Navdušeni nad kamero za vzvratno vožnjo

Aktualno, Zanimivosti

Vzvratna vožnja in parkiranje sodita med najbolj stresna opravila za veliko voznikov. Vse več Fordovih strank se zato odloča za nakup vozil, ki znatno olajšajo tovrstne postopke sporočajo s strani uvoznika. Med Fordovimi tehnologijami in pripomočki za voznike se je v letu 2012 najbolj povečalo povpraševanje po kamerah za prikaz območja za vozilom, ki olajšajo […]

ford transit

Vzvratna vožnja in parkiranje sodita med najbolj stresna opravila za veliko voznikov. Vse več Fordovih strank se zato odloča za nakup vozil, ki znatno olajšajo tovrstne postopke sporočajo s strani uvoznika.

ford focus ST test Pokljuka in Kristina IličMed Fordovimi tehnologijami in pripomočki za voznike se je v letu 2012 najbolj povečalo povpraševanje po kamerah za prikaz območja za vozilom, ki olajšajo manevriranje in parkiranje z vzvratno vožnjo. Fordovi kupci v Evropi so izbrali kar 55.000 vozil, opremljenih s kamero za vzvratno vožnjo, kar pomeni porast za 45 odstotkov v primerjavi z 38.000 prodanimi kamerami v letu 2011. Kamera za vzvratno vožnjo je tako postala tretji najbolje prodajani pripomoček za voznika v Evropi.

Ford je prodal tudi več kot 100.000 vozil z aktivno pomočjo pri parkiranju, drugim najbolje prodajanim pripomočkom, ki vozniku ob pritisku na stikalo pomaga bočno parkirati s samodejnim obračanjem volana. 

“Parkiranje je značilen primer zahtevnega in stresnega opravila, ki je s tehnologijo postalo povsem preprosto,” je povedal Fordov glavni inženir Christof Kellerwessel. “Pred uvedbo sistema GPS ste morali gledati na zemljevid ali spraševati po smeri. Nekoč nedostopne ali celo neverjetne tehnologije danes zagotavljajo novo razsežnost uporabe številnim voznikom.”

Fordova kamera za vzvratno vožnjo na zaslonu med instrumenti ali v vzvratnem ogledalu prikazuje ovire za vozilom, kot so predmeti, živali in otroci. Premierno je bila predstavljena v Fordu Kugi leta 2008, nato je bila leta 2010 na voljo v Mondeu, Galaxyju in S-MAX-u, danes pa jo lahko izberejo tudi kupci Fordovih modelov Focus, Grand C-MAX, C-MAX, Fiesta in B-MAX. 

Fordov sistem za aktivno pomoč pri parkiranju, premierno predstavljen s Fordom C-MAX-om leta 2010 ter je zdaj na voljo tudi v Focusu in novi Kugi, z ultrazvočnimi tipali odkriva primerna parkirna mesta, nato pa samodejno usmerja vozilo, medtem ko voznik prestavlja ter upravlja s plinom in sklopko. 

Fordova anketa je pokazala, da skoraj ena tretjina evropskih voznikov za bočno parkiranje potrebuje več kot en poskus, za nove voznike pa je bočno parkiranje bolj stresno od predbožičnega nakupovanja ter dvakrat bolj stresno od vožnje po avtocesti ali obiska sorodnikov po partnerjevi strani.

Tehnologija z nastavljivim omejevalnikom hitrosti se je ponovno uvrstila na vrh seznama “obveznih” pripomočkov, saj so prodali kar 270.000 vozil s to funkcijo. Voznikom omogoča, da nastavijo največjo hitrost, in se tako izognejo kaznim za nenamerno prekoračitev hitrostnih omejitev. Sistem omogoča nastavitev največje hitrosti od 15 km/h do 170 km/h, z odločnim pritiskom na stopalko za plin pa je mogoče omejitev začasno izključiti.