Vozniška zasedba BMW Motorsport za prihajajočo DTM sezono je določena

Avtomobilizem, KHD, Šport

Vozniška zasedba BMW Motorsport za prihajajočo DTM sezono je določena: Tom Blomqvist bo dirkal v popularni seriji turnih avtomobilov za volanom osmega BMW M4 DTM v letu 2015. Aktualni prvak DTM Marco Wittmann, Maxime Martin, Augusto Farfus, Bruno Spengler, Martin Tomczyk, Timo Glock in Antonio Felix da Costa so že bili potrjeni kot vozniki na […]

Vozniška zasedba BMW Motorsport za prihajajočo DTM sezono je določena: Tom Blomqvist bo dirkal v popularni seriji turnih avtomobilov za volanom osmega BMW M4 DTM v letu 2015. Aktualni prvak DTM Marco Wittmann, Maxime Martin, Augusto Farfus, Bruno Spengler, Martin Tomczyk, Timo Glock in Antonio Felix da Costa so že bili potrjeni kot vozniki na tradicionalnem pregledu sezone BMW Motorsport 5. decembra.

Blomqvist je BMW M4 DTM prvič vozil v začetku decembra na testu v Jerezu de la Fronteri v Španiji, kjer si je skupaj z ostalimi novinci nabiral prve izkušnje z DTM dirkalniki. 21-letnik je naredil izjemen vtis, s čimer si je zagotovil preostalo prosto mesto za sezono 2015.

Novinec Tom Blomqvist

Novinec Tom Blomqvist

”Veseli smo, da lahko v naših vrstah pozdravimo Toma Blomqvista, še enega zelo obetavnega mladega dirkača,” je dejal direktor BMW Motorsport, Jens Marquardt. ”Tom je bil izjemen na testu v Jerezu in k nam prihaja z bogatimi izkušnjami iz Formule 3. Prepričan sem, da ima vse, kar potrebuje za hitro prilagoditev v DTM. S simpatično osebnostjo je vsekakor velika pridobitev naši dirkaški zasedbi. Do sedaj smo z novinci imeli srečo. Toma bomo podpirali po naših najboljših, da se bo že od začetka sezone 2015 lahko kar najbolje izkazal.”

”Ne morem ubesediti kako vesel sem, da sem se pridružil BMW Motorsport,” je dejal Blomqvist. ”Po testu v Španiji sem dobil občutek kako izgleda biti voznik BMW in se redno priganjali do skrajnih meja z BMW M4 DTM. Sedaj imam možnost početi točno to, kar je fantastično. Zelo sem ponosen, da sem član BMW Motorsport družine. Tako kot ostali obetavni športniki, sem tudi sam bil takoj navdušen nad odličnim ekipnim duhom in toplim sprejemom, ki sem ga doživel med testom.”

Kot sin švedske reli legende Stiga Blomqvista, ki je postal svetovni prvak leta 1984, ima Tom motošport v svojih genih. Kljub temu se mladenič po začetnem nabiranju izkušenj v kartingu ni podal v reli sceno, pač pa v enosedežne dirkalnike. Navdušil je leta 2009 v Formuli Renault pri 16. letih. Leto kasneje je kot najmlajšji voznik v zgodovini zmagal v britanski Formuli Renault.

Lani je naslov prvaka osvojil Marco Wittman

Lani je naslov prvaka osvojil Marco Wittman

Po postanku v pokalu nemške Formule 3 in prvenstvu nemške Formule 3, se je Blomqvist podal v Formulo 3 Euro Series. Leta 2010 je kot gost nastopil v mladinski dirkaški seriji Formula BMW Pacific v Macau in za volanom vozila Formula BMW FB02 končal na tretjem mestu.

Kljub temu, da je Blomqvist šele na začetku svoje kariere, je že spoznal temne strani dirkaškega športa, saj si je na dirki v Lausitzringu leta 2011 poškodoval ledveno vretence, kar je vodilo do predčasnega konca sezone. Po poškodbi se je vrnil še močnejši in pričel svojo pot proti vrhu Formule 3. V sezoni 2014 je osvojil 420 točk, zmagal na šestih tekmah in se petnajstkrat zavihtel na zmagovalni oder. Sezono je v skupnem seštevku končal na drugem mestu.