Volvo XC90 bo najčistejši SUV na svetu

Aktualno, Novosti

Volvov povsem nov XC90 bo nudil neprimerljivo kombinacijo moči in čistega delovanja ob predstavitvi konec letošnjega leta. Sedemsedežnik s pogonom na vsa kolesa se bo ponašal z do 400 KM, vendar z emisijami CO2 okoli 60 g/km. Še nikoli ni bilo SUV-ja, ki bi nudil takšno raven moči tako čisto. Novi XC90 nudi nabor možnosti […]

Volvov povsem nov XC90 bo nudil neprimerljivo kombinacijo moči in čistega delovanja ob predstavitvi konec letošnjega leta. Sedemsedežnik s pogonom na vsa kolesa se bo ponašal z do 400 KM, vendar z emisijami CO2 okoli 60 g/km. Še nikoli ni bilo SUV-ja, ki bi nudil takšno raven moči tako čisto.

novi-volvo-xc90-najzmogljivejsi-in-hkrati-okolju-najbolj-prijazen-terenec-1404810129

Novi XC90 nudi nabor možnosti motorjev Drive-E, ki zagotavljajo izjemno kombinacijo zmogljivosti in porabe goriva. Glavna lastnost, ki razlikuje motorje Drive-E, je, da imajo vsi štirivaljne motorje. »Z našimi novimi pogonskimi sklopi Drive-E smo ustvarili družino inteligentnih bencinskih in dizelskih motorjev s krivuljami moči, ki nudijo vznemirljivo vožnjo, istočasno pa prinašajo neverjetno ekonomičnost pri porabi goriva,« doda dr. Mertens. »S sedmimi ljudmi v novem XC90 so emisije ogljikovega dioksida na osebo in kilometer neverjetno nizke.« Vrednosti CO2 emisij povsem novega XC90 bodo utrdile Volvovo vodstvo pri prinašanju okolju prijaznih tehnologij na tržišče. Glede na podatke, ki jih je zabeležilo združenje ACEA, Volvo beleži v industriji vodilno znižanje povprečnih emisij flote za 8,4 % iz leta 2012 na 2013.

»Ko voziš povsem nov XC90, ni prisotnih prav nobenih kompromisov,« pravi Peter Mertens, višji podpredsednik raziskav in razvoja pri Volvo Car Group. »V preteklosti ste lahko imeli ali moč ali nizke emisije CO2. S povsem novim XC90 pa imate lahko oboje.«

Volvo-(3)

Volvo Cars je naredil mogoče, da štirivaljni motorji zagotavljajo vozni užitek veliko večjih motorjev, so učinkovitejši in čistejši. Motorji Drive-E bodo čez čas na voljo v celotni ponudbi Volvo vozil. Na vrhu nabora »Twin Engine« bo povsem nov XC90 nosil oznako »T8« ter bo priključni električni avtomobil, hibrid in visokozmogljivo vozilo v enem. Normalna vožnja se izvaja v privzetem načinu hybrid (hibrid). Ta koristi dvolitrski, štirivaljni Drive-E bencinski motor, ki poganja prednja kolesa in električni motor s 80 KM (60 kW), ki poganja zadnja kolesa. S pritiskom na gumb pa lahko voznik preklopi na tiho mestno vožnjo brez emisij z električnim načinom, pri katerem bo doseg okoli 40 km. Nato, ko potrebuje, lahko združi kapacitete bencinskega in električnega motorja z združenimi 400 KM in 640 Nm navora.

Ponudba Volva XC90 vključuje tudi D5 twin turbo dizelski motor z 225 KM, 470 Nm navora, najboljšo porabo goriva v razredu okoli 6 l/100 km in D4 turbo dizelski motor s 190 KM, 400 Nm in porabo goriva okoli 5 l/100 km. Ponudba vključuje tudi dva bencinska motorja. Prvi je T6 turbo motor s kompresorjem in turbo s 320 KM in maksimalnim navorom 400 Nm. Drugi pa je T5 z 254 KM in 350 Nm. Kompromisi pa niso dovoljeni le pri zmogljivosti in učinkovitosti, Volvova nova tehnologija podvozja SPA omogoča veliko več fleksibilnosti znotraj avtomobila. Drugi proizvajalci avtomobilov so si prizadevali združiti prostornino paketa baterije z razkošno in prostorno notranjostjo, nekaj, kar je Volvu tudi uspelo. »Ker je naša nova tehnologija SPA oblikovana že od začetka za namestitev tehnologij elektrifikacije, montaža twin motorja ne dela kompromisov pri prostoru za prtljago ali potnike,« zaključi dr. Mertens.