Volvo XC90 najpomembnejši švedski izvozni produkt

Aktualno

Volvo XC90 je bil premierno prikazan na Detroitskem Auto Showu leta 2002 in takrat so mnogi kritiki menili, da je Volvo s svojim SUV modelom vstopil prepozno na trg mestnih terencev. A izkazalo se je ravno obratno, XC90 je revitaliziral celoten…

Volvo XC90 je bil premierno prikazan na Detroitskem Auto Showu leta 2002 in takrat so mnogi kritiki menili, da je Volvo s svojim SUV modelom vstopil prepozno na trg mestnih terencev.

 
E078EE22-1A93-11E1-B8E0-1F8265B94067A izkazalo se je ravno obratno, XC90 je revitaliziral celoten trg, saj je rešil vse probleme zgodnejših SUV-jev.
 
Leta 2005 je letna prodaja XC90 dosegla z 86.000 prodanimi avtomobili svoj vrhunec, XC90 pa je s tem postal najpomembnejši švedski izvozni produkt.
 
Vozila rezreda SUV so postala popularna z novim tisočletjem. Robusten izgled, prostornost in visok položaj sedežev so odlike, ki so ta tip vozila naredile izjemno popularnega med Severnoameriškimi družinami. So pa prvi SUVji imeli tudi negativne lastnosti, saj je njihova tovornjaku podobna vožnja botrovala mnogim prometnim nesrečam. Ko so vodja projekta Hans Wikman in njegova ekipa izvedeli, da namerava Volvo izdelati XC90, so se trdno odločili, da bodo rešili vse te probleme, značilne za SUVje. Hans Wilkman se spominja trenutkov, ko je vodstvena ekipa pregledovala tri oblikovalske množnosti, ki so jim jih predstavili pod žgočim arizonskim soncem: “Vsi v projektantski ekipi smo bili na trnjih. SUV program je bil že pred tem dvakrat ukinjen. Tokrat smo upali, da je naš najljubši design tako dober, da bo nemudoma prepričal vodilne. In točno to se je zgodilo.”
 
Volvo naj bi po prvotnih načrtih izdelal 50.000 vozil XC90 letno. A model je postal tako popularen, da je število naraščalo iz leta v leto vse do leta 2005, ko je s 86.000 izdelanimi modeli doseglo svoj vrh. Združene države Amerike so bile do sedaj največji kupci XC90 na svetu, prodaja pri njih pa je dosegla vrh v letih 2004 in 2005. Ta uspeh je pripeljal XC90 do impresivne pozicije najbolj cenjenega švedskega izvoznega artikla. V letih najvišje prodaje je bila celotna vrednost izvoza preko 6.2 bilijona ameriških dolarjev.
 
“Pred kratkim smo predstavili izboljšano verzijo XC90, ki je še vedno eden naših najbolje prodajanih modelov. XC90 je prav tako zaslužen za navdih pri razvoju izjemno popularnega XC60. Trenutno razvijamo popolnoma novo verzijo modela XC90,” pravi Stefan Jacoby. Od svoje prve predstavitve je XC90 prejel preko 110 nagrad po celem svetu, ki dokazujejo veličino tega modela.
 
inset

Petkrat prvi na svetu

Ko so leta 2002 svetu predstavili XC90 je ta imel kar pet do tedaj še ne videnih funkcij:
• Roll Stability Control (RSC) s pomočjo žiro – senzorja zazna in prepreči nevarnost prevračanja.
• Airbag v obliki napihljive stranske zavese za vse tri vrste sedežev.
• Vgrajen sedež za otroke na sredini druge vrste sedežev.
• Varnostni pasovi z posebnim napenjanjem na vseh sedežih.
• Dolby 5.1 Pro Logic II zvočni sistem z 305 wattnim Alpininim ojačevalcem in dvanajstimi zvočniki.