel vstopil v novi, vse bolj priljubljen segment in začel pisati novo poglavje v lastni zgodovini.

03D9443C-FC9F-11E1-8265-56C165B94067

V zadnjih 30 letih je bilo v Evropi izdelanih in prodanih približno 12 milijona Cors štirih generacij. Vključno z avgustom leta 2012 je bilo v španski tovarni v Zaragozi izdelanih 9,3 milijona Cors. Dodatnih 2,5 milijona je bilo izdelanih v drugi evropski tovarni, v Eisenachu v Nemčiji, kjer so Corso začeli izdelovati junija 1993. S tem je Corsa postala najbolj priljubljen avtomobil v zgodovini Opla. Na globalni ravni je njen uspeh še večji. Ob upoštevanju vseh derivatov v veliki družini General Motorsa, je bilo na osnovi Corse izdelanih, sestavljenih in prodanih po vsem svetu okrog 20 milijona vozil. Derivati Corse so bili in so še posebej priljubljeni v Latinski Ameriki (Chevrolet), Avstraliji (Holden), Južni Afriki (Opel) in na Kitajskem (Buick Sail).

Od leta 1982 je imela Opel Corsa izjemno vlogo na evropskem avtomobilskem trgu. V segmentu majhnih avtomobilov je nudila eno najbogatejših ponudb, ki se je nenehno dopolnjevala in pomlajevala z novimi modeli, tehnologijami in vse bolj individualnimi različicami. Sedaj je na voljo dveh karoserijskih izvedbah – trivratno različico kupe sloga in družinam prijazno petvratno različico.

Corsa dosega trenutno več kot 28 odstotkov Oplove prodaje in je drugi najuspešnejši avtomobil znamke, tesno za Astro (okrog 30 odstotkov). Od leta 2008 dalje je trivratna Opel Corsa vedno najbolje prodajana trivratna kombilimuzina segmenta B v Zahodni Evropi, z 18-odstotnim tržnim deležem (leto 2012). Skupno v segmentu B je Corsa (tri in pet vrat) trenutno številka tri v Zahodni Evropi, z več kot desetodstotnim tržnim deležem. Ob tem je vodilen avtomobil segmenta v Grčiji ter drugi najbolj uspešen v Nemčiji, Veliki Britaniji in Belgiji. V Španiji, na Nizozemskem in v Sloveniji zaseda tretje mesto.

30 let Corsine prepričljivosti in uspehov

Privlačna podoba, prostorna notranjost, najsodobnejše tehnologije, visoka raven spoštljivosti do okolja in športna privlačnost so posebej pomembni dejavniki Corsinega uspeha in številnih mednarodnih priznanj, ki jih je v vseh teh letih prejela. Takoj po začetku prodaje leta 1982 je prva generacija Corse A prejela nemški naslov »Zlati volan«. Kasneje je več generacij Corse postalo »Avtomobil leta« v številnih državah. Aktualna generacija je bila izbrana za najboljšo v izboru »Autobest 2007«. Leta 2009 in 2010 je bila Corsa najboljša v svojem razredu glede na kakovosti rabljenih avtomobilov poročila DEKRA, ki ocenjuje več milijonov rabljenih avtomobilov.

Spoštljivosti do okolja kot del tradicije

Corsa je od vedno prejemala številna priznanja za spoštljiv odnos do okolja. Študijski avtomobil Corsa ECO 3, premierno predstavljen na avtomobilskem salonu v Frankfurtu (IAA) leta 1995 je bil prvi tako imenovani trilitrski avtomobil, z izjemno omejeno porabo goriva. Prototipu je kmalu sledila tovrstna serijsko izdelana Corsa, s katero je omejena poraba goriva postala ne le vsakdanja resničnost, marveč tudi dosegljiva najširšemu krogu kupcev. Najsodobnejša različica 1.3 CDTI ecoFLEX z močjo motorja 70 kW/95 KM in tehnologijo Start/Stop je trenutno najbolj učinkovita Corsa s povprečno porabo plinskega olja 3,5 litra na 100 km (94 g CO2/km).

