Volvo slavi 50. obletnico

Aktualno, Zgodovina

Volvo je konec prejšnjega meseca slavil svoji 50. obletnico, hkrati pa je tovarna sredi procesa največje prenove doslej. Praznovanje 50. obletnice proizvodnje  je bilo združeno z odprtjem novega obrata, ki je del investicije v platformo SPA in oblikuje temelje za prilagodljiv razvoj ter proizvodnjo prihajajočih modelov. Investicija Volva v SPA med leti 2011 in 2015 bo presegla 70 […]

Volvo je konec prejšnjega meseca slavil svoji 50. obletnico, hkrati pa je tovarna sredi procesa največje prenove doslej.

Praznovanje 50. obletnice proizvodnje  je bilo združeno z odprtjem novega obrata, ki je del investicije v platformo SPA in oblikuje temelje za prilagodljiv razvoj ter proizvodnjo prihajajočih modelov.

Investicija Volva v SPA med leti 2011 in 2015 bo presegla 70 milijard švedskih kron. Pol te investicije je na Švedskem, ena tretjina švedskih investicij pa je namenjena za razširjanje in nadgrajevanje švedskih proizvodnih obratov.

Skladno z besedami Larsa Wreba, višjega podpredsednika nabave in proizvodnje, predstavljajo te investicije v prihodnosti velike priložnosti za Volvo. »Govorimo o ogromnem projektu, ki je v finančnih okvirjih enakovreden s konstrukcijo mostu Oresund, ki povezuje Švedsko in Dansko. Prednost Volvo Car Torslande, ki je prejela mandat za proizvodnjo povsem novega XC90, je tudi v znanju naših zaposlenih, kar bo velik plus pri razvoju naših prihajajočih modelov,« pojasni.

volvo-obletnica

Prelomni dogodki

Zgodovina tovarne Volvo se prične leta 1957. Potrebe po avtomobilih so znatno naraščale. Staro tovarno v Lundbyju ni bilo več moč povečati, zato je Volvo dve leti kasneje, leta 1959, pridobil štiri milijone kvadratnih metrov zemlje v Sörredsdalenu, sedem kilometrov zahodneje od stare tovarne. Šlo je za največji nakup zemlje v zgodovini Švedske in 4. novembra istega leta se je pričela izgradnja tovarne Volvo.

24. aprila 1964 je bila otvoritev novega obrata. Tovarna, velikanskih razsežnosti s sodobnimi standardi in skupno površino 180.000 kvadratnih metrov. Stavba s tremi enotami je v dolžino skupaj merila več kot kilometer, ograja okoli pa ne manj kot 4,2 kilometra.

Plan proizvodnje je bil postavljen na 110.000 vozil leto v eni izmeni, 150.000 vozil za dve izmeni in do 200.000 vozil letno s polno proizvodnjo.

Skupna investicija je bila 240 milijonov kron, projekt pa se je zaključil tudi z veliko pomočjo in sodelovanjem države. Volvov poseben status ključnega švedskega izvoznika in izjemna pomembnost podjetja na regionalnem in nacionalnem nivoju poudarjata, da je bila nova tovarna izjemnega pomena za celotno državo.

Tovarna je bila sestavljena iz treh enot: TA, TB in TC, v katerih še dandanes potekajo različni deli proizvodnega procesa. Proizvodnja karoserije v TA in lakirnica v TB sta danes že močno avtomatizirani, medtem ko je končna montaža v TC še vedno precej ročna.

Mnogo let je bila tovarna Volvo največje delovno mesto na Švedskem, z do 11.000 zaposlenimi. Danes pa sta razvoj novih proizvodnih sistemov in avtomatizacija skrčila delovno silo na 3.000 ljudi.

SPA je prilagodljiva arhitektura, ki bo pokrila večino prihajajočih modelov Volvo. To omogoča nabor modelov, ki bodo proizvedeni na standardiziranih modelih in razširjenih sistemih ter komponentah, vse proizvedeno v sistemu prilagodljive proizvodnje.

»Odprtje TA3 in naše osredotočenje na SPA prikazujeta odločenost podjetja k nadgraditvi naše proizvodnje v Torslandi in krepitev prihodnosti Volva v celoti,« doda Lars Wrebo.