Volvo XC60 D5 Automatic Summum

Testi, Volvo

A veš tisti občutek, ko se usedeš v avtomobil in po nekaj kilometrih ugotoviš, da je bil izdelan ravno zate? Da ti ustreza moč motorja, da ti ustreza barva vozila, prostornost, udobje in oprema? Ceno bom pustil ob strani, ampak ja, takšen je XC60 v mojih očeh.

A veš tisti občutek, ko se usedeš v avtomobil in po nekaj kilometrih ugotoviš, da je bil izdelan ravno zate? Da ti ustreza moč motorja, da ti ustreza barva vozila, prostornost, udobje in oprema? Ceno bom tokrat pustil ob strani, ampak ja, takšen je prenovljeni Volvo XC60 v mojih očeh. Težko je napisati objektivni test pri takšnem čudovitem avtomobilu.

Leta 2012 smo testirali nazadnje model XC60 s specifično opremo Ocean Race. Že takrat je bil to dovršen izdelek. Nič drugače ni po prenovi, ko so mu prednja žarometa združili ter s tem odstranili ožji del. Avto deluje resneje. Malce bolj zadržano. Še vendo pa ponosno švedski. Pustimo ob strani, da so lastniki Kitajci.

volvo xc60 d5 2014 test

volvo xc60 2014 detajlivolvo xc60 notranjost 2014Tako, kot niso pretiravali pri zunanji prenovi, ni sprememb niti v notranjosti. Notri je edino povsem nova konzola pred voznikom, kjer ni več analognih števcev, temveč vse le še digitalno. To smo opazili že pri modeloma V40 in V60, ki smo ju testirali v letu 2013. Prostornost ostaja enaka, kot tudi udobje. V dolžino je pridobil približno 22 milimetrov, medtem ko je v širino in višino ostal enak. Seveda se ni spreminila tudi medosna razdalja, ki ostaja pri 2,77 metra. Prtljažnik so uspeli v osnovi povečati za 5 litrov.

volvo xc60 2014

Nekaj sprememb je tudi pri motorju. Seveda pozitivnih. Tako zvani D5 dizelski turbo motor ima sedaj za 7 kW več moči in za 20 Nm več navora. Kljub večji moči je po tehničnih podatkih avtomobil sedaj ekonomičnejši. V mestu povprečno za en liter dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov porabi manj. Omeniti velja, da je na našem testu v kombinirani vožnji, ne ravno lahki desni nogi, povprečna poraba znaša približno 9 litrov dizelskega goriva na 100 km. Motor je sicer standard Euro 5, ki sodeluje z odličnim samodejnim menjalnikom. Le ta je namenjen udobni vožnji, a se tudi ne zmede preveč, ko želimo nenadoma opraviti kakšen hiter manever prehitevanja.

volvo xc60

Oprema vozila je bogata. Zgubljati besed okoli tega pa povsem odveč. Ob zaključku testa preverite le še zgolj spisek obširne dodatne opreme, ki poskrbi, da tale XC60 stane dobrih 65 tisoč evrov. Veliko? No ja,… preverite cene podobnih vozil znamk Mercedes-Benz, BMW, Audi in Porsche.

volvo xc60 d5 2014 volvo xc60

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Volvo XC60 D5 Summum si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:
Motor / menjalnik: 2.4 D5 turbodizelski (158 kW/215 KM, 440 Nm) / 6. st. samodejni Geartronic
Poraba po ECE: 6,4 / 8,5 / 5,3 l (CO2: 169 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 230 km/h / 8,3 sekund
Dolžina / širina / višina: 4644 / 1891 / 1713 mm
Medosna razdalja: 2774 mm
Teža: 1652 kg
Posoda za gorivo: 70 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 495 l

Osnovna cena modela (D3 Kinetic): 36.590 EUR
Cena testnega vozila brez dodatne opreme: 53.533 EUR
Cena testnega modela z vso dodatno opremo: 65.680 EUR
(dodatna oprema: Volvo Guard Alarm, posebna metalik barva, progresivni servo volan, funkcija kontrole podvozja – Four – C, usnjena instrumentalna plošča Inscription, paket podpore vozniku (sistem za obveščanje o mrtvem kotu (BLIS), sistem za nadzor budnosti voznika in opozarjanje pri prečkanju voznega pasu, prilagodljivi tempomat, sistem za opozarjanje na nevarnost trčenja s samodejnim zaviranjem + sistem za zaznavanje pešcev in kolesarjev), paket luči (pranje luči, samodejna zatemnitev notranjega vzvratnega ogledala in zunanjih ogledal, aktivna dual-xenon žarometa, sistem osvetlitve v notranjosti), paket vsestranskosti (mrežica za tovor v prtljažniku, držalo za vrečke, električno pomična prtljažna vrata, 12-V vtičnica), zimski paket (ogrevanje sprednjih sedežev, ogrevanje šob za pranje stekla, ogrevanje vetrobranskega stekla), poslovni paket Professional, sistem za potovalne informacije RTI (karta in položaj), High Performance Multimedia – multimedijska naprava)