Visokozmogljiva različica OPC za prvinske užitke v vožnji

Opel je vedno mislil tudi na kupce, ki so se ozirali za cenovno dostopnimi, visokozmogljivimi majhnimi avtomobili. Tako je leta 1987 Corsa GSi predstavljena na avtomobilskem salonu v Frankfurtu s svojim 1,6-litrskim motorjem z elektronskim vbrizgom goriva dosegla največjo moč 100 KM. Dvajset let kasneje je na avtomobilskem salonu v Ženevi 2007 luč sveta ugledala Corsa OPC z 1,6-litrskim motorjem s turbinskim polnilnikom (141 kW/192 KM). Od 2011 je na voljo njena zmogljivejša različica Corsa OPC Nürburgring Edition, najhitrejša Corsa doslej. Njen 1,6-litrski bencinski motor s turbinskim polnilnikom doseže največjo moč 155 kW/210 KM. Z največjim navorom 250 Nm, s funkcijo overboost se časovno omejeno poveča na 280 Nm, pospeši od nič do 100 km/h v 6,8 s in doseže največjo hitrost 230 km/h.

Vsakih šest mesecev novosti za Corso

Corsina družina se je nenehno pomlajevala in izboljševala z inovacijami. Od prve predstavitve dalje je bila zadnja generacija vedno posodobljena dvakrat na leto z uvajanjem novih modelov in novih tehnologij. Leta 2010 je bilo pod znano obliko izvedeno veliko izboljšav, posebej podvozja, z volanom vred in obsežna posodobitev motorne ponudbe z večjimi zmogljivostmi, večjim užitkov v vožnji, večjim udobjem, ob manjši porabi goriva.

Opel Corsi je bila nato v letu 2011 osvežena podoba z novo obliko sprednjega dela in več športnega duha navzven in navznoter. Pridobila je nove barve in dekor, ob razširjeni ponudbi individualnih in bolj atraktivnih izvedb, kot kadarkoli doslej. Ponudbo je dopolnila različica ecoFLEX z izpustom le 94 g CO2/km. S tehnologijo Start/Stop je bilo opremljeno večje število različic. Posodobitev je vpeljala tudi novi, multimedialni informacijsko zabavni sistem »Touch & Connect« s petpalčnim barvnim zaslonom na dotik in celotno pokritostjo navigacijskega sistema za 28 evropskih držav. Sistem se ob ugodni ceni postavlja še z Bluetooh povezavo ter iPod in USB priključkoma.

Leta 2012 je ponudbo motorjev dopolnil posebej učinkovit in zmogljiv 1,4-litrski bencinski štirivaljnik s turbinskim polnilnikom izvedbe ecoFLEX, s sistemom Satrt/Stop, največje moči 88 kW/120 KM. Priljubljeno in uspešno ponudbo Color Edition različic s tremi in petimi vrati je obogatila vrsta novih, zelo atraktivnih izvedb. To so Corsa Kaleidoscope, All Black in All White Color Edition ter posebej trendovska Color Edition Switch.

Današnja ponudba Corse vključuje marsikaj, kar ni na voljo pri nobenem drugemu tekmecu. Na primer ogrevan volanski obroč in integriran nosilec koles FlexFix. Med rešitve in možnosti, ki so zelo redke v segmentu sodijo prilagodljiv sistem prednjih halogenskih luči AFL, sistem pomoči za speljevanje navkreber in panoramsko strešno okno.

Opel Corsa je dopolnila trideset let v letu še enega pomembnega jubileja. Leta 2012 namreč Opel obeležuje 150 let delovanja. Le redki drugi izdelovalci avtomobilov se lahko pohvalijo s tako dolgo tradicijo. Toda leto 2012 je ob vsem še leto dveh drugih obletnic, saj sta 30, oziroma 20 let uspešnega delovanja letos zaokrožili tovarni v Zaragozi in Eisenachu.