Volvo V60 D4 Automatic Summum

Testi, Volvo

Kot zadnji avtomobil v letu 2013 smo na test prevzeli Volva V60, ki je bil pred kratkim rahlo prenovljen.

Kot zadnji avtomobil v letu 2013 smo na test prevzeli Volva V60, ki je bil pred kratkim rahlo prenovljen. Naj spomnim, da so imeli pred prenovo V60, kot tudi S60 in XC60 prednje žaromete ločene z ozko linijo, ki je sedaj ni več. To je največja razlika, ki jo takoj opazimo. O čem govorim? Preveri na fotografijah v testu V60 D3 Ocean Race, V60 D5 Summum ali pa v testu XC60 Ocean Race.

Tokratni testni primerek je imel pod motornim pokrovom skrit D4 dizelski pogonski agregat s 120 kW moči ter kar 400 Nm navora, kar je sicer manj za 20 Nm, kot pri D3 motorju z enako močjo. Ne skrbite, avto še zmeraj odločno povleče, ko pritisnete na stopalko za plin. Hkrati pa je ekonomičnejši, saj se je povprečna poraba na testu spustila tudi do šestih litrov dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov. Vgrajeni menjalnik je bil tudi tokrat 6-stopenjski samodejni, ki poskrbi za gladko in udobno vožnjo.

volvo v60 d4 2014

volvo v60 2014

Usnje in ostali kvalitetni materiali dajejo odličen občutek lastniku. Občutek uspeha.

Mere vozila so po prenovi ostale skorajda nespremenjene. Novi V60 je za malenkost daljši, medtem ko je na teži prihranil za približno 60 kg, kar je enako masi enega bolj suhega potnika. Pohvalno. Vizualno večjih sprememb avtomobil ni bil deležen, le kot je bilo že omenjeno sta najopaznejša prednja žarometa. V notranjosti pa je največja sprememba pri prikazovalnikih pred voznikom. Digitalizacija je našla svoje mesto tudi v V60 (videno že pri V40), kar je super napredek. Pregledno. Realno gledano kaj veliko več se niti ni dalo spremeniti, saj gre za dovršen švedski izdelek, ki si ga sicer lastijo Kitajci. Nova lastniška struktura je vsekakor naredila veliko pozitivnih sprememb, ki jih čutimo predvsem kupci. Volvo je na poti stare slave, a le še lepši.

volvo v60 2013

Med “staro slavo” Volva, ki je nikoli niti ni izgubil, štejemo tudi veliko težnost po varnosti. Med drugim je testni Volvo V60 zaznaval prometne znake s pomočjo sistema RSI. Sistem je že poznan, deluje načeloma ok, vendar se na sistem ni za 100 odstotno zanašati, saj se tu pa tam še zmoti. Všeč mi je, vsaj kakor sem se jaz vozil naokoli, da raje drži nižje omejitve kakor višje. Sistem se še da izboljšati, konkurenčne znamke so ponudile že povezavo z navigacijo, vendar to bo že prinesel čas.

volvo v60 2014

Ritka je lepa, a ne?

Za višjo raven varnosti poskrbijo zagotovo tudi aktivne dolge luči s kratico imenovane AHB, ki so na voljo kot dodatna oprema. S tem sistemom vam ni potrebno preklapljati med dolgimi in zasenčenimi lučmi, kar je nadležno in naj bi bilo po več študijah tudi pomemben vzrok za nočne nesreče. Z novim sistemom ostanejo vedno vključene dolge luči. Ko vam nasproti pripelje drug avtomobil, sistem prepreči zaslepitev tako, da zasenči toliko svetlobnega snopa, kot je potrebno – ne več in ne manj. Enako velja za avtomobile pred vami. Sistem lahko prepozna tudi pešce in kolesarje, da jih ne zaslepi – skupaj lahko sledi kar desetim predmetom! Ker je sistem inteligenten, se dolga luč izklopi, ko zapeljete v mesto, če pa zapeljete mimo osvetljenega znaka (na primer bencinske črpalke ali trgovine), ostane vključena, da veste, čemu se približujete. To pomeni večjo varnost in priročnost.

Testen Volvo V60 je imel seveda tudi radarski informacijski sistem za mrtvi kot (BLIS) in hkrati opozorilo za prečni promet (CTA). BLIS vam pomaga, da ne boste koga spregledali v mrtvem kotu. Sistem izhaja iz prejšnjega sistema BLIS s kamerami v vzvratnih ogledalih in ima radarska tipala nameščena v zadnjem delu avtomobila, ki pokrivajo veliko večje območje za vozilom in delujejo v vseh mogočih vremenskih in svetlobnih razmerah. Ko vozilo zapelje v vaš mrtvi kot, vas na to opozori opozorilna lučka v stebričku prednjih vrat – levem in desnem. Radarski sistem BLIS se vklopi nad 10 km/h in zazna skoraj vse vrste motornih vozil, tudi motorna kolesa. Opozorilo na prečni promet uporablja zadnja radarska tipala, da vas opozori na prečni promet, ko vozite vzvratno iz parkirnega prostora. To je še posebej koristno v tesnih območjih z gnečo, kjer imate oviran pogled vstran, kot so nakupovalna središča.

Prtljažnik je s predelno steno uporabnejši.

Prtljažnik je s predelno steno uporabnejši.

Hkrati naj omenim, da je najverjetneje to zadnja generacija motorjev in za vas ena zadnjih priložnosti za vožnjo petvaljnega turbodizla, saj jih bodo v bodoče počasi zamenjalni ekološko bolj sprejemljivi štirivaljniki. Ta novica je pomembna vsem, ki so ljubitelji tega značilnega globokega in močnega zvoka. Razlog več, da se odločite za vsaj dobrih 43 tisoč evrov vreden švedski ponos? Sicer pa vas V60 razvaja še z udobnim, dobro vodljivim podvozjem, ki mu lahko zaupate v vseh vremenskih razmerah.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Volvo V60 D4 si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:
Motor / menjalnik: 2.0 D4 turbodizelski (120 kW / 163 KM, 400 Nm) / 6. st. samodejni
Poraba po ECE: 7,1 / 4,8 / 5,7 l (CO2: 132 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 215 km/h / 9,4 sekund
Dolžina / širina / višina: 4635 / 1588 / 1484 mm
Medosna razdalja: 2776 mm
Teža: 1524 kg
Posoda za gorivo: 68 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 430 – 1241 l

Osnovna cena (D2): 28.610 EUR
Cena testnega modela: 43.245 EUR
Cena testnega modela z vso dodatno opremo: 60.387 EUR
(Dodatna oprema: Volvo Guard Alarm, Posebna metalik barva, Progresivni servo volan, Paket podpore vozniku, Paket luči, Pranje luči, Paket vsestranskosti, Mrežica za tovor v prtljažniku, Zimski paket, Poslovni paket Professional, Sistem za potovalne informacije RTI, High Performance Multimedia – multimedijska naprava)