Volvo V60 D5 Automatic Summum

Testi, Volvo

V začetku meseca septembra 2011 smo imeli na testu družinsko-posloven karavan Volvo V60 z močnim 2,4-litrskim turbodizelskim pogonskim agregatom D5 in 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu – tema: Na testu: Volvo V60 D5.

Švedski Volvo si je od nekdaj želel delati gnečo med sveto nemško trojico, kar mu nikoli ni v želeni meri uspelo.

1707E01A-EDB2-11E0-A8DE-F48865B94067

S prihodom novega lastnika s Kitajske pa vse kaže na popoln preporod te priznane skandinavske avtomobilistične znamke.
 
Vizualno je karavanska 60-ica zelo lep avtomobil. Skoraj ni človeka, ki bi ga med testom označil za oblikovno zgrešen avtomobil. Vsekakor pa je potrebno tudi priznati, da so oblikovalci uspeli narediti velik dizajnerski preskok v primerjavi s starimi modeli iz devetdesetih let.
 
A voznik največ časa preživi v notranjosti vozila, zato jo je smotrno pobliže predstaviti. Armaturna plošča je izdelana iz na videz kvalitetnih materialov prijaznih na dotik. Odlagalnih površin bo voznik v okolici našel več kot dovolj. Vreden omembe je predalček skrit za sredinsko komandno konzolo. Sicer ni bistveno uporaben, a primeren za odložitev kakšnega manjšega predmeta, ki želimo da ostane diskretno očem prikrit.
 
Voznik, kot tudi sovoznik, se bosta na prednjima sedežema počutila odlično. Voznik si lahko električno nastavi sedež, kot tudi shrani tri spominska mesta. Ogrevanje spredaj je pričakovano, saj gre za avtomobil s severa. V drugi vrsti se sedi slabše, dobra stvar pa je v deljivosti klopi, ki se loči 1 : 2. Višjerasli se bodo pritoževali nad pomanjkanjem prostora za kolena. Prtljažnik je velikostnemu razredu avtomobila primerno velik ter praktičen. Vsekakor bolj uporaben kot tisti pri konkurenčnem BMW trojki karavan ali Alfi Romeo 159 Sportwagon.
 
61D4D35E-EDB3-11E0-8B9C-F48865B94067
 
Že sam po sebi bogati nivo opreme Summum je vseboval kot dodatek še paket podpore vozniku, ki vključuje sistem za informiranje o mrtvem kotu, sistem za budnost voznika, sistem opozorila na nevarnost trka z avtomatskim zaviranjem ter sistem za zaviranje pred prešcem. Zadeve so uporabne za tiste, ki so ogromno na cesti in pogosto, čeprav ne bi smeli, sedejo zmučeni za volan. Pohvaliti je potrebno, da so vsi sistemi logično pripravljeni, da jih še tako nevešč voznik hitro osvoji.
 
Pod motornim pokrovom testnega Volva se je skrival že znani in uveljavljeni petvaljni 2,4 litra velik dizelski pogonski agregat, ki ima zelo glasen zanimiv športen zvok. Marsikdo si bo takšnega Volva zaželel ravno zaradi močnega zvoka motorja. Samodejni šeststopenjski menjalnik pa ob normalni vožnji deluje zelo uglajeno in tekoče, medtem ko se pri hitrejši vožnji in načinu S (kar razume kot sport) prehitro zaganja v visoke vrtljaje, a hkrati prestavlja prepočasi. No, saj bodo vozniki takšnega avtomobila največ časa prevozili ob normalni vožnji in bodo le redko pritisnili plin vse do “podna”. Ko pa bodo, bodo izkusili ves navor, ki je na voljo že od majhnih vrtljajev naprej.
 
Pohvaliti velja porabo, ki se je v našem primeru gibala pri 9 litrih na sto prevoženih kilometrov večinoma mestne vožnje. Pohvalno, če vemo, da ponuja 151 kW moči.
 
Poglejte pa si še spodnji video-blog test, ki ga je prvič pripravila Nastja.
 

S foruma…

V začetku meseca septembra 2011 smo imeli na testu družinsko-posloven karavan Volvo V60 z močnim 2,4-litrskim turbodizelskim pogonskim agregatom D5 in 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu – tema: Na testu: Volvo V60 D5.

Vprašanje uporabnika podjetnik doo: Kako se vozi? Je primerljivo udoben z Nemci?
Odgovor: Volvo V60 se zelo lepo pelje in je povsem primerljiv denimo z Audijem A4 Avantom. Najlažje bi ga umestil v sredino med udobnim Mercedesom tega velikostnega razreda in športno naravnanostjo BMW-ja.
 
Vprašanje uporabnice mačkica__: Koliko pa znaša poraba pri tako močnem motorju?
Odgovor: Povprečna poraba je v izključno mestnem režimu znašala dobrih 9 litrov dizelskega goriva. Verjamemo, da je bila višja tudi zato, ker avto kar sili v hitrejša pospeševanja, saj se pod motornim pokrovom skriva kar 151 kW moči. Zato je takšen avtomobil primeren za tiste, ki si želijo zmogljivost s super zvokom. Testen V60 je namreč imel 5 valjni motor, ki ponuja izjemen zvok, pa čeprav je dizel. Na relacijski umirjeni vožnji, Ljubljana – Nova Gorica, se je poraba spustila na dobrih sedem litrov.
 
Vprašanje uporabnika wegte56: Kako se pa kaj avtomatik obnese?
Odgovor: Avtomatik prestavlja zelo tekoče v normalnem režimu. V primeru, ko je v načinu S (sport) pa se pri nižjih hitrostih malce moteče zaganja. Zato je potrebno program S uporabljati res le pri hitrejši in dinamičnejši vožnji.
 
F899F67A-EDB3-11E0-A6FD-F48865B94067
______
Podatki:
Motor / menjalnik: 2.4 D5 turbodizelski (151 kW/205 KM, 420 Nm) / 6. st. samodejni
Poraba po ECE: 8,9 / 6,4 / 5,0 l (CO2: 142 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 230 km/h / 7,9 sekund
Dolžina / širina / višina: 4628 / 1865 / 1484 mm
Medosna razdalja: 2776 mm
Teža: 1614 kg
Posoda za gorivo: 68 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 430–1241 l
 
Osnovna cena testnega modela: € 46.894
Cena testnega vozila z dodatno opremo: € 52.756
(dodatna oprema: paket varnosti (Volvo guard alarm, laminirana stranska stekla, PSC – keyless- osebni komunikator z vozilom + vožnja brez ključa, osebno zaklepanje prtljažnika), paket podpore vozniku (sistem za informiranje o mrtvem kotu, sistem za budnost voznika, sistem opozorila na nevarnost trka z avtomatskim zaviranjem + sistem za zaviranje pred prešcem), gretje sprednjih sedežev, progresivni servo volan, audio sistem Premium Sound Multimedia, metalik barva )